Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τώρα: Συντριπτικά χτυπήματα της Συρίας στους τρομοκράτες – Στοιχεία ότι χρησιμοποιούν οχήματα του ΟΗΕ για πολεμικές επιχειρήσεις

20130420-185531.jpgΗ φωτογραφία δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνειες. Οι ισλαμοφασίσες χρησιμοποιούν οχήματα και εξοπλισμό των ΗΕ για μεταφορά ενόπλων και όχι για “ανθρωπιστική βοήθεια”.
Την ίδια στιγμή, τα συντριπτικά χτυπήματα της Συρίας αλλά και κατοίκων του Λιβάνου κατά των τρομοκρατών επέφεραν ολική εξόντωση συμμορίας που είχε επιτεθεί νωρίτερα με πυραύλους κατά αμάχων στο Λίβανο. Οι νεκροί τρομοκράτες ξεπέρασαν τους 100 ενώ 
ευρείας κλίμακας επιχείρηση γίνεται και σε προάστειο της Δαμασκού για την εκκαθάριση ενός θύλακα φασιστών που είχε αποκοπεί.
Την ίδια στιγμή, πανικόβλητοι οι Τούρκοι οργανώνουν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για έκτακτη ενίσχυση στους τρομοκράτες. Η Ρωσία στον αντίποδα, θέτει θέμα άμεσης ακύρωσης οποιασδήποτε βοήθειας στους τρομοκράτες, στα πλαίσια της πρόσφατης συνεργασίας.
Ο Άσαντ και ο λαός της Συρίας φαίνεται ότι κερδίζει έναν σπουδαίο πόλεμο, με μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα.
http://olympia.gr/2013/04/20/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1/
Read more

Αυτη η ΜανωΕλλαδα δεν θα την λυπηθει κανεις!


Αντιθετα, ο κυριος Δενδιας θα αποσωσει την “κλεψια”. Αντι να
ξεριζωσει την παρανομια στην περιοχη της Φραουλας ΞΕΡΙΖΩΝΟΝΤΑΣ με
τον ελεγχο και την τηρηση των νομων το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ , αντι να
τιμωρησει την ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ παρανομων Εποικιστων, που πουλουντα και
αγοραζονται απο τη διεθνη πολυπλοκαμη
καμορα για την καταληψη της Ευρωπης, ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ
ΑΛΗΤΕΙΑ με την υποσχεση να διατηρησει ενα πληθυσμο πανω απο 50000
ανθρωπων που δεν εχουν πού την κεφαλην κλειναι! Τι μενει λοιπον απο
το να τους δοθουν χωριά και γη ωστε να παψουν να ειναι στοιβαγμενοι
στα αθλια παραπηγματα που οι ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ τους εγκαθιστουν;
Εκτος των αποταμιευσεων σας Εληνες παλιο Ρατσιστες, θα το χασετε
και το …Χωριο σας! και την γη των παππουδων σας ….
Read more

Μεταθέσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών για κάλυψη κενών


ekpkosΤο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αριθμητικών δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα
Θα μπορέσει το υπουργείο Παιδείας να κερδίσει το στοίχημα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβριο Από τη μία, οι μηδενικές προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών εξαιτίας της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας κι από την άλλη το νέο κύμα συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έλλειμμα τουλάχιστον 12.000 θέσεων δασκάλων και καθηγητών. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την προετοιμασία της ερχόμενης σχολικής χρονιάς (2013 2014) και αναζητούνται οι λύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν, με τις λιγότερες αντιδράσεις, στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση προσωπικού.
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ
Στα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες και φορείς, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να περιοριστούν φαινόμενα πλασματικών αναρρωτικών αδειών
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκρίνεται η κάλυψη των κενών θέσεων να αντιμετωπιστεί με ανακατανομή του προσωπικού που θα περιλαμβάνει μεταθέσεις εκπαιδευτικών από τη σημερινή τους περιφέρεια σε άλλες με κενά, καθώς και μετακινήσεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, στα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες και φορείς, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστούν τυχόν φαινόμενα πλασματικών αναρρωτικών αδειών σε εκπαιδευτικούς με αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος των υγειονομικών επιτροπών. Ανοικτό παραμένει, βεβαίως, το ενδεχόμενο αύξησης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως. Παρότι η λύση αυτή έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να εξοικονομήσει περί τις 8.000 10.000 θέσεις αναπληρωτών, πηγές από το υπουργείο Παιδείας τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν δεν αποδώσουν οι προηγούμενες. Το ζήτημα αποτελεί αιτία πολέμου για τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και μπορεί να απειλήσει την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αριθμητικών δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο θα γνωρίζει με ακρίβεια στοιχεία που αφορούν, για παράδειγμα, στον αριθμό των εκπαιδευτικών και το ωράριο λειτουργίας τους, καθώς και τον αριθμό των μαθητών και, έτσι, θα μπορέσει να εκτιμήσει τις πραγματικές ανάγκες σε κάθε σχολείο. Στόχος είναι να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού ώστε μη συσσωρεύονται μεγάλα πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε κάποιες περιφέρειες και ελλείμματα σε άλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακατανομή θα ξεκινήσει με εθελοντικές με τη χορήγηση κινήτρων ενδεχομένως όμως ακόμη και υποχρεωτικές μεταθέσεις μονίμων εκπαιδευτικών που πλεονάζουν ή υποαπασχολούνται από τη σημερινή τους περιφέρεια σε άλλες με κενά. Ταυτόχρονα, σε διάφορες περιφέρειες μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μετακινηθούν στην πρωτοβάθμια. Πρόκειται, κυρίως, για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι νεοδιόριστοι και όσοι έχουν έως 10 χρόνια προϋπηρεσία θα κληθούν να διδάξουν 26 ώρες την εβδομάδα από 24 που ισχύει σήμερα όπως ξένων γλωσσών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής και καλλιτεχνικών μαθημάτων.
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Read more

Στη δικτατορία ήμασταν καλύτερα λέει το 30%!








Την κρίση στους θεσμούς και τις αρχές της Δημοκρατίας αναδεικνύουν τα συγκλονιστικά αποτελέσματα του μηνιαίου βαρόμετρου της Metron Analysisπου δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». 

Η κρίση, τα μνημόνια και η οικονομική εξαθλίωση έχουν ασκήσει τόση ασφυκτικη πίεση στην ελληνική κοινωνία που έχει φτάσει στο σημείο περίπου ένας στους τρείς Έλληνες να πιστεύουν ότι ζούσε καλύτερα την περίοδο της Χούντας.

Στη διατύπωση «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα απ' ότι σήμερα», το 30% των ερωτηθέντων συμφώνησε, το 63% διαφώνησε και το 7% απάντησε «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Ενδεικτικό της απαξίωσης προς το πολιτικό σύστημα που αισθάνονται οι Έλληνες είναι πως το 97% των ερωτηθέντων ζητά να καταλογιστούν ευθύνες για τα χρέη των κομμάτων.

Κατα τα λοιπά, η έρευνα καταγράφει προβάδισμα 0,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9%, το ΚΚΕ 3,8% ενώ 21,1% είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα είτε δηλώνουν πως θα απέχουν.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 48%, έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται -από το 30% των ψηφοφόρων- ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 14% του Αλ.Τσίπρα.

Το 38% πάντως των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη θέση.

Το 68% εκτιμά πως τα πράγματα είναι χειρότερα στη χώρα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ το 74% θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

newpost.gr
http://kourdistoportocali.com/articles/20411.htm
Read more

Στη Ρουμανία σήμερα και αύριο ο Παπανδρέου. Μεθαύριο;



Tι λένε εκείνοι οι ψηφοφόροι στην Αχαΐα;

Πληροφορηθήκαμε από το Voria.gr  ότι στη Ρουμανία θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος τουπρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα

Ο κ. Παπανδρέου θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο διεξάγεται στο Βουκουρέστι. 

Η ομιλία του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, ενώ το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τίτους Κορλατεάν, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του. 

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι μετά τις αρνήσεις του Γ. Παπανδρέου να προσέλθει στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ αποφασίστηκε να μην κληθεί εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός

Τη σχετική πρόταση ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑπρότεινε να επανακληθεί ο Γ. Παπανδρέου. Την πρόταση ψήφισαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οιΑνεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ

Ελεύθερο το πεδίο, λοιπόν, για τον πρώην πρωθυπουργό για ταξίδια και μετά για… περισσότερα ταξίδια. 

Κωνσταντίνος 



Read more

ΕΛΛΗΝΑΣ "ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

15Ελαφρά επεμβατική θεραπεία για τον καρκίνο, που ανοίγει μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να αποτελέσει το νέο «όπλο» στη μάχη ενάντια στην ασθένεια και είναι έργο Έλληνα επιστήμονα.

Η μέθοδος αποκαλείται μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (Irreversible electroporation- IRE) και χρησιμοποιεί εκατομμύρια ηλεκτρικούς παλμούς το δευτερόλεπτο για να σκοτώσει τα κύτταρα στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων, δίχως να πλήξει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, επεμβατικός ακτινολόγος στο Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, η μέθοδος φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την καταπολέμηση όγκων στο ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα σημεία, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές.

Την IRE δοκίμασαν σε 25 ασθενείς επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον επεμβατικό ακτινολόγο δρα Κωνσταντίνο Σοφοκλέους.

Οι ασθενείς έπασχαν από καρκίνους που είχαν μετασταθεί σε διάφορα τμήματα του σώματός τους. Η μέση διάμετρος των όγκων τους ήταν 2 εκατοστά. Συνολικά υποβλήθηκαν σε 30 συνεδρίες IRE. Κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες, ενώ οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο αμερικανικό 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR), στη Νέα Ορλεάνη. 
http://www.agioritikovima.gr/ugeia/19941-ellinas-kot%CE%BFne
Read more

ΓΑΠ: Εξαιτίας των offshore την πληρώνουν οι φτωχοί!


ΓΑΠ: Εξαιτίας των offshore την πληρώνουν οι φτωχοί!
Ξαφνικά, η Σοσιαλιστική Διεθνής και ο Πρόεδρος της Γιώργος Παπανδρέου θυμήθηκαν να βάλουν στο «στόχαστρο» τους την φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους …κατόπιν βέβαια αλλά πολύ κατόπιν «εορτής»!
 
Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει συστήσει, από το 2008, ειδική Επιτροπή για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία κατέγραψε την «έλλειψη αποτελεσματικών διεθνών ρυθμίσεων και εφαρμοστικών μηχανισμών για την αναχαίτιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής». Στη δήλωσή του, που έκανε με αφορμή τις αποκαλύψεις της πρόσφατης δημοσιογραφικής έρευνας, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων: «Το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι, ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Αυτό έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι».
Τα μεγάλα θύματα είναι οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι οποίες τιμωρούνται περαιτέρω, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, «καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους», …λέγοντας αυτά βέβαια σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας αυτής και να μην έχει επιβάλει στους δύσμοιρους πολίτες του αυτή ακριβώς την πολιτική που σήμερα καταγγέλλει εκ του ασφαλούς λίγο πριν ή λίγο μετά από κάθε κοκτέιλ-πάρτυ αυτής της βαρετής κουστωδίας αφειδούς μπουρδολογίας ή αλλιώς «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής απαιτεί από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το G20 να λάβουν δραστικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των Οίκον Αξιολόγησης. Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού και τη θέσπιση ενός διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Οι προτάσεις της Διεθνούς, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική. Το θέμα αυτό, εξάλλου, βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου…
Και μετά τα φθηνά και ανέξοδα λογύδρια περί «πράσινης» σωτηρίας των φουκαράδων και του πλανήτη ξέρετε τι ακολούθησε… Άντε στην υγειά μας τώρα και μη ξεχαστούμε, πάμε να βάλουμε κανένα σοσιαλιστικό χαράτσι τώρα…
Πηγή:  newsbomb.gr
Read more

Secret Garden - Appassionata

Read more

Οἱ μεγάλες πρωτιές.


Οἱ μεγάλες πρωτιές. Οἱ πρωτιές μας εἶναι σὲ κάθε τομέα τῆς ἐπιστήμης, καθημερινῶς καὶ σὲ ὅλα τὰ σημεῖα τοῦ πλανήτου. Προέρχονται ἀπὸ Ἕλληνες κάθε ἡλικίας.
Ἀξιοθαύμαστον; 
Ὄχι! Αὐτονόητον!
Πρώτη η Ελλάδα στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που έγινε στην Αργεντινή. Οι Ελληνες μαθητές άφησαν πολλά… χιλιόμετρα πίσω τους Γερμανούς, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μαθητές απ΄ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και κατέκτησαν ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό, τρία χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία. Εξι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου πήραν μέρος από τη χώρα μας στον διαγωνισμό και οι έξι επέστρεψαν με ένα βραβείο στις αποσκευές τους. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μαθητής της Β΄λυκείου από τα Τρίκαλα Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος έχει διακριθεί πολλές φορές σε ανάλογους διαγωνισμούς, ενώ ξεκίνησε την… καριέρα του στα μαθηματικά από το δημοτικό με τη βοήθεια του πατέρα του.
Ἡ ἐπιστήμη εἶναι στὴν φύσι μας! Τὸ ἀποδεικνύουμε καθημερινῶς.
Καὶ οὐδεὶς δύναται νὰ τὸ ἀμφισβητήσῃ!!!
Ὅπου ἐμφανίζονται οἱ Ἕλληνες, ἀκολουθοῦν οἱ πρωτιὲς καὶ οἱ ἀνακαλύψεις.
Ἀλλὰ προσοχή!
Οἱ Ἕλληνες, ὄχι οἱ Ἑλληνογενεῖς.  Μὴν τὰ μπερδεύουμε!
Read more

Τιμή στον Κ. Καραμανλή που είναι ο μοναδικός που είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ!!


Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε αναπόφευκτα και τη χώρα μας καθώς και τη δημοφιλία της κυβέρνησής του.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου του, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις στείρες αντιδράσεις, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί να τα διαγράψει κανένας.

Η πορεία αυτή ανακόπηκε (όπως έγινε σε ολόκληρο τον κόσμο) από τη σφοδρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα οικονομικά των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε ολόκληρη την Ευρώπη, άρχισαν να επιδεινώνονται, με ρυθμούς που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν.

Αναπόφευκτα, οι επιπτώσεις έφτασαν και στη χώρα μας. Είπαμε όλη την αλήθεια, από την πρώτη στιγμή. Επισημάναμε τόσο την αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ευρώπη όσο και τη χαμηλή ορατότητα που εντοπιζόταν στο διεθνή ορίζοντα.
20 Οκτωβρίου 2009
Read more

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η παγκόσμια θρησκεία είναι εδώ



«Διαθρησκευτικός διάλογος»... στην Κομοτηνή! 

«24 νέοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σουηδία, τη Λετονία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνήσυμμετέχοντας στο διεθνές σεμινάριο Mind Games για τον διαθρησκευτικό διάλογο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων», διαβάσαμε. 

Και ποιος το χρηματοδοτεί αυτό; Εμείς! 

Διαβάστε και αυτό: 

«Το σεμινάριο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και διοργανώνεται από την System and G με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DirectΚομοτηνής. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε στοχευμένα μεταξύ νέων που εργάζονται σε διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο γύρω από τις περιοχές στις οποίες ζουν, όπου υπάρχουν διαμάχες', λέει ο Αργύρης Χούλιας, εκ των διοργανωτών του προγράμματος».

Υπάρχει καμία διαμάχη στην Κομοτηνή που να μην τη γνωρίζουμε; «Διαμάχες» εφευρίσκουν πόλοι, όπως το τουρκικό προξενείο, για να δημιουργούν θέματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Απλά πράγματα. 

Για πάμε παρακάτω: 

«Αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπων της Σουηδίας και της Λετονίας στο σεμινάριο, ο κ. Χούλιας εξηγεί ότι επελέγησαν οι δύο αυτές χώρες ως παραδείγματα πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπου αναπτύσσεται διαθρησκευτικός διάλογος 

"Η Σουηδία δέχεται πάνω από 100.000 μετανάστες τον χρόνοΈχει, συνεπώς, δημιουργηθεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον κι έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι κι εργαλεία προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου - καλές πρακτικές δηλαδή. Το παράδειγμα της Λετονίας ίσως είναι λιγότερο γνωστό, αλλά στη χώρα αυτή έχει αναπτυχθεί διαθρησκευτικός διάλογος καθώς συνυπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες", επισημαίνει ο κ. Χούλιας».

Και μας στέλνουν διάφορους εδώ: 

«Για τις ανάγκες του σεμιναρίου, στην Κομοτηνή βρίσκεται ο διεθνούς φήμης εκπαιδευτής πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα Γιόργκεν Γιόχανσεν, ο οποίος έχει αναπτύξει δράση σε πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις πιο θερμές γωνιές του πλανήτη».

Η πρόθεση είναι σαφής: προώθηση των αρχών της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή πολυπολιτισμικότητα, παγκόσμια θρησκεία, πόλεμος ανηλεής εκ μέρους του συστήματος κατά των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και της παράδοσης. Και έχουν και το θράσος και μιλούν για mind games... 


Read more

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ


Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». 

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
 

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.
 Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. 

Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
 Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. 

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.


Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
 


Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011,
guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
 


Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.


Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
Αγαπητοί φίλοι,
όπως αναφέρεται παρακάτω από το 
EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:


Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο
 

http://www.greece.org/blogs/ wwii/

και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά

από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, 


πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, 


πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, 


των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...



ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
------------------------------ ------------------------------ -----------

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09. 


Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ. 


Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική. 


Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη. 


Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επιτέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση. 


Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Για το Εθνικό Συμβούλιο
Read more

Πλιάτσικο

Ποιο κύτταρο ξύπνησε μέσα μας; Ποια κατάρα ήταν αυτή που κοιμόταν τόσα χρόνια στο υποσυνείδητό μας και ένα πρωί άρχισε να ξεπηδά από τον λήθαργό της και να γεμίζει τον κόσμο γύρω μας; Δεν είμαστε τέτοιοι ή πάντα ήμαστε τέτοιοι και το κρύβαμε; Σαν εφιαλτικός σπόρος που ήταν φυτεμένος σε δροσερά λιβάδια και δεν άνθιζε. Ήθελε αέρηδες, λειψυδρία και πολύ αλάτι για να ανθίσει. Βρήκε το κατάλληλο έδαφος και τέλειες καιρικές συνθήκες για να βγάλει ρίζα, για να απλωθεί υπόγεια και να κάνει τον μπαξέ της ύπαρξής μας τον Κήπο της Αναίδειας.
Δεν μεταλλαχθήκαμε εμείς, ο λαός των πριγκίπων, γίναμε αυτό που κρύβαμε για χρόνια... Απλώνουμε το χέρι μας με το δρεπάνι και ό,τι μας χαλάει τα γούστα και την επιβίωση το κόβουμε σύρριζα. Μπαίνουμε στα ελεύθερα μέχρι πρότινος χωράφια, μπήγουμε τα παλούκια, τεντώνουμε τα σύρματα για να τα κάνουμε δικά μας. Βγάζουμε την Ιστορία μας σε πλειστηριασμό και τα κομμάτια Ελλάδας σε παζάρι άπλυτων, τσιμεντάρουμε Ναούς, Μνημεία για δύο υπόγεια με γκαράζ. Χαράζουμε δρόμους στα δάση των Νυμφών για ένα κομμάτι επιδότησης ζεστής στο χέρι. Όλα για την τσέπη μας.
Βιάζουμε ότι δεν έχει φωνή να φωνάξει, ό,τι δεν έχει χέρι να αμυνθεί. Περιμέναμε σαν τους πλιατσικολόγους να κάνουμε ντου στην νέα Τριπολιτσά, που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες την λέγαμε Πατρίδα, αφήνοντας πίσω καμένη γη. Σαν τα κοράκια περιμέναμε να σταματήσει να κινείται αυτό το σώμα -που τόσο πάλεψε να ζήσει- για να κάνουμε το τσιμπούσι των εφιαλτικών ματαιόδοξων ονείρων μας. Και είμαστε τραγικοί όταν βγάζουμε τα κρυμμένα μας μαχαίρια να χτυπηθούμε με τον δίπλα καταπατητή του Παραδείσου για κάτι που το λέμε «δικό μας», για κάτι που ποτέ δεν αγαπήσαμε εν τέλει, απλά το ποθήσαμε και το κρυφοκοιτούσαμε χρόνια με φθόνο.
Είχε ανοίξει τα μάτια του ο πραγματικός μας εαυτός δεκαετίες τώρα, αλλά έκανε υπομονή μέχρι να έρθει η στιγμή που άμυνα δεν θα υπήρχε. Μέχρι που και το τελευταίο κύτταρο περηφάνιας θα είχε καταστραφεί από τον καρκίνο που θέριευε μέσα μας. Το νιώθαμε, βλέπαμε την αλλαγή αλλά κανείς μας δεν πολέμησε να το σταματήσει. Ακόμη και εκείνοι που άργησαν να μεταλλαχθούν δεν έκοψαν το κεφάλι το τέρατος που έβλεπαν να δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Κιοτέψαμε.
Και τώρα πλάσματα δίποδα τριγυρίζουμε σε πανικό πάνω στην Ιερή Γη που την κάναμε στα μέτρα της Αποκάλυψης που χρόνια σχεδιάζαμε, και ψάχνουμε για κουφάρια να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Άλλη γη πλέον δεν έχει. Άλλη ζωή πλέον δεν έχει. Σε λίγο θα αρχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας. Μέχρι τελευταία σταγόνα θα στραγγίξουμε την ύπαρξη μας. Το τελευταίο πλιάτσικο που μας απέμεινε να κάνουμε είναι στον ίδιο μας τον εαυτό.
http://simplemangreek.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF
Read more

Ο ΓΑΠ στα πρόθυρα της παραφροσύνης; “Για τις Οφσορ την πληρώνουν οι φτωχοί’”!!

Read more

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Με το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Μεγάλο «στραπάτσο» για το φιλοτουρκικό λόμπι, που επιχείρησε να επιβάλει την παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου και το άνοιγμα του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα, χαρακτηρίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την έκθεση ενταξιακής προόδου της Τουρκίας το 2012.
Αναγνωρίζονται ακόμη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει.
Με το ψήφισμα εγκρίνεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στους τομείς του εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό την επιρροή, όμως, του φιλοτουρκικού λόμπι, που ανεμπόδιστα δραστηριοποιείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, επιχειρήθηκε, με τη μέθοδο της υποβολής τροπολογιών της "τελευταίας ώρας", να αλλάξει το ψήφισμα προς όφελος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, με τροπολογίες που κατέθεσαν, επεδίωξαν τη νομιμοποίηση της παρουσίας Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο και την έναρξη του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα της Κύπρου.
Χάρη στη σθεναρή στάση που κράτησε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ομεν-Ρουίζτεν και στη συντονισμένη αντίδραση που υπήρξε από Ελληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα αναγκάστηκε να αποσύρει, λίγο πριν από την ψηφοφορία, τις επίμαχες τροπολογίες των ευρωβουλευτών του, υποστηρίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2014, ο τουρκοκυπριακός λαός που ανήκει στην Ε.Ε., να μπορεί πραγματικά να είναι παρατηρητής και να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η προσπάθεια αυτή ήταν συνέχεια της προχθεσινής -ανεξήγητης για πολλούς- παρέμβασης του συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι μόνον οι τουρκικές επενδύσεις μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα και την Κύπρο από την οικονομική κρίση.
Ο Κον Μπεντίτ, ωστόσο, πήρε την πληρωμένη απάντηση από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, που του είπαν ότι η καλύτερη επένδυση για την Κύπρο είναι να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από τα Κατεχόμενα. Πηγή enet
Read more

Η μπίλια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κάτσει… στις 29 Σεπτεμβρίου;



Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές αποδίδουν τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα και την πύκνωση των δημοσιευμάτων με εκτιμήσεις και προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση και στο γεγονός ότι στις 29 Σεπτεμβρίου λήγουν CDS ελληνικών ομολόγων τρίμηνης διάρκειας. 

Οπως επισημαίνουν, οι πωλητές επιδιώκουν να αυξήσουν το κόστος για την ανανέωση των συμβολαίων, πράγμα όμως που δεν συμφέρει τους κατόχους για τους οποίους το ιδανικό για την τσέπη τους θα ήταν η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών. 

Ωστόσο, αυτό που ενώνει πωλητές και αγοραστές είναι η καλλιέργεια κλίματος αναταραχής και ανασφάλειας για την ικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της δημοσιονομικής κρίσης. 

Στη λοταρία για τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου παίζουν hedge funds και κάθε λογής κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμα και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο τζόγος σε βάρος της χώρας αγγίζει τα 77 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία των συμβολαίων για ασφάλιστρα κινδύνου υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. 

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι γίνεται κυρίως από αυτούς που αγοράζουν τα λεγόμενα «γυμνά» CDS, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης της πληρωμής του ομολόγου, χωρίς όμως να έχουν στην κατοχή τους τον τίτλο. 

Το ποντάρισμα 

Με άλλα λόγια, ασφαλίζουν έναν τίτλο που δεν έχουν στην κατοχή τους και ποντάρουν στη στάση πληρωμών του εκδότη του, στην προκειμένη περίπτωση του ελληνικού Δημοσίου, για να εισπράξουν αποζημίωση με βάση την ονοματική αξία του ομολόγου, για την αγορά του οποίου δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ. 

Τα περιβόητα CDS έχουν μετατραπεί σε ένα χρηματιστηριακό στοίχημα, από το οποίο ο κερδοσκόπος μπορεί να κερδίσει είτε από την άνοδο της τιμής του CDS και την πώλησή του ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασε είτε από την πραγματική πτώχευση της Ελλάδας και τη λήψη τεράστιας αποζημίωσης. 

Τα CDS που εμφανίστηκαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είναι «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις και τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες, φόβοι ή εκτιμήσεις ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει στη λήξη του, τότε η τιμή του ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει. 

Με ή χωρίς ομόλογα 

Τα CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο, αλλά μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο. Οποιος αγοράζει το ασφάλιστρο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία θα κερδίσει. 

Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να επέλθει η καταστροφή του άλλου για να εισπράξει την ασφάλεια. Κατ' αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος. 

Κέρδος 100% 

Με βάση τις τρέχουσες τιμές των CDS, το κόστος για τα ομόλογα ετήσιας διάρκειας ανέρχεται σε 7.539 μονάδες, για τα διετή σε 6.339 μονάδες, για τα τριετή σε 6.011 μονάδες και για τα πενταετή σε 5.350 μονάδες. 

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το κόστος για την ασφάλιση ομολόγου πενταετούς διάρκειας και ονομαστικής αξίας 1.000.000 ευρώ είναι 535.000 ευρώ. Δηλαδή, σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, ο κάτοχος του συγκεκριμένου CDS θα λάβει αποζημίωση 1.000.000 ευρώ, ενώ θα έχει καταβάλει 535.000 ευρώ και έτσι θα κερδίσει 465.000 ευρώ. 

Τζογαδόροι των CDS «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» των καταστροφολο­γικών σεναρίων για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ με στόχο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. 

Στο παιχνίδι της σπέκουλας που έχει στηθεί σε βάρος της χώρας μας συμμετέχουν τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές των περιβόητων συμβολαίων κινδύνου. 

Οι μεν πρώτοι επιχειρούν να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης των ασφαλίστρων για να αυξήσουν τα κέρδη τους και οι δεύτεροι να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα τους απέφερε αποζημιώσεις-χρυσάφι. 

Κώστας Αντωνάκος 
antonakos@pegasus.gr 


Πηγή: Ημερησία 
Read more