Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Πόσο μειώνει τους μισθούς του 2013 η παρακράτηση


Σημαντικές απώλειες θα έχουν ακόμη και οι μισθωτοί με παιδιά και ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 20.000 ευρώ

Ρεπορτάζ: Ελενα Λάσκαρη

Μεγάλες απώλειες θα έχουν στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά και μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλότερες αποδοχές.
Η εφαρμογή της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές από 22% έως και 42% θα γίνει στα εισοδήματα του 2013 τα οποία θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2014, η μηνιαία παρακράτηση φόρου όμως θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις αποδοχών, έως 28 ευρώ τον μήνα για ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000-10.000 ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης είναι οι οικογενειάρχες. Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν είναι επί της ουσίας ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος έχει ένα, κανένα ή πέντε παιδιά, και την «αδικία» έρχεται να εξομαλύνει η καταβολή δύο επιδομάτων, τα οποία όμως θα αρχίσουν να εισπράττονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Η Εφορία, από την άλλη, θα παρακρατά το ένα δέκατο τέταρτο του ετήσιου φόρου που αναλογεί (με μείωση κατά 1,5%) κάθε μήνα, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις των αποδοχών που θα παίρνουν στο χέρι κάθε μήνα οι συγκεκριμένοι μισθωτοί.
 
Ενα παράδειγμα. Ας δούμε ένα παράδειγμα μισθωτού με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα του 2012 είναι 300 ευρώ, αλλά κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 ο φόρος αυξάνεται σε 540 ευρώ, όπως ακριβώς και για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά. Το πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο παρακράτησης είναι από τον Ιανουάριο του 2013 να αφαιρείται από τον μισθό του, προκειμένου να αποδοθεί στην Εφορία, ποσό 28 ευρώ έναντι 21,1 ευρώ σήμερα και οι μηνιαίες αποδοχές του να μειωθούν κατά 16,9 ευρώ.
Οι απώλειες στον μηνιαίο μισθό για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μεικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και άνω, και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και άνω.
Μάλιστα, όσο περισσότερα παιδιά έχει ο φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερη είναι η μηνιαία επιβάρυνση. Ετσι, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και ένα παιδί θα χάσει 12 ευρώ τον μήνα, αν έχει δύο παιδιά χάνει 26 ευρώ τον μήνα, και αν έχει τρία παιδιά και το ίδιο εισόδημα χάνει 46,4 ευρώ τον μήνα. Ο μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ έχει, από την άλλη πλευρά, όφελος 2,8 ευρώ τον μήνα.
 
Τα επιδόματα. Τις στρεβλώσεις αυτές του Φορολογικού επιχείρησε να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη χορήγηση δύο επιδομάτων (μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί από το πρώτο και ετήσιο 500 ευρώ για κάθε παιδί για όσους έχουν περισσότερα από τρία τέκνα). Τα επιδόματα αυτά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα χορηγηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, όπως θα προκύψουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2013, η υποβολή των οποίων θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
Ετσι, ενώ οι επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά θα αρχίσουν να τρέχουν από τις αρχές του έτους, το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά τον Ιούλιο.
Μικρές αυξήσεις για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, με ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000 - 10.000 ευρώ, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή του Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις αποδοχών, έως 28 ευρώ τον μήνα
 
Μεγάλοι χαμένοι οι οικογενειάρχες
Οι οικογενειάρχες είναι οι μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, καθώς η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και των 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Για μισθωτούς με παιδιά
Οι απώλειες στον μηνιαίο μισθό για μισθωτούς με ένα παιδί αρχίζουν από το ετήσιο εισόδημα των 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και για μισθωτούς με τρία παιδιά από τα 10.000 ευρώ
tanea.gr, 15/12/2012
Read more

Εκτός από την επικοινωνιακή οπερέτα, τι τρέχει;

20121215-190020.jpgΔεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά τα γράφουμε εδώ και δύο μέρες. Η συγκυρία της οπερέτας με τους πολιτευτές των ΑΝΕΛ που την εβδομάδα κατάθεσης του φορολογικού, της εκτροπής με την δανειακή, των χειρότερων μέτρων που έχει δει ο Ελληνικός λαός, θυμήθηκαν ότι δεν γουστάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ντόλαρς κλπ, μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαία και η συγκυρία σύλληψης Λαυρεντιάδη, λίγες ώρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ο απόλυτος επικοινωνιακός καταιγισμός, σε συνδυασμό με τις πρώτες κατ’ ουσία απολύσεις στο δημόσιο, με τις οποίες 
ασχολήθηκε μόνο το αποκαλυπτικό δελτίο του EXTRA!
Το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος όμως δίνει την άλλη διάσταση, συγκεκριμένα για την σύλληψη Λαυρεντιάδη. Λόγω του χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να “κάνει φυλακή” με την γνωστή έννοια του όρου. Όπως είναι δεδομένο ότι κρατάει πολλούς. Ας μην ξεχνάμε την πρώτη ενέργεια του Χριστοφοράκου όταν την κοπάνισε, που ήταν να δώσει δύο ογκώδεις φακέλλους σε δύο διαφορετικούς συμβολαιογράφους “δια παν ενδεχόμενο” και να το κοινοποιήσει.
Δεν θα ήταν λίγοι οι “ισχυροί” λοιπόν που θα ήθελαν να συμβεί κάποιο “ατύχημα” στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί π.χ. το Defencepoint να προσπαθεί να κάνει παραλληλισμό με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, (Στάχτη στα μάτια του κόσμου η υπόθεση Λαυρεντιάδη;) το μόνο κοινό στοιχείο που βλέπουμε εμείς είναι ότι όπου υπάρχει χρήμα η ζωή αυτών που “γνωρίζουν” χάνει την αξία της. Το είδαμε με τις εκτελέσεις από την Μόσχα μέχρι την Τζακάρτα. Και η κατάντια της πατρίδας να συνεχίζεται σε απόλυτη σιωπή. Η “Ομερτά” άλλωστε κλείνει στόματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εδώ και δεκαετίες.

http://olympia.gr/2012/12/15/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-
Read more

Βενιζέλος και στην HSBC;


20121215-184924.jpgΊσως να είναι συνωνυμία. Όπως η συμπτωματική του εμπλοκή στο θέμα της Proton που όπως ομολόγησε ο ίδιος, δεν το έκανε για να σώσει τον Λαυρεντιάδη αλλά την επόμενη διοίκηση!! (Ομολογία σκανδάλου από τον Βενιζέλο: Δεν τα έδωσα στον Λαυρεντιάδη, αλλά “στους δικούς μας”!!)
του Κώστα Βαξεβάνη
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο φιγουράρει για πρώτη φορά στο πόθεν έσχες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκτός από τις αστρονομικές καταθέσεις στο σύνολο σχεδόν των Τραπεζών της Ελλάδας και την τεράστια ακίνητη περιουσία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει καταθέσεις στην HSBC.
Την Τράπεζα δηλαδή από την οποία προέρχεται η λίστα Λαγκάρντ. Ο Βενιζέλος έχει τρεις συνολικά λογαριασμούς οι οποίοι δεν φαίνονταν σε προηγούμενο πόθεν έσχες. Ο ένας 
λογαριασμός έχει 1.082,31 ευρώ, ο δεύτερος 45.000 ευρώ και ο τρίτος 43.894 λίρες Αγγλίας.
Το 2009 ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις στην ΗSBC. Δηλώνει ότι έχει καταθέσεις το 2011 αφού δηλαδή έχει παραλάβει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ με καταθέτες στην HSBC.
Δεν γίνεται αναφορά αν πρόκειται για την HSBC της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός, πως ένας υπουργός που χειρίστηκε την λίστα Λαγκάρντ, δεν ήξερε ποιος την παρέλαβε απ” τον ίδιο και βέβαια δεν αξιοποίησε το περιεχόμενό της, ότι έχει καταθέσεις στην ίδια Τράπεζα.
Είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής να δώσει εντολή να ελεγχθεί επιτέλους όχι το «έσχες» αλλά το «πόθεν» των εκατομμυριούχων ελλήνων βουλευτών για να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων όσων με τα εκατομμύρια τους στις Τράπεζες παίρνουν αποφάσεις λιτότητας για τον ελληνικό λαό.
Είναι θέμα ηθικής τάξης αλλά και ουσίας να απαντήσει ο κύριος Βενιζέλος σε ποια HSBC έχει τις καταθέσεις του. Μέχρι τότε, υπάρχει κίνδυνος, ο καθένας να υποθέτει, πως κάποιοι ως τώρα αρνούνται να ελέγξουν τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της HSBC φοβούμενοι πως έτσι δημιουργούν προηγούμενο ελέγχων στην συγκεκριμένη Τράπεζα. Και πριν απαντήσει ο κύριος Βενιζέλος, καλό είναι να απαντήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Να τελειώνει το παραμύθι του «Πόθεν Έσχες» και να αρχίσει δειγματοληπτικά έστω ο έλεγχός του.
Read more

Η «αμαρτωλή» Deutsche Bank απλώνει το χέρι της στην ελληνική οικονομία



ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΡ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ… ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Τον γύρο του κόσμου κάνουν συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υποθέσεις σκανδάλωνμε πρωταγωνίστρια τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα -και εκ των ισχυρότερων στην Ευρώπη- την Deutsche Bank AG, μία τράπεζα που μόνο… μακριά κι αγαπημένη δεν είναι σε σχέση με την Ελλάδα.
Η «Goldman Sachs» της Ευρώπης, ως γνήσιος παράγοντας διαχείρισης οικονομικής εξουσίας στο καπιταλιστικό σύστημα, επιλέγει διάφορους τρόπους για να φτάσει στον σκοπό της ύπαρξής της, το κέρδος, αδιαφορώντας για το αν είναι ηθικοί ή νόμιμοι.

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραψε ότι «όποιος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank θα πρέπει να ξέρει, ότι «δικηγόροι και εισαγγελείς γρήγορα θα του χτυπήσουν την πόρτα». Και αυτή η φράση απεικονίζει όλη την αλήθεια.
Το 2004 ο Γιόζεφ Άκερμαν είχε καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση Mannesmann που αφορούσε την έγκριση αμφισβητούμενων μπόνους σε στελέχη της (όταν ο ίδιος βρισκόταν στο Δ.Σ. της), ύψους 57 εκατ. ευρώ, μετά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από την Vodafone Group το 2000. Ο ελβετός τραπεζίτης, μάλιστα, επιτέθηκε στο δικαστήριο λέγοντας ότι «αυτή είναι η μοναδική χώρα στην οποία, αυτοί που επιτυγχάνουν μια καλή τιμή για μια εταιρεία σύρονται στο δικαστήριο». Τελικά «ξεμπέρδεψε» με ένα πρόστιμο 3,2 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος μάλιστα είχε ελεγχθεί ξανά το 2011 αφού κατηγορήθηκε για ανακριβείς μαρτυρίες στη δίκη του προκατόχου του στην DB, Ρολφ Μπρόιερ. Ο Μπρόιερ λογοδότησε στη γερμανική δικαιοσύνη για την υπόθεση της χρεοκοπίας της Kirch Group, εταιρείας που σχετιζόταν με τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Λέο Κιρχ κατηγόρησε τον Μπρόιερ ότι εξέφρασε αμφιβολίες για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτή να πτωχεύσει. Απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου που εκδόθηκε, χθες, υποχρεώνει την τράπεζα να αποζημιώσει τους κληρονόμους του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος απεβίωσε το 2011, κρίνοντάς την υπεύθυνη για την χρεοκοπία της αυτοκρατορίας του το 2002.
Το 2006 η εισαγγελία της Στουτγκάρδης άρχισε έρευνα για τον προκάτοχο του Μπρόιερ, τον Χίλμαν Κόπερ, για εσωτερική πληροφόρηση (insider training). Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler-Chrysler κατηγορήθηκε ότι πληροφόρησε τον Άκερμαν για την επικείμενη αποχώρηση του αφεντικού της Daimler, Γιούργκεν Σρεμπ. Η έρευνα τελικά έλαβε τέλος χωρίς απόδοση ευθυνών.
Το καλοκαίρι του 2009 η Wall Street Journal προχώρησε σε μία αποκάλυψη-βόμβα για την τράπεζα, αφού έκανε λόγο για την απόλυση δύο κορυφαίων στελεχών της για… κατασκοπεία! Τα στελέχη κατηγορήθηκαν πως παρακολουθούσαν μετόχους, με την Deutsche Bank να πραγματοποιεί εσωτερική έρευνα και να αναθέτει σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ να παρακολουθήσουν τους «κατασκόπους», μεταξύ των οποίων φέρονται να ήταν ο οικονομικός διευθυντής Χέρμαν-Γιόζεφ Λαμπέρτι καθώς και ο επικεφαλής του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρέθηκε εμπλεκόμενος σε άλλο ένα σκάνδαλο. Η Deutsche Bank παραδέχθηκε τη συμμετοχή στελεχών της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του βρετανικού επιτοκίου Libor, κάνοντας λόγο για εσωτερική έρευνα που «αθώωσε» τα υψηλά κλιμάκιά της -αλίμονο- και οδήγησε στην πόρτα της εξόδου μερικούς υπαλλήλους, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι.
Στις 6 Δεκεμβρίου, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η γερμανική τράπεζα είχε αποκρύψει ζημίες 12 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, για να αποφύγει την κρατική στήριξη, όπως κατήγγειλαν τρεις πρώην εργαζόμενοί της στις ρυθμιστικές αρχές και συγκεκριμένα στην SEC των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η τράπεζα είχε καταγράψει τα πραγματικά στοιχεία της για την περίοδο 2007-2009 θα χρειαζόταν κρατική χρηματοδότηση. Δύο από τους καταγγέλλοντες δήλωσαν ότι ωθήθηκαν εκτός τράπεζας, επειδή μίλησαν για το θέμα, με τον πρώην διαχειριστή κινδύνου της Deutsche Bank, Έρικ Μπεν–Άρτζι, να χάνει τη δουλειά του, τρεις μέρες αφότου κατέθεσε την καταγγελία του. Ο senior trader Μάθιου Σίμσον, επίσης αποχώρησε έπειτα από συμβιβασμό, λαμβάνοντας 900.000 δολάρια από την τράπεζα.
Tελευταίο σκάνδαλο που ταράσσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είναι η υπόθεση φοροδιαφυγής-μαμούθ, ξεπλύματος χρήματος και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης σχετικά με πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, στην οποία εμπλέκονται 25 στελέχη της. Η έφοδος 500 ατόμων της γερμανικής αστυνομίας και δικαιοσύνης στα γραφεία της τράπεζας στην Φρανκφούρτη, οδήγησε στην κράτηση τεσσάρων ατόμων. Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι ενέργειες του συνδιευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Γιούργκεν Φίτσεν και του οικονομικού διευθυντή της Στέφαν Κράουζε, που υπέγραψαν τη δήλωση φόρου για τον κύκλο εργασιών της τράπεζας για το 2009, έτος το οποίο «επηρεάστηκε» από τις παράνομες ενέργειες.
Οι καλοπληρωμένες συμβουλές και το παιχνίδι με τους υδρογονάνθρακες
Τα deals και οι «αναζητήσεις» του τραπεζικού κολοσσού, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν και την περίπτωση της Ελλάδας, που ας μην ξεχνάμε έχει πέσει για τα καλά στα «δίχτυα» των τραπεζιτών της Φρανκφούρτης, ελέω μνημονίων και πακέτων «διάσωσης».
Η ελληνική κυβέρνηση, με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανέθεσε στην Deutsche Bank κυρίως, στην Morgan Stanley και στην London Branch να διαχειριστούν την επαναγορά των ομολόγων, πληρώνοντας συνολικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 11,7 εκατ. ευρώ (δίνοντας και 700.000 ευρώ μηνιαίως στο δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton).
Φυσικά, η γερμανική τράπεζα, εκτός από τα ζητήματα επί των ελληνικών ομολόγων έχει άποψη και για τα ενεργειακά της Ελλάδας. Η μυστική έκθεση που συνέταξε η Deutsche Bank εδώ και κάποιους μήνες -για την οποία είναι ενήμερος από τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς- αποτιμά ότι υπάρχουν πιθανώς κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης αξίας 427 δισ. ευρώ. Η γερμανική τράπεζα μιλά για κέρδος 214 δισ. για τη χώρα μας, σε περίπτωσης που υλοποιηθεί η πρόβλεψη, κάνοντας για πρώτη φορά σύνδεση του δημοσιονομικού χρέους (εξέδωσε έκθεση για τη βιωσιμότητα το Νοέμβριο) με το κομμάτι του ορυκτού πλούτου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μία υπερχρεωμένη χώρα, η οποία, μέσω επιβαλλόμενων πολιτικών λιτότητας, είναι στο «χέρι» των πιστωτών της, αποτελεί θαυμάσια «επενδυτική» ευκαιρία εάν διαθέτει φυσικούς πόρους.
Μεγαλύτερη ειρωνεία, που προκύπτει από τη σχέση της χώρας μας με την «αμαρτωλή» τράπεζα, είναι η ατάκα του συνδιευθύνοντος συμβούλου της, Γιούργκεν Φίτσεν, τον περασμένο Μάιο, σε μια επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα για συναντήσεις με έλληνες συναδέλφους του, βιομηχάνους και εφοπλιστές: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα για την οποία νιώθω ότι μπορώ να πω πως απέτυχε ως κράτος. Είναι μια διεφθαρμένη Πολιτεία τόσο όσο και οι πολιτικοί της και ξεκάθαρα θα να βοηθηθεί από άλλους ανθρώπους».
Πραγματικά είναι φαιδρό να μιλάει για διαφθορά ο επικεφαλής ενός οργανισμού που χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να φτάσει στο κέρδος. Ιδιαίτερα αν προέρχεται από μία χώρα (αν και το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα) που έχει κατηγορήσει πολλάκις τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το μέτρημα των τραπεζικών σκανδάλων και των cd με φοροφυγάδες.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Read more

Everything I Do, Bryan Adams/Jimmy Dee with Lyrics

Read more

Πίσω από την παραίτηση του Θάνου Δημάδη….


 Στις 10 Δεκεμβρίου, ο γνωστός δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης, ανακοινώνει την παραίτησή του από το δημοσιογραφικό δυναμικό του ΣΚΑΙ. Αναρωτιέται κάποιος, τί μπορεί να βρίσκεται πίσω από την παραίτηση ενός ανερχόμενου – νεαρού δημοσιογράφου, του οποίου οι ανταποκρίσεις είτε από την Washington είτε από τις Βρυξέλλες, ήταν πάντοτε ποιοτικές και ακριβείς….
Την απάντηση δίνει ο ίδιος, από το κανάλι του στο YouTube, με το παρακάτω video….
Ας διαβάσουμε την περιγραφή που κάνει ο ίδιος ο δημοσιογράφος….
Στο βίντεο, ο Θάνος Δημάδης μεταδίδει για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου μέσω του ΣΚΑΪ την είδηση “περί τμηματικής καταβολής” της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Το ύψος του τελικού ποσού της δόσης δεν είχε ακόμα καθοριστεί από πλευράς Ευρώπης.
* Η είδηση περί “τμηματικής καταβολής” της δόσης σε συνδυασμό με το “καθεστώς αυστηρού ελέγχου” της Ελλάδας από την Τρόικα, μεταδόθηκε από τον Θάνο Δημάδη στις 10 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι στις εκπομπές Τσαπανίδου- Αντωνοπούλου αντίστοιχα. Την ίδια ώρα σχετική ανάρτηση του ρεπορτάζ έγινε και στην ιστοσελίδα του skai.gr.
* Λίγες ώρες αργότερα ο Θάνος Δημάδης δέχεται μέσω τουίτερ φραστικές επιθέσεις από τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Μουρούτη, οι οποίες κλιμακώνονται τις επόμενες εβδομάδες αμφισβητώντας την αξιοπιστία της είδησης και του δημοσιογράφου. Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα των διαλόγων στο τουίτερ που το αποδεικνύουν.
* Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων απαγορεύεται στον Θάνο Δημάδη να μεταφέρει μέσω της απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ την είδηση “περί τμηματικής καταβολής” και “αυστηρής επιτήρησης” της Ελλάδας. Ακόμα χειρότερα, το κείμενο του ρεπορτάζ αποσύρεται αργά το βράδυ της ίδιας μέρας και από την κεντρική ιστοσελίδα του skai.gr χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση του ανταποκριτή.
* Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες σε γραπτή και τηλεφωνική συνομιλία με την Διεύθυνση Ειδήσεων του σταθμού διαμαρτύρεται έντονα και ιδιαίτερα μετά την απόσυρση του κειμένου του ρεπορτάζ του από τον skai.gr, απαγορεύοντας σε όσους ήθελαν να διαβάσουν την είδηση που μετέδωσε.
* Η απάντηση που του δίνεται είναι ότι “το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το ρεπορτάζ”.
* Ο Θάνος Δημάδης ανταπάντησε ότι ο χειρισμός της είδησης από τον σταθμό θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια και προσβάλλει βάναυσα την επαγγελματική του αξιοπιστία.
* Η διεύθυνση ειδήσεων του ΣΚΑΪ αρνήθηκε να επανορθώσει, αφήνοντας έκθετο τον ανταποκριτή του από τις Βρυξέλλες.
* Μετά και την πλήρη επιβεβαίωση της είδησης, ο Θάνος Δημάδης με σχετική επιστολή του παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες επικαλούμενος μεταξύ άλλων και λόγους “επαγγελματικής αξιοπρέπειας”.
Εάν για κάτι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Θάνο Δημάδη, είναι για έλλειψη αξιοπιστίας…Δυστυχώς, για τους επικριτές του, επιβεβαιώθηκαν πλήρως όλες του οι ανταποκρίσεις…
Μήπως κερδίσαμε έναν νέο και με αρχές δημοσιογράφο;
Το μέλλον θα δείξει….
Πηγή: Πίσω από την παραίτηση του Θάνου Δημάδη…. – RAMNOUSIA
Read more

Ἑλληνικὴ γλῶσσα – Ἡ μητέρα ὅλων τῶν γλωσσῶν


20121215-102955.jpgΜὲ ἀφορμὴ τὴν ἀνάρτηση πρὸ ἡμερῶν τοῦ olympia μὲ τίτλο:Πέτρινη στήλη6000 ετών με ελληνικά γράμματα καταρρίπτει τα ινδοευρωπαϊκά παραμύθια των αδόλφων…, καὶ σὰν ἀπάντηση σὲ κάποια εἰρωνικὰ σχόλια ποὺ ἔγιναν εἰς βάρος τῆς γλῶσσας μας, παρατίθενται παρακάτω μερικὰ ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς κας Εὐσταθίου: «ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ – Πῶς ἡ Ἑλληνικὴ Γονιμοποίησε τὸν Παγκόσμιο Λόγο».
Ἀρχιγένεθλος γλῶσσα
Ἡ Ἑλληνικὴ εἶναι ἀδιαμφισβήτητα ἡ ἀρχαιότερη γλῶσσα ἀπὸ ὅσες ὁμιλοῦνται σήμερα στὴν Εὐρωπαϊκὴ ἤπειρο. Καί ἂν ἀδυνατοῦμε νὰ καθορίσουμε μὲ ἀκρίβεια τὴν ἡλικία της, ἔχει πλέον καταστῆ ὁλοφάνερο ὅτι εἶναι ἐντυπωσιακὰ ἀρχαιότερη ἀπὸ ὅ,τι ἐδιδαχθήκαμε στὰ μαθητικὰ καὶ φοιτητικά μας χρόνια. Δὲν ἔχουν παρέλθει ἄλλωστε πολλὲς δεκαετίες ἀπὸ τότε ποὺ ἐθεωρεῖτο βέβαιον ὅτι οἱ Κρῆτες καὶ οἱ Μυκηναῖοι δὲν ὡμιλοῦσαν Ἑλληνικά,
καὶ ὅτι οἱ πινακίδες μὲ τὴν λεγομένη Γραμμικὴ Γραφὴ Α καὶ Β (ποὺ ἀνεκάλυψε ὁ Ἔβανς τὸ 1900 τόσο στὴν Κρήτη ὅσο καὶ στὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα) ἐξέφραζαν κάποια ἄγνωστη, «ἀνατολικῆς προελεύσεως», γλῶσσα.
Ἡ λύσις στὸ πρόβλημα ἦλθε τὸ 1952-53, ὅταν ὁ ἄγγλος ἀρχιτέκτων Μ. Βέντρις ἐπέτυχε νὰ ἀποκρυπτογραφήση τὴν Γραμμικὴ Γραφὴ Β καὶ ἔτσι «ἀπέδειξε ὅτι ἡ γλῶσσα τῶν πινακίδων τῆς Γραμμ. Β ἦταν Ἑλληνική». Ὁ ἴδιος ὁ Βέντρις ἐσημείωνε: «ἀργὰ καὶ μὲ δυσκολία τὰ βουβὰ σημεῖα ὑποχρεώθηκαν νὰ μιλήσουν, καὶ μίλησαν ἑλληνικὰ … ἡ γλῶσσα εἶναι δύσκολη καὶ ἀρχαϊκή, γραμμένη βραχυγραφικά, ἀλλὰ πάντως εἶναι ἑλληνική».
Ὁ συνεργάτης καὶ σύμβουλος τοῦ Μ. Βέντρις, καθηγητὴς Τζὼν Τσάντγουϊκ, ἔχει γράψει σχετικῶς ὅτι ὅλοι οἱ Ἑλληνες πρέπει νὰ σέβωνται τὸ κομμάτι αὐτὸ τοῦ μαυρισμένου πηλοῦ, γιατὶ αὐτὸ κατ’ ἐξοχὴν ἔπεισε τὸν κόσμο ὅτι οἱ δημιουργήσαντες τὸν μυκηναϊκὸ πολιτισμὸ ἦσαν Ἕλληνες … καί: «Ἡ γλῶσσα ποὺ μιλοῦσε κάποιος βοσκὸς σὲ μιὰ ἀπόκεντρη περιοχὴ τῆς Πελοποννήσου, 1200 χρόνια πρὶν γεννηθῆ ὁ Χριστός, εἶναι παρ’ ὅλες τὶς διαφορές της ἡ ἴδια γλῶσσα μὲ τὴν ἑλληνικὴ ποὺ μιλιέται σήμερα … Ὑπάρχουν ἀκόμη πολλὰ ποὺ δὲν τὰ ξέρουμε, γιὰ τὶς ἀπαρχὲς τῆς Ἑλληνικῆς γλῶσσας.»
… … …
Μία ἐπὶ πλέον μαρτυρία σχετικὴ μὲ τὴν ἀρχαιότητα τῆς Ἑλληνικῆς, εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ γλῶσσα μας ἔχει διασώσει προκατακλυσμιαία καὶ προϊστορικὰ τοπωνύμια ὅπωςΜεσόγειος, Θεσσαλία, Τέμπη, Φάρσαλα, Πλαταιαί, Λάρισα, Μυτιλήνη κ.ἄ…
Αὐτὸ ὑποδηλώνει ὅτι ἡ ὀνοματοθεσία ἔγινε ἀπὸ ΕΛΛΗΝΕΣ οἱ ὁποῖοι ὡμιλοῦσαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ σὲ ἀπώτατους προϊστορικοὺς χρόνους, ὅταν ἡ Μεσόγειος ἦτο πράγματι «μέση γῆ» καὶ ἡ Θεσσαλία «θέσις ἁλὸς» ἤ, διὰ τροπῆς τῆς δασείας εἰς σῖγμα, «θέσις σαλὸς» ἐξ οὗ καὶ τὰ δύο σσ –>;; Θεσσαλία. …
«Τὴν δὲ Θεσσαλίην, λόγος ἐστίν, τὸ παλαιὸν εἶναι λίμνην.» … «τότε δὲ καὶ τὰ κατὰΘεσσαλίαν ὄρη διέστη …» (Ἀπολλόδωρος).
Ἀπὸ αὐτὴν δὲ τὴν τομὴ τῶν Θεσσαλικῶν ὀρέων ὠνομάσθηκαν τὰ «Τέμπη», ἐκ τοῦ ρήματος «τέμνω». ΤὰΦάρσαλα εἶναι ἡ ἀρχαία Φάρσαλος, δηλαδὴ «παρὰ τὴν ἅλα», πλησίον τῆς θαλάσσης τῆς πλημμυρισμένης Θεσσαλίας. (π –>;; φ, παρὰ –>;; φαρά).
«Πλαταιαίκέκληται ἀπὸ τῆς πλάτης τῆς κώπης … ἐκλιμνωθείσης τῆς Βοιωτίας, τοὺς παροικοῦντας ταῖς λίμναις Βοιωτούς, πλῷ πορεύεσθαι πρὸς ἀλλήλους … ὡς Ἀπολλόδωρος». (Στ. Βυζάντιος)
Ἡ Λάρισα πρὶν δώση τὸ ὄνομα στὴν ὁμώνυμη πόλι, ἦταν ὄνομα οὐσιαστικόν: «λάρισες» ὀνομάζονται ὅλες οἱ πελασγικὲς ἀκροπόλεις. Ἐξ οὗ καὶ «Ζεὺς Λαρισαῖος», ὁ πρστάτης τῆς ἀκροπόλεως τοῦ Ἄργους. Ἡ λέξις λάρισαἐτυμολογεῖται ἐκ τοῦ λᾶς = λίθος καὶ αἴρω = σηκώνω, ἀνυψώνω, δηλαδὴ ὑψώνω πέτρινα τείχη· λάρτος εἶναι ὁ σκληρὸς λίθος. Οἱ Πελασγοὶ ὑπήρξαν τειχοποιοὶ τῶν πελασγικῶν ἀκροπόλεων. Ὁ ἡγεμὼν τῶν Πελασγῶν τειχοποιῶν ὀνομάζεται Λαέρτης ἤ Λάρς. Ἐξ αὐτοῦ τοῦ ΛΑΡΣ κατάγεται ἡ ἀγγλικὴ λέξις LORD μὲ τὴν ἔννοια κύριος, ἡγεμών, ἄρχων, «λόρδος»!
Ἡ δὲ Μυτιλήνη, στὰ περισσότερα ἀρχαῖα κείμενα ἀναγράφεται ὀρθότερονΜιτυλήνη, ἐκ τοῦ ρήματος μιστύλλω = κατακόπτω· μίτυλος σημαίνει περικεκομμένος, ἀποκεκομμένος, καὶ ἂν κυττάξουμε τὸν χάρτη θὰ διαπιστώσουμε ὅτι πράγματι ἡ Μιτυλήνη φαίνεται (ὡς ἐκ τοῦ περιγράμματος καὶ τοῦ σχήματός της) ὅτι ἔχει κυριολεκτικῶς ἀποκοπῆ ἀπὸ τὴν ἔναντι ἀκτήν.
Παρόμοια πληροφορία ἐμπεριέχει τὸ τοπωνύμιον Ρήγιον στὴν Κάτω Ἰταλία, τὸ μέχρι σήμερα «Ρέτζιο» Καλάμπρια. Ἐκ τοῦ ρήματος ρήγνυμι, γιὰ νὰ θυμίζη τὸν σεισμὸ ὁ ὁποῖος κάποτε ἐδημιούργησε τὸ «ρῆγμα» ποὺ διεχώρισε τὴν Σικελία ἀπὸ τὸν κορμὸ τῆς Ἰταλικῆς χερσονήσου.
Δὲν εἶναι, λοιπόν, μόνον οἱ φθεγγόμενοι λίθοι τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν Ἐπιγραφῶν ποὺ διδάσκουν ἱστορία, ἀλλὰ καὶ οἱ κραυγάζουσες ἐτυμολογίες τῶν τοπωνυμίων.
Στὴν Γραμμικὴ Β ὑπάρχουν γλωσσικοὶ τύποι ἄκρως χαρακτηριστικοί, οἱ ὁποῖοι ἀπαντῶνται συχνότατα στὸν Ὅμηρο, … … Αὐτὸ σημαίνει ὅτι τὰ ἔργα τοῦ Ὁμήρου βασίζονται σὲ μία μακρὰ παράδοσι. Ὁ Ὅμηρος δὲν ὑπῆρξε ὁ πρῶτος, ἀλλὰ ὁ τελευταῖος καὶ διασημότερος μιᾶς σειρᾶς ἐπικῶν ποιητῶν, τῶν ὁποίων τὰ ὀνόματα ἔχουν διασωθῆ (Κρεώφυλος, Πρόδικος, Ἀρκτῖνος, Ἀντίμαχος, Κιναίθων, Καλλίμαχος) καθὼς καὶ τὰ ὀνόματα τῶν ἔργων τους (Φορωνίς, Φωκαΐς, Δαναΐς, Αἰθιοπίς, Ἐπίγονοι, Οἰδιπόδεια, Θηβαΐς, …) δὲν ἔχουν ὅμως διασωθῆ τὰ ἴδια τὰ ἔργα τους.
«Τῶν μὲν οὖν πρὸ Ὁμήρου οὐδενὸς ἔχομεν εἰπεῖν τοιοῦτον ποίημα, εἰκὸς δὲ εἶναι πολλούς.» (Ἀριστοτ. Ποιητ. IV 8)
… … …
Ἔχει ὑπολογισθῆ ὅτι σήμερα χρησιμοποιοῦμε αὐτούσιες περίπου 2.500 ὁμηρικὲς λέξεις στὴν καθημερινή μας ὁμιλία (νεότης, πατρίς, πέλαγος, ὀθόνη, βουλή, πόλεμος, …). Ἄλλες ὅμως λέξεις ἔχουν τόσο παραφθαρῆ ὥστε δύσκολα ἀναγνωρίζονται, χωρὶς βεβαίως νὰ παύσουν νὰ ἐνυπάρχουν στὸν λόγο μας. Καὶ, ὅσο κι ἂν φαίνεται ἀπίστευτο, ὑπάρχουν ὁμηρικὲς ἀλλὰ καὶ ἡσιόδειες λέξεις οἱ ὁποῖες διασώζονται στὶς δυτικὲς γλῶσσες, ἐνῶ στὴν ἑλληνικὴ ἔχουν σιγήσει, καὶ ὄχι σπάνια ἐπανεισάγονται ὑπὸ τὴν μορφὴν ἀντιδανείων:
κόθουρος = ὁ κολοβός, ὁ ἄχρηστος ὅθεν δειλός.
ἐξ οὗ: coward (ἀγγλ.) = ἄνανδρος, δειλός.
γαλλ. = couard, ἱσπ. = cobarde
cower (ἀγγλ.) = συστέλλομαι – ἰταλ. = coartare
αὐτὰρ = ὅμως, πρὸς τούτοις, ἀμέσως μετὰ –>;; ἀγγλ. after = μετὰ
ἄντυξ = περιφέρεια παντὸς κυκλοτεροῦς.
«ἄντυξ οὐρανίη», «ἄντυγες ἁρμάτων»,
«περίδρομοι ἄντυγες» (Ἰλ. Ε 728).
jante (γαλλ.) ὁ κύκλος τροχοῦ ἁμάξης.
ἀντιδάνειον: ζάντα.
Ὑπάρχει ἀκόμη ἕνας πολὺ μεγάλος ἀριθμὸς λέξεων οἱ ὁποῖες, ἐνῶ δὲν ἔχουν διασωθῆ αὐτούσιες, κρύβονται μέσα σὲ σύνθετα ἢ σὲ διάφορα παράγωγα. Μπορεὶ νὰ μὴν ὀνομάζουμε αὐδὴ τὴν φωνὴ, λέμε ὅμως: ἔμεινα ἄναυδος ἢἀπηύδησα. Ἡ γῆ σήμερα δὲν λέγεται ἄρουρα, τὸ ἱμάτιον δὲν ὀνομάζεται λώπη. Ἔχουμε ὅμως καὶ ἀρουραίουςκαιλωποδύτες.
… … …
Δὲν λέμε κυνῶ τὸ φιλῶ, οὔτε κύσα τὸ ἐφίλησα. (κῦσαι = τῷ στόματι φιλῆσαι. -Ἡσύχιος-) Λέμε ὅμως προσ-κυνῶ τὸ εἰκόνισμα, ἐνῶ τὸ φιλῶ ἀγγλικὰ λέγεται kiss καὶ γερμανικὰ küssen.
πρβλ. “kiss me” (ἀγγλ.)
«κύσον με καὶ τὴν χεῖρα δὸς τὴν δεξιάν». (Ἀριστ. Νεφ. 81)
«φέρε, σὲ κύσω» = ἔλα νὰ σὲ φιλήσω. (Θεσμοφοριάζουσαι 914)
… … …
«Γλώσσης περιπέτειαι» καὶ «Ἰνδοευρωπαϊκὰ»
… … …
Τὰ θεμέλια τῆς λεγομένης «Ἰνδοευρωπαϊκῆς» θεωρίας ἔχουν ἀρχίσει ἀπὸ καιρὸ νὰ κλονίζονται, ἐνῶ ἤδη ὁλοκάθαρα ἀκούγονται οἱ τριγμοὶ τῆς καταρρεύσεως τοῦ σαθροῦ αὐτοῦ οἰκοδομήματος τοῦ στηριζομένου στὴν κατασκευασμένη ὕπαρξι κάποιας φυλῆς-φαντάσματος, φυλῆς ποὺ μιλοῦσε τὴν «συμβατικὴ» γλῶσσα-φάντασμα, τῆς ὁποίας κανένα γραπτὸ μνημεῖο δὲν ἔχει ἀνευρεθῆ, ἐπειδὴ ἁπλούστατα ποτὲ δὲν ἔχει γραφῆ, ὅπως κατηγορηματικὰ δηλώνει καὶ ὁ Γάλλος Μπουφαρτίγκ.Οὔτε ποτὲ ἀνευρέθη ἔστω καὶ τὸ παραμικρὸ ἀρχαιολογικὸ «ἰνδοευρωπαϊκὸν» εὕρημα, οὔτε κἂν ἔχουμε ὑπαινιγμό, ἀπὸ ἀρχαίους Ἕλληνες ἢ Ἰνδοὺς συγγραφεῖς, γιὰ τὴν ἱστορία ἢ ἔστω τὴν μυθολογία, ἢ ἁπλῶς τὴν παρουσία «ἰνδοευρωπαίων». Εἶναι παντελῶς ἀνύπαρκτοι.
… … …
Ἡ ἐν λόγω θεωρία προῆλθε ὡς γνωστὸν ἀπὸ τὴν παρατήρησι ὅτι ἀρχαῖες καὶ νεώτερες γλῶσσες (σανσκριτική, ἑλληνική, κελτική, λατινική, γερμανική, κ.λπ.) παρουσιάζουν οὐσιώδεις ὁμοιότητες.
… … τὸ 1813 ἡ «ὁμογλωσσία» ἐβαπτίσθη «ἰνδοευρωπαϊκὴ» ἢ «ἰνδογερμανικὴ» – «ἰνδοκελτικὴ» ἀπὸ τοὺς Γερμανούς, διὰ λόγους εὐνοήτους … …
… … …
Ἄλλοι χρησιμοποιοῦν ἁπλῶς τὸν ὅρο «σανσκριτικὴ ρίζα», ποὺ στὴν οὐσία εἶναι ἡ λεγομένη «ἰνδοευρωπαϊκή», δηλ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ. π.χ. «σανσκριτικὰ» miira = ὁ ὠκεανός, ἑλληνικὰ μύρα (=θάλασσα – πρβλ. ἁλμύρα, πλημμύρα), ὅπερ ἐκ τοῦμαρμαίρω = λάμπω, ἀπαστράπτω. Εἰς τὰ σανσκριτικὰ ἐγράφη ἡ κλασσικὴ Ἰνδικὴ φιλολογία, δηλαδὴ τὰ γνωστὰ ἔπη Μαχαμπαράτα, Ραμαγιάνα, Βαρτριχάρι, Ἀμαρού, Ριχβέσα κ.ἄ. …
Ἡ σανσκριτικὴ χωρίζεται σὲ δύο περιόδους: τὴν Βεδική, πρὸ τοῦ 500 π.Χ. (σημειωτέον ὅτι γραπτὴ φιλολογία δὲν ὑπῆρχε κατὰ τὴν βεδικὴν περίοδον), καὶ τὴν νεώτερη μεταβεδική. Ὑπῆρξε μία γλῶσσα ἀποκρυφιστική, μία γλῶσσα κλειστοῦ ἱερατείου, γραπτή, ἡ ὁποία οὐδέποτε ὡμιλήθη. «… μόνους τοὺς ἱερεῖς γινώσκειν.» (Διόδωρος Σικ. Γ΄)
Καὶ εὐλόγως διατυποῦται ἡ ἐρώτησις, μὲ ποιὸ τρόπο οἱ Ἕλληνες τῶν προϊστορικῶν καὶ τῶν μυκηναϊκῶν χρόνων (μὲ τὴν ἤδη διαμορφωμένη καὶ γραπτῶς γλῶσσα τους) ὑποτίθεται ὅτι ἦλθαν σὲ ἐπαφὴ μὲ αὐτὲς τὶς ἀπόκρυφες ρίζες, τὴν στιμγὴ ποὺ τὰ πρῶτα ἐπιγραφικὰ μνημεῖα τῶν Ἰνδῶν, τὰ περίφημα διατάγματα τοῦ Ἀσόκα, ἀνάγονται μόλις στὸν Γ΄ αἰῶνα π.Χ.
Βασικὸ σφάλμα τῆς συγκριτικῆς αὐτῆς γλωσσολογίας ὑπῆρξε τὸ ὅτι δὲν ἐλήφθη καθόλου ὑπ’ ὄψιν ἡ ἱστορικὴ ἐποχὴ τῶν γλωσσικῶν καταστάσεων τὶς ὁποῖες συνέκριναν. Ὅπως γράφει καὶ ὁ Ζὼρζ Μουνὲν στὰ «Κλειδιὰ τῆς Γλωσσολογίας»: «Συνέκριναν τὰ σανσκριτικὰ τῆς πρώτης χιλιετίας, τὰ ἑλληνικὰ τοῦ 8ου αἰῶνος π.Χ., τὰ λατινικὰ τοῦ 5ου αἰ. π.Χ., τὰ γοτθικὰ τοῦ 4ου μ.Χ. κ.λπ. κ.λπ.».
Ὅμως ἡ γλωσσική σύγκρισις γιὰ νὰ εἶναι ἔγκυρη καὶ ἀκριβὴς πρέπει νὰ εἶναι συγχρονικὴ (METHODE SYN-CHRONIQUE) καὶ ὄχι διαχρονική. «Λίαν γὰρ εὔηθες», «πλάνη γεννῶσα πλάνην, ἡ μέσῳ τῆς διαχρονικῆς ὁμοιότητος ἀπόδειξις»: «Ἐν ἀποδείξει καὶ ἐπιστήμη καὶ νοῦς» – «ἡ δὲ ἐπιστήμη, τὸ καθ’ ὅλου γνωρίζειν ἐστί». (Ἀριστοτέλης)
Προκύπτει δηλαδὴ σφάλμα εἰς τὴν Λογικὴν Μέθοδον, ἐκ τῆς μὴ ταυτοχρόνου γνώσεως τῶν πραγμάτων. «Δέον ὅλον τι θεωρῆσαι καὶ μὴ τι μέρος μόνον». (Ἀριστοτέλης)
Ἡ ὁμογλωσσία «ἰνδοευρωπαϊκὴ» ἀποτελεῖται ἀπὸ ἀνισόχρονες γλῶσσες, ποὺ ἡ μία ἀπέχει χρονικὰ ἀπὸ τὴν ἄλλη πολλοὺς αἰῶνες.
Τί συνέβη λοιπὸν μὲ τοὺς εὐρωπαίους (καὶ ἐγχωρίους) ἰνδοευρωπαϊστάς; Αὐτὸ ποὺ ὁ Φίλων, ὁ Ἀλεξανδρεὺς περιγράφει: «τὸ ψεῦδος ὡς ἀληθὲς προμαθόντες ἐκ παίδων, καὶ σύντροφον ἔχοντες, ἐξαμαρτήσονται».
Ὡς ἐκ τούτου προκύπτει, προέκυψε, «ἀπατεὼν λόγος».
Ἕνα τόσο μεγάλο σφάλμα ὅμως σήμερα, στὶς ἡμέρες μας, ὁμοιάζει σὰν ἐπιδίωξις νὰ δοθῆ ὀλίγη «βοήθεια» στὴν ἱστορία ὡς πρὸς τὴν χρονολογία, προκειμένου νὰ προβληθῆ ἡ ὑποστηριζομένη θεωρία. Ὁ ἴδιος ὁ Γερμανὸς BOPP, ἤδη ἀπὸ τὰ τέλη τοῦ περασμένου αἰῶνος εἶχε διευκρινίσει ὅτι ἡ σανσκριτκή ἐστηρίζετο στὴν ἑλληνικὴ καὶ ὄχι ἡ ἑλληνικὴ στὴν σανσκριτική. Αὐτὴ εἶναι ἡ ἀληθινὴ σχέσις ποὺ ὑπάρχει ἀνάμεσα στὸν Ἑλληνικὸ καὶ Ἰνδικὸ κόσμο. Ἡ Ἑλληνικὴ εἶναι γλῶσσαπρωτογένεθλος.
… … …
Ὡς ἀρχαιόταται ἐπαφαὶ ἀναφέρονται ἡ ἐκπολιτιστικὴ ἐκστρατεία τοῦ Διονύσου, τοῦ Περσέως, τοῦ Ἡρακλέους, τὰ ἴχνη τῶν ὁποίων ἀκολούθησε ἀργότερα ὁ Μ. Ἀλέξανδρος:
«Νῦν δὲ Ἡρακλέα μιμοῦμαι καὶ Περσέα ζηλῶ,
καὶ τὰ Διονύσου μετιὼν (=μετέρχομαι, ἀκολουθῶ) ἴχνη
(θεοῦ γενάρχου καὶ προπάτορος),
βούλομαι (-ἐγὼ ὁ Ἀλέξανδρος-) πάλιν ἐν Ἰνδίᾳ
νικῶντας Ἕλληνας ἐγχορεῦσαι (=νὰ νικήσουν οἱ Ἕλληνες καὶ νὰ χορέψουν),
καὶ τοὺς ὑπὲρ Καύκασον ὀρείους καὶ ἀγρίους,
τῶν βακχικῶν κώμων (=τελετῶν) ἀναμνῆσαι.»
(Πλουτάρχου, Περὶ Ἀλεξάνδρου Τύχης ἢ Ἀρετῆς, Β.1)
… … …
Οἱ φοινικισταὶ βασίζονται στὸ γνωστὸ ἀπόσπασμα τοῦ Ἡροδότου:
«Οἱ δὲ Φοίνικες … εἰσήγαγον
διδασκάλια ἐς τοὺς Ἕλληνας
καὶ δὴ καὶ γράμματα οὐκ ἐόντα
πρὶν Ἕλλησι, ὡς ἐμοὶ δοκέει …»
τὸ ὁποῖον προβάλλεται περίπου ὡς θρησκευτικὸν «δόγμα», χωρὶς οὐδέποτε νὰ παρατίθενται αἱ περὶ τοῦ ἀντιθέτου ἐκδοχαὶ ἄλλων ἀρχαίων συγγραφέων.
«Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται.» (Θουκυδ. 1.20,3)
… … …
Ὡς πρὸς τὸ ἐπίμαχον ἀπόσπασμα τοῦ Ἡροδότου, παρατηροῦμε τὰ ἑξῆς:
1) Ὁ ἴδιος ὁ Ἡρόδοτος διατυπώνει τὴν πληροφορία μὲ ἐπιφύλαξι: «ὡς ἐμοὶ δοκεῖ». Τὸ ρῆμα δοκῶ σημαίνει νομίζω, ὑποθέτω, σκέφτομαι, φαντάζομαι, φαίνομαι κατ’ ἀντίθεσιν πρὸς τὴν πραγματικότητα, ὅ,τι δηλαδὴ τὸ σημερινὸ «μοῦ φαίνεται». «Ὃν φαμὲν δοξάζειν, ἀλλ’ οὐ γιγνώσκειν». (Πλατ. Πολιτ. 476 δ)
Ἀντιθέτως πρὸς τὸ «ὡς ἐμοὶ δοκέει», ὅποτε ὁ Ἡρόδοτος εἶναι βέβαιος γιὰ κάτι, χρησιμοποιεῖ τὴν ἔκφρασι «ὡς ἐμοὶ καταφαίνεται εἶναι»: «Τὸ δὲ Ἕλληνικόν, γλώσση μέν, ἐπείτε ἐγένετο, ἀεὶ κοτε (=ἀείποτε) τῇ αὐτῇ διαχρᾶται, ὡς ἐμοὶ καταφαίνεται εἶναι». (καταφαίνεται = εἶναι ἐντελῶς σαφές, ὁλοφάνερο).
2) Ὁ Ἡρόδοτος γράφει «εἰσήγαγον γράμματα» καὶ ὄχι «εἰσήγαγον τὰ γράμματα», ὅπως θὰ ἔπρεπε νὰ ἐκφρασθῆ ἐὰν ἀνεφέρετο συγκεκριμένως εἰς τὴν «γραφήν». Δὲν χρησιμοποιεῖ δηλαδὴ τὸ ὁριστικὸν ἄρθρον «τά». Ἐκφράζεται ἀορίστως. Ἡ σύνταξις αὐτὴ ἠμπορεῖ καὶ νὰ σημαίνη ὅτι ἔφεραν κάποια γράμματα διαφορετικὰ ἀπὸ τὰ χρησιμοποιούμενα ὑπὸ τῶν Ἑλλήνων («… οὐκ ἐόντα πρὶν Ἕλλησι …»). Γι’ αὐτό, συνεχίζει ὁ Ἡρόδοτος (Ε58), σὺν τῷ χρόνῳ, μεταβάλλοντας τὴν γλῶσσα (μαθαίνοντας δηλ. ἑλληνικὰ) μετέβαλλον (=ἄλλαζαν) καὶ τὸν ρυθμὸν τῶν γραμμάτων: «… μετὰ δὲ χρόνου προβαίνοντος, ἅμα τῇ φωνῇ μετέβαλλον καὶ τὸν ρυθμὸν τῶν γραμμάτων.» Βεβαίως, αὐτοὶ οἱ ὁποῖοι «μετέβαλλον» εἶναι οἱ Φοίνικες καὶ ὄχι οἱ Ἕλληνες, ὅπως ἐσφαλμένως «μεταφράζουν» πολλὲς ἐκδόσεις. Δὲν ἄλλαξαν γλῶσσα οἱ Ἕλληνες. Αὐτὸ εἶναι βέβαιον. «Ἀεὶ ποτε τῇ αυτῇ διαχρῶνται».
Ἀντιθέτως πρὸς τὴν διατύπωσι τοῦ Ἡροδότου («εἰσήγαγον γράμματα») ὁ Διόδωρος ὁ Σικελιώτης (Ε΄ 74) ὁρίζει: «Ταῖς δὲ Μούσαις δοθῆναι παρὰ τοῦ πατρὸς τὴν εὔρεσιντῶν γραμμάτων» – καὶ ὄχι «εὔρεσιν γραμμάτων». Καὶ διευκρινίζει ὅτι ἀκόμη καὶ τὰ λεγόμενα «φοινίκεια» γράμματα δὲν εἶναι κἂν ἐφεύρεσις τῶν Φοινίκων, ἀλλὰ διασκευὴ ἄλλων γραμμάτων, δηλαδὴ τῶν ἑλληνικῶν-κρητικῶν:
«Φασὶ τοὺς Φοίνικας οὐκ ἐξ ἀρχῆς εὐρεῖν, ἀλλὰ τοὺς τύπους τῶν γραμμάτων μεταθεῖναι μόνον …»
Ἐδῶ βεβαίως ἀναφύεται καὶ ἄλλο πρόβλημα. Ἀκόμη καὶ αὐτά, τὰ διασκευασμένα ὑπὸ τῶν «Φοινίκων» ἑλληνικὰ γράμματα, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ τὰ ἐκόμισαν στὴν Ἑλλάδα σημιτοφοίνικες συνοδοὶ τοῦ Κάδμου. Ὁ Κάδμος ἔχει ζήσει πολὺ πρὸ τῶν Τρωϊκῶν, ἐποχὴ κατὰ τὴν ὁποίαν οἱ σημιτοφοίνικες δὲν ἔχουν ἐμφανισθῆ εἰς τὸ προσκήνιον τῆς Ἱστορίας.
… … …
Ἄλλωστε καὶ ἡ ὀνομασία Φοῖνιξ εἶναι ἑλληνικώτατη: φοῖνιξ = πορφυρός. Ἀπὸ τὴν ἴδια ρίζα προέρχεται καὶ ἡ λέξιςφόνος. –φοίνιος = φονικός. «Φοῖνιξ» εἶναι καὶ τὸ μυθικὸ ἑλληνικὸ πτηνὸ τὸ ὁποῖον «ἐκ τῆς τέφρας του ἀναγεννᾶται». Φοῖνιξ εἶναι καὶ ἡ «χουρμαδιά». Ὁ Δάρης, ἱερεὺς τοῦ Ἡφαίστου ἐν Τρωάδι, ἔγραψε ἐπὶ φύλλων φοινίκων Ἰλιάδα ἀρχαιοτέραν τῆς τοῦ Ὁμήρου τὴν ὁποίαν ὁ Αἰλιανὸς (Ποικ. Ἱστ. ΙΑ, Ζ) λέγει ὅτι εἶδε. (Λεξ. Ραγκαβῆ). …
… … …
13. Ὁ ἴδιος ὁ Ὅμηρος ἐπιβεβαιώνει ὅτι ἡ γραφὴ ἦτο γνωστὴ στὴν Ἑλλάδα πρὸ τοῦ Τρωϊκοῦ πολέμου, ὅταν ἀναφέρεται στὸν Βελλερεφόντη: «γράψας ἐν πίνακι πτυκτῷ θυμοφθόρα πολλά».
… … …
14. Ὁ Διονύσιος ὁ Θρὰξ, μαθητὴς τοῦ διάσημου Ἀριστάρχου (Β΄ αἰ. π.Χ.) ἀναφέρει ὅτι ἡ γραμματικὴ ἦτο ἐν χρήσει στὴν Ἑλλάδα πρὸ τοῦ Τρωϊκοῦ πολέμου …
… … …
«Φοινίκεια τὰ γράμματα ἐλέγοντο, ὥς φησιν … Ἐτεωνεὺς καὶ Μένανδρος, ὁ ἱστορικός, ἐπειδὴ ἐν πετάλοις φοινικικοῖς ἐγράφοντο, ἤ, ὅπερ κρεῖττόν ἐστιν εἰπεῖν, ὅτι φοινίσσεται ὑπ’ αὐτῶν ὁ νοῦς, ἤτοι λαμπρύνεται.» (Bekker Anecd. –TLG)
… … …
Δημήτρης Μ.
Πηγή:
Ἀποσπάσματα ἀπὸ τὶς σελίδες: 21, 22, 23, 57, 58, 59, 63, 68, 69, 72, 73 τοῦ βιβλίου τῆς κας Ἄννας Τζιροπούλου-Εὐσταθίου: ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ – ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ.
Read more

ΔΑΚΡΥΣΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ

Θρήνος και οδυρμός στις ΗΠΑ και σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη από το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ.
Είκοσι επτά οι νεκροί, αναμεσά τους 20 παιδιά, σύμφωνα με την αστυνομία.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

20 νεκρά παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών και το αίμα ποτάμι σε δημοτικό σχολείο της πόλης, από οπλισμένο 20χρονο που σκόρπισε το θάνατο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine, το 1999, όταν δυο σπουδαστές σκότωσαν 12 σπουδαστές και έναν καθηγητή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξαιρετικά συγκινημένος, ζήτησε σήμερα να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών ανάλογων περιστατικών. Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας για τέσσερις ημέρες

Ο άνδρας που προκάλεσε το μακελειό σε σχολείο στο Κονέκτικατ σκότωσε επίσης και τους γονείς του,σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η τραγωδία είχε ξεκινήσει από το σπίτι του 20χρονου, ο οποίος αφού δολοφόνησε τον πατέρα του ξεκίνησε για το μακελειό στο σχολείο.
Ο Άνταμ Λάνζα σκότωσε αρχικά τη μητέρα του που ήταν δασκάλα στο μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν του Κονέκτικατ και στη συνέχεια άνοιξε αδιάκριτα πυρ εναντίον των μικρών μαθητών. Λίγο μετά, αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία εντόπισε στο σχολείο δύο όπλα και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ο δράστης φέρεται να είχε μαζί του ένα βαρύ στρατιωτικού τύπου τυφέκιο. Ηδη έχουν βρεθεί περίπου 100 κάλυκες.Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το Λευκό Οίκο, για να απαιτήσουν πιο αυστηρούς νόμους στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

1
http://www.agioritikovima.gr/diethni/13513-dakrue-o-plani
Read more

Καραμανλής off the record: Έρχεται ο δράκος


Η προφητική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους

Η προφητική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους
Η συζήτηση με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, νωρίτερα στο πρωινό του Antenna, έφτασε κάποια στιγμή στο ότι δεν είπε ποτέ κανείς στον ελληνικό λαό την αλήθεια για την πραγματική εικόνα της οικονομίας.
"Ο Καραμανλής τότε είπε την αλήθεια", είπε ο υπουργός Υγείας.
Για να θυμηθεί ο Γιώργος Παπαδάκης: "Στην τελευταία του συνέντευξη ως πρωθυπουργός, είπε off the record σε μένα και τον Στρατή Λιαρέλλη ότι "θα ακούσετε και θα δείτε πράγματα που θα τρίβετε τα μάτια σας".
"Ερχεται ο δράκος", μας είχε πει, συνέχισε ο Γιώργος Παπαδάκης.
Read more

ΜΚΟ σε Ελλάδα και Κύπρο: η «δουλειά» είναι συγκεκριμένη



Του Σταύρου Καρκαλέτση* 

Στην χώρα μας, τη δεκαετία του 1990 είχαμε μια πραγματική έκρηξη ως προς τη δημιουργία ενός απίστευτα μεγάλου αριθμού ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), με πολλές από αυτές να δρούν όντως ανιοδιοτελώς και στη βάση του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού. 

Αυτό που εξετάζεται εδώ, είναι όμως ο ρόλος των άλλων. Των οργανώσεων-σφραγίδα, όπως κάποιες που συνεργάστηκαν με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας απίστευτα ποσά που προκαλούσαν την κοινή λογική. 

Ειδικά επί ηγεμονίας Γιώργου Παπανδρέου, πρώτα στο ΥΠΕΞ αλλά και μετά ως πρωθυπουργού, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, ο κάθε «κολλητός» του ΠΑΣΟκικού ψευτοεκσυγχρονισμού ίδρυε και από μια ΜΚΟ, προσωπικά παραμάγαζα με σκοπό το προσωπικό κέρδος και τίποτ’ άλλο. 

Πλάι στο επιδιωκόμενο κέρδος όμως, η στοίχιση στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης παρέμεινε. Δεν είναι τυχαίο πως από το ΄90 και ίσαμε σήμερα, τέτοιες ΜΚΟ προπαγάνδιζαν μονότονα την αμοιβαία ελληνοτουρκική φιλία (στην πραγματικότητα μονομερή ελληνική αφέλεια), τον εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων (βλέπε: διάλυση της Γιουγκοσλαβίας) και το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, που την καθιστούσε μια πλωτή off shore των Αγγλοσαξόνων. 
Ειδικά για την ελληνοτουρκική φιλία, πόσο δεν διαφημίστηκε και προπαγανδίστηκε από τις ελληνικές (;) ΜΚΟ της εθνικής λοβοτομής και του ανελέητου εκγιουσουφακισμού. Είχαμε, ειδικά επί υπουργίας Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, πραγματική κοσμογονία, με τις ΜΚΟ να βαράνε παλαμάκια: Αδελφοποιήσεις δήμων Ελλάδας και Τουρκίας, κοινά πολιτιστικά φεστιβάλ, και πολλά άλλα που ναρκώνουν τον ελληνικό λαό με όχημα σήμερα όχι τόσο τις ΜΚΟ αλλά τα τουρκοσήριαλ που εισβάλλουν μέσω οθόνης σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ο νέος Αττίλας είναι τηλεοπτικός. Αγαπημένα κλισέ του συγκεκριμένου σχεδίου ελληνοτουρκικής «προσέγισης» τα «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε», «οι δυό όχθες του Αιγαίου», το «κοινό πολιτιστικό παρελθόν» και το «πόσο ωραία περνούσαμε επί πολυπολιτισμικής οθωμανικής αυτοκρατορίας». 

Η μεγάλη αγάπη όμως των εγχώριων ΜΚΟ ακούει στη μαγική λέξη πολυπολιτισμός. Μπροστάρηδες εδώ, οργανώσεις όπως το ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι), η ΕΟΔΜ(Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων), το ΚΕΜΟ (Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων) και άλλες πιο δεύτερες. 

Για την μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική, μόχθησαν πολύ οργανώσεις όπως οι παραπάνω, αφού αυτό αναδείχθηκε στον μεγάλο τους καημό. Και μάλλον το πέτυχαν, με την εισβολή τριών εκατομμυρίων και πλέον λαθρομεταναστών, μουσουλμάνων στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Ο λόγος των ΜΚΟ αυτών στο να σπάσουν την εθνική συνοχή, ήταν και είναι απολύτως ομοιογενής και συντονισμένος, σαν να τους κουρντίζει το ίδιο αόρατο χέρι: Υπάρχει «ελληνικός σωβινισμός» (έως και φασισμός), «απάνθρωπη μεταχείριση» των λαθρομεταναστών και των «μειονοτήτων» από τους «ρατσιστές» Έλληνες, απαράδεκτη αναβίωση του υπερπατριωτισμού, ενώ κατηγορούν τον ελληνικό λαό για σωβινιστική υστερία. 

Άλλο εξαίρετο, σκληρά ανθελληνικό έργο των παραπάνω ΜΚΟ, ήταν και είναι η κατασυκοφάντηση της Ελλάδας, κυρίως διεθνώς. Υπερασπίζονται «Μακεδόνες» και «Τούρκους» που υποτίθεται ότι ζουν στην χώρα μας και που «καταπιέζονται» από το ανάλγητο, ρατσιστικό ελληνικό κράτος. Ο επιλεκτικός «ανθρωπισμός» τους όμως πάει περίπατο όταν πρόκειται για Έλληνες. Διαφημίζουν τα ανύπαρκτα «εγκλήματα» του «ελληνικού εθνικισμού», δυσφημίζοντας την πατρίδα μας, μα για τα υπαρκτά εγκλήματα των Τούρκων ή τον εθνικιστικό παροξυσμό στα Σκόπια, τσιμουδιά! Έτσι, τo Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, υποστηρίζει (θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά…δεν το αφήνει!) πως «συνιστά παραλογισμό να μην αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα και έθνος, όταν το αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ». Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν θέλει την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και ιστορικών τίτλων χιλιετιών, είμαστε λοιπόν «παράλογοι». Και ο «προοδευτισμός» των υπερεθνικών ΜΚΟ συνεχίζει το εθνοδιαλυτικό έργο του, και δεν κουράζεται να ανακαλύπτει καταπιεζόμενους «Τούρκους» και «Μακεδόνες». Βεβαίως, δεν άκουσαν ποτέ για Αττίλα, κατεχόμενη Κύπρο ή για τα παραβιαζόμενα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. 

Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων), αλλά και οργανώσεων όπως αυτής του Balkan Human Rights (Βαλκανικά Ανθρώπινα Δικαιώματα), μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι ίδιοι αναφέρουν ως χορηγό τους το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας του «παγκόσμιου φιλάνθρωπου» Τζορτζ Σόρος, που εδρεύει στην Βουδαπέστη. Επίσης, ενισχύονταν από μια σειρά (και) γερμανικών (τυχαίο;) κέντρων και think tanks: Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά, το Ίδρυμα Μπέρκχοφ για την Διερεύνηση Συγκρούσεων, το Ινστιτούτο Άσπεν του Βερολίνου. Αναφέρεται ανάμεσα στους χρηματοδότες και η σκοπιανή και σκληρά ανθελληνική οργάνωση «Macedonian Human Rights Movement of Canada». Ο πρόεδρος της τελευταίας, κάποιος Νικόλοφ, προεξοφλεί πως «η Ελλάδα θα χάσει την Μακεδονία του Αιγαίου από τους ‘’Mακεδόνες’’, τη Θράκη και την Κύπρο από την Τουρκία και την Ήπειρο από την Αλβανία. Τι θα απομείνει τελικά σε σας τους δήθεν Έλληνες; Ο μικρός σας βράχος που ονομάζεται Αθήνα, η οποία είναι κατά 50% αλβανική!» Ανθελληνική διαπλοκή και …όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…. 

Τα ερωτήματα, για ορισμένες τουλάχιστον ΜΚΟ, όχι μόνο δημιουργούν εύλογες υπόνοιες αλλά βρίσκουν την απόλυτη δικαίωση στα όσα έγιναν στην Κύπρο, όταν κάποιες από αυτές ανέλαβαν υπεργολαβικά την προώθηση του σχεδίου Ανάν, το 2004. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε φέρει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για την δράση οργανώσεων όπως της νορβηγικής ΜΚΟ PRIO, η οποία παλαιότερα είχε δραστηριοποιηθεί και για την ειρήνευση Παλαιστινίων και Ισραηλινών.Προπαγανδιστική εκστρατεία αποδοχής του σχεδίου Ανάν είχε εξαπολύσει στην Μεγαλόνησο και η UNOPS του ΟΗΕ, η οποία προχώρησε στην εφαρμογή πολλών προγραμμάτων (στην Αθήνα και στη Λευκωσία) διαφήμισης και εξειδίκευσης των καλών του σχεδίου. Στα προγράμματα συμπεριλήφθηκε και η έκδοση σε χρόνο ρεκόρ 15 βιβλίων. Υπέρ του σχεδίου Ανάν όλα, και κανένα εναντίον! 

Ιδιαίτερα δραστήριο αποδείχθηκε στην Κύπρο το PRIO, και εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του Βρετανού Dan Smith. O εν λόγω, διευθυντής του PRIO, το εγκατέστησε στην Κύπρο το 1997. Ο Dan Smith συνεργάστηκε με το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα το 2003 και υπήρξε συνιδρυτής του Greek-Turkish Forum, που προπαγάνδιζε την «φιλία και την προσέγγιση», στρώνοντας το χαλί στους Έλληνες και Τούρκους ολιγάρχες του πλούτου για μπίζνες. Το PRIO κατηγορήθηκε για περίεργη συνεργασία με το αθηναικό ΕΛΙΑΜΕΠ, με επίκεντρο το Σχέδιο Ανάν. 

Αποκορύφωμα της συνεργασίας των δύο ΜΚΟ υπήρξε ένα κλειστό σεμινάριο στην Ύδρα (16-17 Οκτωβρίου 2004) όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λόρδος Χάνει («πατέρας» του σχεδίου Ανάν, ο τότε βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακ Σέιν και ο Έλληνας ομόλογός του Ευριπίδης Στυλιανίδης . Το σεμινάριο τέθηκε υπό την αιγίδα του βρετανικού Φόρειν Όφις και της βρετανικής πρεσβείας, καθώς και του Βρετανικού Συμβουλίου της Αθήνας. Πέραν των 40 επιλεγμένων προσώπων έλαβαν μέρος στο σεμινάριο της Ύδρας κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης. Όλοι υπήρξαν, συμπτωματικά, προπαγανδιστές του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν. Οι οργανωτές αρνήθηκαν και απέκλεισαν επιδεικτικά τη συμμετοχή στο σεμινάριο εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της συνάντησης της Ύδρας, κατά Βρετανό βουλευτή που παρευρέθηκε και «τόλμησε» να διαφοροποιηθεί, ήταν «πώς θα αυξηθούν οι πιέσεις για να αλλάξει το πολιτικό ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο». Στην Κύπρο δημοσιοποιήθηκαν πάντως αργότερα και ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων που χρηματοδοτήθηκαν από τέτοια προγράμματα, για να καλλιεργήσουν την αποδοχή από τους Ελληνοκύπριους του σχεδίου. 

Από κοντά και η Γερμανία: Το Ιδρυμα Φρήντριχ – Έμπερτ του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο και δραστηριοποιήθηκε σε αρκετά προγράμματα, που απέβλεπαν στην «επαναπροσέγγιση» Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, στην «κατανόηση» και την προώθηση της πολυδιαφημιζόμενης ελληνοτουρκικής «φιλίας». Ένα από αυτά ήταν η χρηματοδότηση μίας ομάδας ελληνοτουρκικής «φιλίας». Συμμετείχαν 15 Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι, που ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις για να εξηγήσουν τα θετικά του σχεδίου Ανάν.Παρεμπιπτόντως, κανένας δημοσιογράφος από αυτούς που επελέγησαν από το ίδρυμα, δεν είχε άποψη κατά του σχεδίου Ανάν. Επελέγησαν όλοι με κριτήριο να είναι θετικοί για το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Θυμίζουμε ακόμη εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία προς τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και τις Μόνιμες αντιπροσωπείες τους στα Ηνωμένα Έθνη (Νέα Υόρκη και Γενεύη), και στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο δράσης, μέσω ΜΚΟ, που διοχέτευσε σε εκστρατεία πλύσης εγκεφάλων στην Κύπρο, ώστε να επιβληθεί τελικά το αντεθνικό και διαλυτικό της Κύπρου σχέδιο Ανάν. 
Σε βάθος χρόνου, ήδη από το 1997, οι ΗΠΑ έριχναν 10 εκατ. δολάρια ετησίως και μέσω ΜΚΟ που πολλαπλασιάζονταν κατά θαυματουργό τρόπο, χρηματοδοτώντας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να περάσουν σχέδια όπως αυτό του Κόφι Ανάν. Η γενναιοδωρία των ΜΚΟ που προπαγάνδιζαν στην Κύπρο το σχέδιο Ανάν ήταν τόση, που έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου 2004, τα ποσά εξαντλήθηκαν και χρειάστηκε να δοθούν κι άλλα, κυρίψς από αμερικανικά προγράμματα βοήθειας. 

Έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι επιμένουν στην ύπαρξη εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων, τα οποία αναφέρονταν στην «δουλειά»: Την καλλιέργεια, μέσω ψεμμάτων και παραπληροφόρησης, των «καλών» του σχεδίου Ανάν, κυρίως μέσω του Δικοινοτικού Προγράμματος Βοήθειας της αμερικανικής USAID. Σε κάποια από τα έγγραφα αυτά κατονομάζονται και οι εγχώριοι Πηλιογούσηδες, αποδέκτες των αμερικανικών κονδυλίων. Τα έγγραφα παραμένουν και σήμερα απόρρητα, άρα και ο κατάλογος των ατόμων που αποδέχθηκαν οικονομική ενίσχυση μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες από το 1997 επιδίδονταν στην Κύπρο σε όργιο προπαγάνδας, σαν τα μανιτάρια, παραμένει απόρρητος. 

Η επιμονή των Αμερικανών να διατηρηθεί ο απόρρητος χαρακτήρας της διανομής των κονδυλίων τους, προκάλεσε δικαιολογημένα ερωτήματα, τα οποία εξέφρασαν επίμονα και επανειλημμένα Ελληνοκύπριοι κρατικοί αξιωματούχοι στους Αμερικανούς, από το 1998, όταν άρχισε να λειτουργεί ο μηχανισμός, μέχρι σήμερα. Βέβαια, ο ρόλος των ΜΚΟ εκείνων στην διάλυση του κυπριακού κράτους και στον εθνικό αποχρωματισμό των Ελλήνων της Κύπρου, δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε εξ’ ουρανού. Ήταν η κατάληξη μακρόχρονου σχεδιασμού. Απλώς θυμίζω κάτι ξεχασμένο, από την δεκαετία του 1990: Τα όσα έγραφε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Μόντυ Στερνς, στο βιβλίο του «Περίπλοκες Συμμαχίες»: 

«Στην Κύπρο πρέπει να πρωτοτυπήσουμε. Προσφέρεται για την ίδρυση ενός αεθνικού κράτους». 

Η απάντηση ήρθε βεβαίως από τον κυπριακό Ελληνισμό, με το 76% να συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη του Τάσσο Παπαδόπουλο και να αποκρούει τα σχέδια των παγκοσμιοποιητών. Ήταν ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ, και ευτυχώς. Γιατί αν γιορτάζαμε τα ΝΑΙ, θα είχαμε επέτειο και αργία σχεδόν κάθε μέρα! 

* Ιστορικός, αμυντ. αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. 

Πηγή: ΕΛΚΕΔΑ
Read more