Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Πού να βρεις την Λογική στον ευλογημένο αυτόν τόπο»;


Του Ν. Ι. Μέρτζου /Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δημοσιογράφος και συγγραφέας
Οι εκδόσεις «Ίκαρος» κυκλοφόρησαν την ιστορική μελέτη του Κων. Σβολόπουλου “Καραμανλής 1907-1998 Μια πολιτική βιογραφία”. Ο συγγραφέας του είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας, Ακαδημαϊκός και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Στους χαλεπούς καιρούς μας ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ. Είναι το υψηλό ανάστημα του πολιτικού ανδρός που σήμερα μας χρειάζεται δραματικά και που μας λείπει απελπιστικά.
Το ήθος του και το κύρος του, η λιτότητά του και η αποφασιστικότητά του, η εντιμότητά του και η αποτελεσματικότητά του, η διορατικότητά του και η σταθερότητά του, η φιλοπατρία του και η σοφία του είναι ασφαλώς σπάνιες αρετές και είναι ουτοπία η ελπίδα ότι θα ήταν δυνατόν ποτέ να τις ενσαρκώσουν όλες με τόση πυκνότητα οι επιγενόμενοι πολιτικοί ηγέτες μας. Ου παντός πλειν εις Κόρινθον. Ωστόσο, αναμφίβολα αποτελούν μια Σχολή Πολιτικής. Και είναι ένας οδηγός, δοκιμασμένος στην πράξη, για όλους τους πολίτες που τόσο πληγωμένοι, τόσο παραζαλισμένοι και τόσο δικαιολογημένα οργισμένοι λησμονήσαμε ποιάν Ελλάδα κληρονομήσαμε, οικοδομήσαμε και ετοιμαζόμαστε να παίξουμε τώρα σε μια ζαριά.
Ας επιτραπεί, λοιπόν, να παραθέσουμε συνοπτικά κάποιες επίκαιρες επισημάνσεις του Καραμανλή σε καίριους σταθμούς της διαδρομής του και σε Εποχές Καμπής γιατί ο Μακεδών διέθετε ένα αλάνθαστο ένστικτο των εκάστοτε απειλών και των ευκαιριών, έτρεμε τον Εθνικό Διχασμό και αγαπούσε βαθιά τον ταπεινό ελληνικό Λαό.
Το 1946, απλός βουλευτής 39 μόλις ετών, έγραφε στο κατώφλι του Εμφυλίου;
«Ο τόπος μας πάσχει από αθεράπευτη πολιτική ανεπάρκεια. Μήπως χρειάζεται και άλλη απόδειξη για το σημερινό μας κατάντημα; Η ηγεσία μας έχασε σε τέτοια έκταση το αίσθημα του καθήκοντος ώστε να θεωρείται επικίνδυνος για το μέλλον του τόπου, ενώ ο Λαός μας, ένας Λαός που αντιμετώπισε πάντοτε με νοσηρό συναισθηματισμό τα πολιτικά του προβλήματα, κατατρύχεται ήδη από ψυχώσεις. Πού να βρεις την Λογική στον ευλογημένο αυτόν τόπο μας;»
Μετά από 66 χρόνια, αυτά τα λόγια του είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ σήμερα. Αυτήν την κατάσταση προσπάθησε να ανακόψει και να αντιστρέψει ως Πρωθυπουργός κατά τη δημιουργική πρώτη οκταετία του. Τον ανέτρεψαν, όμως, οι δυνάμεις που ήδη το 1946 είχε περιγράψει. Το 1963 ο Βασιλιάς τον υπεχρέωσε να παραιτηθεί, απέρριψε τη δημοκρατική εισήγησή του να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές και αξίωσε να παραδώσει το κόμμα του σε άλλον, δοτό, Πρωθυπουργό ώστε να κυβερνούν τα Ανάκτορα. Διαφορετικά, τον απείλησε με άμεση ανωμαλία. Για να προφυλάξει τον Λαό από τον νέο Διχασμό και να διαφυλάξει το συνταγματικό πολίτευμα, ακόμη και τον Βασιλιά, ο Καραμανλής έφυγε στη Ζυρίχη. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1963, παραμονές των εκλογών, επέστρεψε ξαφνικά στην Αθήνα για να δώσει τον εκλογικό αγώνα. Δήλωνε πικρά όσο και προφητικά:
«Θα κριθή αν εις τον τόπον μας θα επιζήση το ελεύθερον πολίτευμα ή η χώρα θα εισέλθη εις περιπέτειαν με απροβλέπους συνεπείας»
Τον Νοέμβριο 1963 χάνει τις εκλογές με οριακή διαφορά και ο Βασιλιάς ορίζει Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου χωρίς να διαθέτει την δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αποχωρεί από την πολιτική και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι για να μη πυροδοτήσει τον Εθνικό Διχασμό. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματός του, της ΕΡΕ, γράφει:
«Η αποχώρησίς μου εκ της πολιτικής δεν είναι συνέπεια προσωπικής πικρίας. Τα προηγηθέντα και τα επακολουθήσαντα των εκλογών γεγονότα απέδειξαν ότι το πολίτευμα της χώρας λειτουργεί πλημμελώς υπό το κράτος εκβιάσεων. Όμως, η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά αποστολή».
Στις 22 Ιανουαρίου 1965 προειδοποιεί μάταια από το Παρίσι:
«Καταπατώνται κατά τρόπον τόσον ασύστολον αι αρχαί της Δημοκρατίας, της Ηθικής και του Δικαίου ώστε θα οδηγηθώμεν, θάττον ή βράδιον αλλά ασφαλώς, εις εθνικάς περιπετείας»
Επέρχονται όσα δεινά είχε προβλέψει έγκαιρα και τον Ιούλιο 1974 ο Καραμανλής επιστρέφει ως εθνικός παράκλητος. Σώζει τη χώρα, θεμελιώνει ένα υποδειγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, νομιμοποιεί το Κ.Κ.Ε και αποκαθιστά την εθνική ενότητα. Ωστόσο η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί τον γοργό βηματισμό του. Και το 1977 του παρατηρώ ότι «δεν είναι και τόσο δύσκολο οι υπουργοί σας να ακολουθήσουν κατ’ ελάχιστον τις πατημασιές σας». Απαντά:
«Ο Ναπολέων είχε πει ότι άδραξε δεκανείς και φουρνάρηδες, τους έκανε στρατάρχες αλλά εκείνοι πνίγηκαν στην πλησμονή. ΄Ακου, τζαναμπέτη! Τους πολιτικούς δεν τους παραγγέλνεις στον μαραγκό να σ’ τους φτιάξει με το σκεπάρνι. Γεννιούνται. Δεν μαθαίνουν. Νέος έβλεπα τους άντρες να τσακώνονται συνεχώς του σκοτωμού παντού για ασήμαντη αφορμή και έλεγα «είναι η φτώχεια». Εργάσθηκα σκληρά να αυξήσω το εισόδημα και, άμα τους το ανέβασα θεαματικά, χειρότεροι οι τσακωμοί. Έκανα λάθος. Στα καλά καθούμενα άγριος πάλι ο Διχασμός.
Λες να μαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Πώς κινάει η Ιλιάδα; Με έναν τσακωμό, έναν θυμό: ο Βασιλιάς τσακώνεται με το πρωτοπαλλήκαρό του μπροστά στην Τροία «δό μου τη Χρησηΐδα» « όχι παρ’ τη Βρησηΐδα» και τους παίρνει στο φαλάγγι ο εχθρός. Για ένα τίποτε μας έρχεται ο ελληνικός χαμός. Γι ’αυτό εργάσθηκα σκληρά και έδωσα τόπον στην οργή να ενωθούν οι Έλληνες. Εδώ απέτυχα.».
Μετά από δυο χρόνια εντάσσει την Ελλάδα ισότιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομολογεί και ευελπιστεί: «Έρριξα τους Έλληνες στη θάλασσα αλλά θα μάθουν να κολυμπούν». Λάθος η εκτίμησή του. Το επόμενο λάθος του πως πίστεψε ότι εξημέρωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, απέσπασε την εμπιστοσύνη του και διασφάλισε την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων. Δυστυχώς, ο πολιτικός διάδοχός του έμαθε τους Έλληνες να κολυμπούν στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και στα επί πλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων, να βουτούν μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και να πωλούν την ψήφο τους για να μοιρασθούν το Δημόσιο. Δίδαξε, επίσης, τους αντιπάλους του να τον μιμηθούν. Τα αποτελέσματα τα ζούμε τώρα.
Επιβεβαιώνονται όσα ο Μακεδών ηγέτης είχε γράψει το 1963:
«Παρά τας προσπαθείας μου δεν κατώρθωσα να βελτιώσω την πολιτικήν ζωήν της Ελλάδος και το χειρότερον είναι ότι δεν διατηρώ ελπίδα να το επιτύχω εις το μέλλον δεδομένου ότι εξήντλησα τα περιθώρια της μετριοπαθείας και της συνέσεως».
Γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής είναι σήμερα πιο επίκαιρος παρά ποτέ.
Τα διδάγματά του είναι χρήσιμα μαθήματα πολιτικής. Ας μας οδηγούν πολίτες και πολιτικούς τώρα που θα κρίνουμε την τύχη του ΄Εθνους, την ασφάλεια της χώρας, την ζωή των οικογενειών μας και τις θυσίες των πατέρων μας.
Read more

Μετά από δεκαετίες επιτέλους η αλήθεια: Ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούσαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου.


Στην εποχή του διαδικτύου και όχι των εκδοτών – συνεργατών της χούντας και μετά της δημοκρατίας, καμμία αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η συγκλονιστική μαρτυρία του γιατρού για τη νύχτα εκείνη, τα λέει όλα.
Κάπως έτσι, μετά από χρόνια, θα ανοίξουν τα στόματα και για τον Δεκέμβρη του 2008, που έφερε τη νέα χούντα, το νέο ξεπούλημα της πατρίδας από τον άλλο “Γιώργο”. Τον νεώτερο.
“Μαρτυρία: «Από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών τα θύματα του Πολυτεχνείου»”Μιλώντας στο Pheme.gr ο κ. Χαρώνης προβαίνει σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Όπως αναφέρει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το ’73, έδρασαν ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι χτυπούσαν από ψηλά στο ψαχνό.
«Τα πρώτα θύματα και οι πιο βαριά τραυματίες είχαν βληθεί από ψηλά. Πιθανώς από μπαλκόνια και ταράτσες παρακείμενων πολυκατοικιών», επισημαίνει ο κ. Χαρώνης.
Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ο γιατρός, έπειτα από «πλήρη μελέτη τροχιάς», όπως 
αναφέρει, την οποία διενήργησε.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών που πραγματοποίησε, «οι πρώτοι και βαριά τραυματίες είχαν βληθεί από πάνω προς τα κάτω».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ελεύθεροι σκοπευτές χτύπησαν πισώπλατα, όπως αναφέρει. «Είδα θύματα που εβλήθησαν στην πλάτη, πλάτη προς καρδιά και σπονδυλική στήλη».
Ο τότε Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, ο οποίος βρέθηκε για 36 συνεχείς ώρες στο χειρουργικό τραπέζι, είναι πεπεισμένος ότι «οι ελεύθεροι σκοπευτές ήθελαν να αιματοκυλίσουν την Αθήνα».
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρώνης «σημάδευαν για σκοτωμό, και το ερώτημα μου, βεβαίως είναι ένα: Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να ήταν Έλληνες; Εύχομαι και ελπίζω να μην ήταν Έλληνες, αλλά πράκτορες ξένης δύναμης που ήθελε να αιματοκυλίσει την Αθήνα, να την μετατρέψει σε σφαγείο για να δικαιολογήσει την μετέπειτα δράση του Ιωαννίδη».
Παρ’ ότι έχουν περάσει 39 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο κ. Χαρώνης θυμάται με λεπτομέρειες τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χώρο του νοσοκομείου, όπου της άφιξης εκατοντάδων τραυματιών ακολούθησε η βίαιη επέμβαση αστυνομικών, στρατιωτικών των ΕΑΤ-ΕΣΑ, και πρακτόρων της χούντας στο χώρο του νοσοκομείου.
«Γινόταν το σώσε. Για να προφυλάξουμε τους τραυματίες, τους αλλάζαμε τα ονόματα για να μην μπορούν να τους βρουν», σημειώνει ο κ. Χαρώνης. «Βεβαίως η ενέργεια μας αυτή αργότερα τους δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, γιατί ενώ ήθελαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για τη χορήγηση μιας συνταξούλας, δεν μπορούσαν να βρουν τα ονόματά τους»!
Θέτουμε υπόψιν του κ. Χαρώνη, την αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.
Δείχνει να απορεί και να θυμώνει. «Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν;», επαναλαμβάνει με απορία. «Ας έρθουν σε μένα να τους εξηγήσω, να τους πω για τα δυο παιδιά που ξεψύχησαν στα χέρια μου, τα οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο ένας, νεαρός, είχε δεχθεί σφαίρα στην κάτω κοίλη φλέβα και ο άλλος είχε βληθεί στο κρανίο»!
Read more

Ανοίγουν την Κόλαση σε 170.000 εκπαιδευτικούς



Του Χρήστου Κάτσικα

Είναι πια φανερό, ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ακόμη και σ΄ αυτούς που χρόνια πολλά βάσιζαν τη γραμματική και το συντακτικό των αναγνώσεών τους για το «πού πάει η εκπαίδευση» στις περίτεχνες διακηρύξεις των εκάστοτε υπουργών Παιδείας, ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μια «επιχείρηση» συνολικής αλλαγής του τοπίου στη δημόσια εκπαίδευση, από την πρώτη μικρή του Δημοτικού μέχρι και το Πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Μια βασική παράμετρος αυτής της «επιχείρησης» αφορά και τις εργασιακές σχέσεις των 170.000 περίπου μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Οργανική θέση, ωράριο, δικαίωμα μετάθεσης - απόσπασης, μονιμότητα, προσλήψεις και διορισμοί προβάλλονται και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μας κουβερνάντων, σαν αναχρονισμός, σαν παλιομοδίτικες αντιλήψεις, που πρέπει όχι μόνο να εξαφανιστούν από το εκπαιδευτικό τοπίο, αλλά να σβήσουν και από τη συλλογική μνήμη.

Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών την τελευταία δωδεκαετία (2001 - 2012)


`ΕΤΟΣ`ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ
`` ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ`ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
`2001`3.100`3.885
`2002`3.080`4.341
`2003`4.361`2.698
`2004`5.294`2.939
`2005`5.286`2.954
`2006`5.062`2.933
`2007`3.931`3.665
`2008`4.321`3.515
`2009`2.786`2.770
`2010`1.425`1.400
`2011`133`413
`2012`40`185
Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Νοέμβριος 2012


Η κυβέρνηση οικοδομεί την πολιτική της επιχειρηματολογία κατηγορώντας το κράτος πρόνοιας ως «υπερφορτωμένο κράτος», ως «γραφειοκρατικό παραλογισμό», ως «ελέφαντα» που ισοπεδώνει τις «ζωτικές δυνάμεις» της κοινωνίας, δηλαδή τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, κάτω από το βάρος τους κόστους του. Μισθοί, κοινωνική ασφάλεια, συντάξεις, δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, προστασία της μητρότητας, όλα αυτά τα στοιχεία που διασφαλίζουν τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων και της προαγωγής του πολιτισμού είναι «βαρίδια» στα πόδια της νέας «ιεράς συμμαχίας». Αναπτύσσεται μια πολιτική ορολογία που μοιάζει με τη «λιποδιάλυση» που υπόσχονται τα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Μόνο που το «λίπος» που πρέπει να «καεί» στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κατακτήσεις των δυνάμεων της εργασίας.
Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό τις αποφάσεις της για ένα πολύ σημαντικό θέμα, οι οποίες, αν υλοποιηθούν, δίνουν ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στον χώρο του δημόσιου σχολείου: Πρόκειται για τον μηδενισμό των προσλήψεων, τον περιορισμό του αριθμού των σχολικών μονάδων, την αύξηση των μαθητών στο τμήμα και βεβαίως τις ελεύθερες μετακινήσεις και την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί ως... περιπλανώμενοι Ιουδαίοι

Τρεις νέες ρυθμίσεις που επιχειρούνται από την κυβέρνηση και αφορούν ευθέως την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον χώρο της εκπαίδευσης «χρωματίζουν» το τοπίο των αλλαγών.
Η πρώτη ρύθμιση αφορά στις μετακινήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την οποία προωθείται η υποχρεωτική μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία της χώρας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από οργανική θέση και μόνο με απόφαση υπουργού!
Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί στην οργανική του θέση, αν «το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος» τον βγάλει... υπεράριθμο, καθώς μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να τον μετακινήσουν από τον μόνιμο τόπο καταγωγής του εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το Μνημόνιο 3 μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε «τιραμόλα», σε μια σύγχρονη μορφή περιπλανώμενου Ιουδαίου, με μια απλή υπουργική απόφαση.
Η διαδικασία και τα κριτήρια των αναγκαστικών μεταθέσεων θα οριστούν με Προεδρικό Διάταγμα, όμως το Μνημόνιο δίνει μια σαφέστατη πρόγευση. Το πρώτο κριτήριο είναι η υπεραριθμία στο σχολείο ή στον δήμο. Με τις νέες συγχωνεύσεις σχολείων που περιλαμβάνονται στο «μενού» των περικοπών για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και με τη μέθοδο «σαρδελοποίησης» των μαθητών στα τμήματα, ένα μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθεί να μετακομίσει υποχρεωτικά σε άλλη πόλη.
Παράλληλα, είναι φανερό ότι τέτοιες διατάξεις συνδέονται αρμονικά με την αξιολόγηση -χειραγώγηση- κατηγοριοποίηση. Τα αποτελέσματά της θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποιήσεις και κατατάξεις, με αποτέλεσμα την ανασφάλεια και τον κίνδυνο περιπλάνησης, ομηρείας και ανασφάλειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από ειδικότητα και χρόνια υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, οι δυσμενείς μεταθέσεις βρίσκονται ήδη στις αυλές των σχολείων, για όποιον «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» και όχι μόνο.

Εξαφάνιση 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά σε ποσοστό 85% περίπου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα "εκδοθεί απόφαση για τη μείωση του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000. Αυτό σημαίνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει από το εκπαιδευτικό τοπίο περισσότερους από 13.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που τα τελευταία χρόνια έχουν καλύψει, ουσιαστικά με έξοδα δικά τους, λειτουργικές ανάγκες των σχολείων από τον Έβρο έως την Κρήτη, με την ελπίδα να διοριστούν κάποια στιγμή ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Σαν κακό όνειρο επεμβαίνει στις ζωές του πιο αδύναμου κρίκου, σαν σεισμός από τα έγκατα της γης που αίφνης κόβει το σπίτι στα δυο και θάβει τους ενοίκους και τις μνήμες τους. Γιατί αυτή ακριβώς την αίσθηση προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς, που σαν μετανάστες χρόνια και χρόνια έλιωσαν τα ρούχα τους σε όλη την Ελλάδα για μια χούφτα μόρια, τα οποία τώρα σκόρπισαν στους 5 ανέμους.
Ο βίαιος αυτός εξοστρακισμός χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών από τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης συμπληρώνεται από ανάλογο εξοστρακισμό χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι οποίοι θα πληρώσουν το τίμημα των σαρωτικών συγχωνεύσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ακούει στο όνομα «Σχέδιο Αθηνά». Το παζλ, την περίοδο 2013-14, θα συμπληρώσουν και μόνιμοι εκπαιδευτικοί των δημοσίων σχολείων με τη γνωστή διαδικασία της λεγόμενης, εφεδρείας, που παίρνει διάφορες ονομασίες (π.χ. πρόωρη αναγκαστική συνταξιοδότηση) σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης.


Αύξηση του ωραρίου και συγχωνεύσεις σχολείων
Η τρίτη ρύθμιση αφορά στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων. Ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων, την περίοδο 2010/2011, εξαφάνισε από προσώπου γης 1.050 σχολικές μονάδες και μαζί τους τίναξε στον αέρα εκατοντάδες θέσεις εκπαιδευτικών. Όλοι γνωρίζουν ότι σε μια τυπική συγχώνευση 2 σχολικών μονάδων, με δεδομένο ότι λειτουργούν στο όριο της χωρητικότητας, χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι με ένα δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για τη λειτουργία των σχολείων, έτσι ώστε να μηδενίσει τον αριθμό νέων προσλήψεων. Παράλληλα, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τη γραμμή των μηδενικών προσλήψεων, σχεδιάζει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται καιρό στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας και φαίνεται ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για υλοποίηση. Στα σχέδια υπάρχει μια αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2-3 ώρες, ενώ ήδη έχει επιβάλει εξωδιδακτικά, γραφειοκρατικού χαρακτήρα, καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς, τα οποία έχουν δυσκολέψει σημαντικά τη ζωή τους μέσα και έξω από το σχολείο.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=728426
Read more

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης και οι προϋποθέσεις για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης



Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 
Στην απόφαση ορίζονται τα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας του δικαιούχου όπως και η διαδικασία καταβολής του.
Διαβάστε: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθορίζονται με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
Εισοδηματικά κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνη Δήλωση από τον υπόχρεο.
Κριτήρια Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος χωρίζεται η χώρα σε τέσσερις κλιματικές ζώνες. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
Για κάθε κλιματική ζώνη καθορίζεται ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό και ανά κατοικία (για τα πρώτα 120 τμ της κατοικίας) ως εξής:
(ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία).
Α΄ ΖΩΝΗ, 25 λίτρα/τμ, 3.000 λίτρα/κατοικία
Β΄ΖΩΝΗ, 15 λίτρα/τμ, 1.800 λίτρα/κατοικία
Γ΄ ΖΩΝΗ, 8 λίτρα/τμ, 960 λίτρα/κατοικία
Δ΄ΖΩΝΗ, 5 λίτρα/τμ, 600 λίτρα/κατοικία.
Το ποσό του επιδόματος για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, καθορίζεται σε 0,28 ευρώ.
Το επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλει ο φορολογούμενος από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
Η αίτηση υποβάλλεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ενταχτούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
- Το ονοματεπώνυμό του.
- Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
- Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
- Η Υπεύθυνη Δήλωση του υπόχρεου για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
- Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
- Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
- Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζών εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6918.html
Read more

ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ... ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Read more

Το συγκινητικό μήνυμα, ενός διαδηλωτή...


Δείτε την φωτογραφία...
Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στο χώρο του Πολυτεχνείου, περιμένοντας να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας, ένας μοναχικός διαδηλωτής επέλεξε να...



κρατήσει μία σημαία και να σταθεί ειρηνικά μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να προβάλει ένα συγκινητικό μήνυμα. 


Read more

Να Ευθυμήσομεν και λίγο, ωρέ αδελφέ…

Read more

Τον πήχη των προσδοκιών χαμηλώνει ο Α. Τσίπρας


Τον πήχη των προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να χαμηλώνει ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε.
Προφανώς υπό το βάρος της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και όχι της εικονικής και της επιθυμητής που τα στελέχη του κόμματος για χρόνια προέβαλαν  ο Α. Τσίπρας προχώρησε σε μία διορθωτική θα μπορούσαμε να πούμε δήλωση που αντικατοπτρίζει την προσγείωση του κόμματος τους στην πραγματικότητα.
Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας  «Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, κανείς δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας έχει το μαγικό ραβδί και, με το που θα έρθει, θα τα κάνει όλα διαφορετικά».
Και συνέχισε λέγοντας ότι,  «Περιμένει, όμως, πρώτον να σταματήσει η καταστροφή, να δει μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στην Ευρώπη -με ρίσκο, αλλά να τα υπερασπιστεί. Περιμένει δικαιοσύνη. Αν υπήρχε στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης και προοπτικής σε αυτό τον τόπο, θα μπορούσε και να περιμένει και να βάλει πλάτη στις μεγάλες αλλαγές». Τελικά έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφτεί ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την ψήφιση απλώς ενός νόμου που με το μαγικό του τρόπο θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες.
Η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για τις αλλαγές που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ αφού τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, χωρίς προσπάθεια χωρίς θυσίες χωρίς αγώνα δεν μπορούν να λύσουν ως δια μαγείας τα προβλήματα της χώρας.
Προφανώς ο Α. Τσίπρας θα πρέπει υπό το νέο πρίσμα να αναθεωρήσει την θέση του ότι οι ομολογουμένες αδικίες στους μισθούς και στις συντάξεις  θα λυθούν με την ψήφιση ενός νόμου. Οι νόμοι ψηφίζονται εύκολα τα χρήματα όμως για την πληρωμή των υποχρεώσεων δεν «φυτρώνουν» στα δένδρα.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Read more

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΣΟΥ.


20121117-145818.jpgΤο Χτες, το Σήμερα και το ΑΥΡΙΟ της 17ης Νοέμβρη. Ένα συγκλονιστικό άρθρο από την
ΜΥΡΤΩ ΜΟΥΖΑΚΗ
Με έβαλε να του εξηγήσω τι έγινε στις 17 Νοέμβρη. Μικρό παιδί, πρώτης δημοτικού, από αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα, που απολαμβάνουν να ακούν αυθεντικές ιστορίες κι όχι τις καινούριες, τις μοντέρνες, για πάνοπλους μάγους και χελώνες νίντζα.
Τα γεγονότα τα ήξερα ήδη και μπορούσα με άνεση να τα εξιστορήσω, και δεν εννοώ τα παραμυθάκια που ακούγαμε κάθε χρόνο στα σχολεία, εννοώ τα πραγματικά γεγονότα με όλη την ωμότητα και την αντικειμενικότητα που τα διακρίνει.
Το θέμα ήταν να τα μεταφέρω σε ένα παιδί.
Το θέμα της ωμότητας δεν είναι δύσκολο, τα παιδιά σήμερα είναι συνηθισμένα στη βία όσο κι αν προσπαθούμε να τα προστατέψουμε. Όταν τα ΜΜΕ καλλιεργούν την τρομολαγνεία σε κάθε μορφή της είναι δύσκολο για ένα γονιό ή φίλο να προστατεύσει ένα παιδικό μυαλό που λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Όλες οι σκηνές που βλέπει, τα γεγονότα που ακούει και η αδικία που νιώθει καταγράφονται κατευθείαν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία. Έτσι όταν του είπα για τα τανκς και τους νεκρούς ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες ανατριχιάζοντάς με.
Ούτε στο θέμα της αντικειμενικότητας είχα πρόβλημα γιατί ήξερα ότι θα με άκουγε, θα ρωτούσε απλές ερωτήσεις και θα του εξηγούσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πραγματικότητα.
Το πραγματικό πρόβλημα ήταν στην αρχή της ιστορίας. Όταν έπρεπε να του εξηγήσω τη διαφορά της χούντας με τη δημοκρατία.
Στη δημοκρατία αποφασίζει ο λαός. Στη χούντα ο ένας.
Στη δημοκρατία η οικονομία ανακάμπτει. Στη χούντα όχι.
Στη δημοκρατία υπάρχει κοινωνική πρόοδος. Στη χούντα όχι.
Στη δημοκρατία ο ένας σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Στη χούντα όχι.
Στη δημοκρατία το άτομο έχει απελευθερωθεί από κάθε είδους στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στη χούντα όχι.
Στη δημοκρατία ο λαός μπορεί να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται. Στη χούντα όχι.
Στη δημοκρατία υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης. Στη χούντα όχι.
Μετά από αυτά πως να εξηγήσεις στο μικρο παιδάκι τις διαφορές του ’73 με το σήμερα;
Το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να του πω τη διαφορά της χούντας με ένα ουτοπικό δημοκρατικό πολίτευμα.
Και πάλι η ερώτηση ήρθε:
«Και τώρα τι έχουμε;»
Του είπα ψέματα.
Δημοκρατία.
Φεύγοντας από το σπίτι του μικρού σκεφτόμουν πόσο δύσκολο ήταν να του πω ένα ψέμα, που στο κάτω κάτω το παιδικό του μυαλό δε θα τρόμαζε, και πόσο εύκολο ήταν να ζούμε έτσι. Με μία θολά πλαστική Δημοκρατία.
Μεγάλη ειρωνία αν σκεφτεί κανείς ότι κι εγώ, εμείς, εσείς, έτσι μεγαλώσαμε.
Και τελικά ποια είναι η λύση;
Μπορούμε να ζούμε έτσι για πολύ ακόμα;
Ή μήπως πρέπει να ξαναγράψουμε μία νέα ιστορία, ένα νέο Πολυτεχνείο;
Όχι για εμάς, εμείς μεγαλώσαμε έτσι, μάθαμε αυτή την ιστορία, μάθαμε να ζούμε έτσι.
Αλλά για το παιδί αυτό και το κάθε παιδί που μας κάνει να ντρεπόμαστε να του πούμε τη διαφορά της Δημοκρατίας και της χούντας.
Που μας κάνει να φοβόμαστε να διδάσκουμε τον τρόπο ζωής με τον οποίο μεγαλώσαμε κι εμείς.
Για να έρθει ένα άλλο παιδί μετά από 10, 20, 30 χρόνια και να μπορώ να του πω τι έγινε τότε, γιατί και ποιος πάλεψε χωρίς να ντραπώ.
Και για να μπορώ να του πω πως η κατάληξη της ιστορίας είναι το σήμερα. Το κράτος δικαίου που θα έχουμε όταν θα μιλάμε.
Και για να μπορέσω επιτέλους να του πω με όλη την ειλικρίνεια που διακρίνει αυτή τη φράση πως: η ιστορία ΔΕΝ γράφεται ερήμην σου.
Read more

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΝΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ 20.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Με επίσκεψη στο σωματείο των καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας που ράγισε καρδιές, έκλεισε η διήμερη περιοδεία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στο νομό Κοζάνης, με τη συμμετοχή και της Βουλευτού Κοζάνης του 
Κινήματος Ραχήλ Μακρή.
Ειδικότερα με τους καρκινοπαθείς ο Τέρενς Κουίκ έγινε αυτήκοος μάρτυς της απάνθρωπης μεταχείρισης που δέχονται οι άνθρωποι αυτοί από τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν επιβληθεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα ταμεία τους μέσω του ανύπαρκτου ΕΟΠΥΥ.
Υπογραμμίζεται ότι η περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαίδας έχει πάνω από 2.500 καρκινοπαθείς και άγνωστο αριθμό εν δυνάμει υποψηφίων καρκινοπαθών, λόγω των σαθρών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος που οφείλουν να λαμβάνουν και δεν λαμβάνουν- όπως καταγγέλλεται- τα εργοτάξια της ΔΕΗ με βάση και τους Εθνικούς και τους Κοινοτικούς κανονισμούς.
Για το θέμα των καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μαζί με τη Βουλευτή Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, θα επανέλθουν από Δευτέρα με νεότερες και συγκλονιστικές καταγγελίες, αφού προηγουμένως συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να παραδώσουν φάκελο-κόλαφο στον Υπουργό Υγείας, μέσω του προβλεπόμενου Κοινοβουλευτικού τους Ελέγχου.
Προηγουμένως, οι δύο Βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μαζί με μέλη της Τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, συναντήθηκαν με συνταξιούχους της ΔΕΗ οι οποίοι και παρουσίασαν δραματικά οικονομικά στοιχεία που αφορούν και στην περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαίδας αλλά και στους συνταξιούχους όσο και στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ο νομός Κοζάνης έχει υποστεί τα 2,5 χρόνια της μνημονιακής πολιτικής Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά, οικονομική ζημιά σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (για την ακρίβεια 914.500.000 ευρώ) εξαιτίας των περικοπών που υπέστησαν οι 14.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ και οι 6.000 εργαζόμενοι στην επιχείρηση και οι οποίοι ζουν σε αυτό το μεγαλύτερο ενεργειακό πάρκο της Ελλάδας.
Τονίστηκε, επίσης, ότι από το 1 δισεκατομμύριο που κόπηκε αυτούς τους 30 μήνες από 20.000 ανθρώπους και κατ’ επέκταση από την αγορά, υπήρξε ένα τεράστιο ντόμινο κλεισίματος καταστημάτων, βιοτεχνιών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων το οποίο συμπαρέσυρε και μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις του Δημοσίου.
Τέλος, στη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι πάνω από 2.000 υπάλληλοι της ΔΕΗ που βγήκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στη σύνταξη, ακόμα δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ τους, το οποίο όταν τελικά τους αποδοθεί, θα έχει περικοπεί σχεδόν κατά 70%.
Χθες Παρασκευή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ προήδρευσε σύσκεψης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κοζάνης του Κινήματος με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Παναγιώτη Πλακεντά.
Η σύσκεψη ήταν μία από τις εντυπωσιακότερες-κατά ομολογία του Τέρενς Κουίκ- λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών της Συντονιστικής, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιαστεί από την ημέρα των τελευταίων εθνικών εκλογών μέχρι σήμερα. Γεγονός που δείχνει πόσο πυκνώνουν Έλληνες πολίτες από όλους τους χώρους στις τάξεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε όλη την περιφέρεια.
Τα θέματα που τέθηκαν σε μια συνάντηση, η οποία κράτησε σχεδόν 2 ώρες, ανέλαβε να τα επεξεργαστεί και να τα προωθήσει είτε μέσω του Κοινοβουλευτικού της Ελέγχου είτε στο Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Γιαννάκη, η Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή.
Σημαντική ήταν και η ωριαία εμφάνιση του Τέρενς Κουίκ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Flash TV που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καρυπίδης και στην οποία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έδωσε απαντήσεις για όλες τις θέσεις του Κινήματος σχετικά με τα σημαντικά τρέχοντα γεγονότα.
Η ημέρα έκλεισε με βόλτα στους κεντρικούς πεζόδρομους της Κοζάνης όπου ο Τέρενς Κουίκ μαζί με τη Ραχήλ Μακρή είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κυρίως με πολλά νέα παιδιά που σπουδάζουν στις εδώ σχολές, αλλά και με καταστηματάρχες οι οποίοι στο σύνολό τους εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας για το βαρύ οικονομικό χειμώνα που έρχεται να τους αποτελειώσει.
Read more

Μέσω Μνημονίου μπαίνει «χέρι» στα εθνικά μας θέματα




Τώρα θα βγουν άραγε «μεγαλοπατριώτες» να ξαναπούν «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται); Μετά τα «τραγικά» μέτρα του Μνημονίου, οι μάσκες πέφτουν και τώρα οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι, των οποίων οι άξονες μας δίνουν «κύρος», βάζουν χέρι στα εθνικά μας θέματα, καταργώντας συμφωνίες. Εν προκειμένω, τα όσα προβλέπει ηΣυνθήκη της Λωζάννης για τους μουσουλμάνους της Θράκης και όχι μόνο, αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, με θράσος έχει μιλήσει και για «Τούρκους» στα Δωδεκάνησα.

Ως γνωστόν, και όπως διαβάσαμε στο onalert, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωναποφάσισε την υποχρεωτική εγγραφή της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης » στα μητρώα των ελληνικών ενώσεων. Ο Άρειος Πάγος μετά από προσφυγές κατά της απόφασης , με τις υπ αριθ. 24/2012 & 353/2012 αποφάσεις του «πάγωσε» την υπόθεση γιατί αναγνώρισε ύποπτες επιδιώξεις στην αυτοαποκαλούμενη Τ.Ε.Ξ.

Η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι το όργανο επίβλεψης για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έγγραφο του στις 24-10-2012 , καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν την απόφαση. Με άλλα λόγια τις καλεί να διαγράψουν την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και να αποδεχθούν την αλλαγή της υφής της μειονότητας της Θράκης από θρησκευτική σε εθνική.

Φάτε συμφωνίες! Πότε θα το καταλάβετε ότι στην πολιτική παίζουν ρόλο τα συμφέροντα και όχι οι συμφωνίες

Πηγή: Πυγμή
http://kostasxan.blogspot.gr/2012/11/blog-post_431.html
Read more

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο

Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και την ανάγκη να ανήκεις.
 Την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει, ώστε να "κυλήσεις" στη ζωή μαζί του.
Μιλά για την εναγώνια αναζήτηση αυτού του άλλου, που θα έρθει ως «από μηχανής θεός», να κλείσει το μέσα μας κενό, να δώσει νόημα στη ζωή μας.
Αυτό το άλλο, που πιστεύουμε, ότι θα μας αναγνωρίσει και θα το αναγνωρίσουμε "μαγικά".
 Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης θα κάνουμε πολλά: θα μασκαρευτούμε, θα τρομάξουμε, θα μπερδευτούμε, θα γελοιοποιηθούμε, θα ελπίσουμε...
Και τελικά, κάποτε, θα βρούμε το ιδανικό μας άλλο, αυτό που μας χωρά και το χωράμε.
Και ευτυχώς θα αρχίσουμε επιτέλους να «κυλάμε»...να ζούμε...
Τι κρίμα μόνο, που κανείς δεν μας είπε και εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε, ότι κυλώντας...αλλάζεις!
Και έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν απόλυτο ταίριασμα, στην πορεία αρχίζει να μας στενεύει και να το στενεύουμε...
Και μετά τι....Μετά πάλι από την αρχή: προσμονή και μοναξιά...
Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάτι, κάποιος, που τίποτα δεν ζητά και τίποτα δεν του λείπει, (ένα Μεγάλο, ολοστρόγγυλο, πλήρες Ο), για να μας κάνει την απλή ερώτηση: "Γιατί δεν κυλάς μόνο σου;"
 "Μόνο μου; ένα Κομμάτι-που-λείπει (τριγωνικής μορφής) δεν μπορεί να κυλήσει μόνο του". "Αλήθεια, προσπάθησες ποτέ;" ρώτησε το Μεγάλο Ο.
"Οι γωνίες μου είναι πολύ μυτερές" είπε το Κομμάτι-που-λείπει. "Δεν είμαι φτιαγμένο για να κυλάω μόνο μου!"
"Οι γωνίες και τα σχήματα αλλάζουν" είπε το Μεγάλο Ο...
 "Αλλάζουν"; Σιωπή...Περισυλλογή...Απόπειρα....Προσπάθεια....Κίνηση....Και επιτέλους αρχίζει το ταξίδι...η μεταμόρφωση...η ζωή...
Read more

Χωρίς ρεύμα 3.000 χιλιαδες καταναλωτές της ΔΕΗ καθε μήνα στη Δυτική Ελλάδα



3.000 κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας σε μηνιαία βάση μένουν χωρίες ρεύμα καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός θα “έπρπε να είναι 15.000 διακοπές το μήνα μόνο για τη ζώνη ευθυνης της επιχείρησης αν υπήρχε η δυνατότητα σε έμψυχο δυναμικό επέτρεπε πιστή τήρηση των προθεσμιών
Αυτό τόνισε μιλώντας στο patrastimes.gr o περιφερειακός διευθυντη της ΔΕΗ στη Δυτική Ελλάδα Σπ. Μυλωνάς με αφορμη’τη δημοσιοποίηση των πανελλαδικών στοιχείων για τις διακοπές σημειώνοντας πως οι οφειλες καταναλωτών από τη Δυτική Ελλάδα ανέρχονται στα 200 εκ ευρω όταν μεχρι το 2009 οι ετήσιες οφειλές δεν ξεπερνούσαν τα 50 εκ ευρω ετησίως.
30.000 νοικοκυριά τον μήνα μένουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας χρεών προς τη ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού… που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΔημΑρ Βασίλη Οικονόμου για τις διακοπές παροχής ρεύματος στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.
«Στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, οι διακοπές ρεύματος που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος εξαιτίας χρεών προς την εταιρεία». Μάλιστα στην απάντηση του ο κ. Ζερβός συνεχίζει λέγοντας ότι «τα όποια προβλήματα προέρχονται από την μειονότητα των πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ’ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους κατά κανόνα δεν τηρούν».
patrastimes.gr
Read more

"Εδώ Πολυτεχνείο"!!! Μαρία Δαμανάκη: Διαφώνησα με τα εργασιακά,αλλά στην ΕΕ υπάρχει τάση ταύτισης της ανταγωνιστικότητας με το εργατικό κόστος!!!


Tην ανάγκη ορισμένα κράτη της ΕΕ να προτάξουν το ευρωπαϊκό συμφέρον έναντι του εθνικού, αντί να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εξέφρασε στα νέα του ΣΚΑΪ η ελληνίδα Επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. «Υπάρχουν ευθύνες, και το λεω με επίγνωση και των δικών μου ευθυνών·...
στρατηγική ορισμένων κρατών στην Ευρώπη ήταν να κερδίζουν χρόνο, όχι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και τώρα ακόμη κάποιες πλευρές επιθυμούν να κερδίζουν χρόνο προτάσσοντας εθνικούς στόχους έναντι των ευρωπαϊκών στόχων» δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος. Η κ. Δαμανάκη επισήμανε ότι αν δεν αλλάξει η συνθήκης της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποιήσης της Ευρώπης δεν θα είναι δυνατόν να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Τόνισε πάντως ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς υπάρχουν μεν πολύ μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα, αλλά υπάρχουν επεξεργασίες και θετικές ιδέες. «Θα δοθούν χρήματα στην ευρωπαϊκή αγορά με προοπτική σταδιακά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τόνισε. Η επίτροπος εκτίμησε πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση για το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα για την Ελλάδα, ιδιαιτέρως αν η γερμανική πλευρά δείξει κάποια ευελιξία. «Θα βρεθεί μια λύση για ελάφρυνση του χρέους με διευκόλυνση στην πληρωμή, στο χρόνο και στα επιτόκια» τόνισε.. «Μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε θετικό πλεόνασμα γιατί το έλλειμμα πάει καλά, και τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. (Οι εταίροι) το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν είναι εύκολο να πάρουν διαζύγιο από την Ελλάδα, αλλά δεν θα μας έχουν στα πούπουλα, έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο» σημείωσε. Μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε θετικό πλεόνασμα γιατί το έλλειμμα πάει καλά, και τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν Η κ. Δαμανάκη υπογράμμισε ότι οι εταίροι δεν έχουν αίσθηση των πραγματικών δυσκολιών στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφές ότι η ίδια είχε διαφωνήσει πλήρως σε αλλαγές στα εργασιακά όπως να θιγεί ο κατώτατος μισθός, αλλά στην ΕΕ υπάρχει τάση ταύτισης της ανταγωνιστικότητας με το εργατικό κόστος. Σημείωσε δε, ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν νέες περικοπές και φορολογικά μέτρα στο μέλλον, διευκρινίζοντας ότι στο τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στο δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα και τις αγορές, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν. «Πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας γιατί η χώρα μπορεί να σωθεί και να βρει ένα δρόμο. Είναι κρίμα με όσα έχει κάνει ώς τώρα ο ελληνικός λαός» παρατήρησε, αναφερόμενη στην κλιμάκωση της βίας στη χώρα.
http://ksipnistere.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6336.html
Read more

Εορτολόγιον : Αγίας Φωτεινής της Σταθμαρχίνας


Η αγωνιζομένη παντοιοτρόπως να ευρεθεί, έστω και δι΄ ολίγον  εις την επικαιρότητα,  κυρία Φωτεινή Πιπιλή,  λαμβανομένου υπ΄ όψιν  ότι  (πνευματική) πενία  τέχνας απεργάζεται, απεφάσισε να προτείνει την μετονομασία των σταθμών του μετρό  οι οποίοι φέρουν ονόματα Αγίων.Προκειμένου δε να αιτιολογήσει την λαμπρή ιδέα της  επεκαλέσθη το ακόλουθο επιχείρημα : «Την περασμένη φορά έμπλεξα τους Αγίους και αντί να πάω στον Άγιο Αντώνιο, βρέθηκα στον Άγιο Δημήτριο».
Αφού λοιπόν η κυρία Φωτεινή επικαλείται τους Αγίους  για να δικαιολογηθεί,  θα επικαλεσθώ και εγώ μία ρήση από τις Άγιες Γραφές και θα της υπενθυμίσω ότι :  Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…  Ίσως μάλιστα αυτή να είναι η εξήγηση του μπερδέματος της Εθνομητρός Πιπιλή  και όχι η ονομασία των σταθμών του μετρό.
Πάντως δεν  μου είναι δύσκολο να φανταστώ τι μπέρδεμα και για να ακριβολογήσω τι τρικυμία στο κρανίο της κυρίαςΦωτεινής θα επικρατήσει αν υποθέσουμε ότι εισακουσθεί η πρότασή της και μετονομασθούν οι σταθμοί του μετρό. Με την προοδευτική και δημοκρατική υστερία που κατέχει αρκετούς υπευθύνους, οι μισοί σταθμοί θα ονομάζονται «Ηρώων Πολυτεχνείου» και οι άλλοι μισοί «Αλέκος Παναγούλης». Και τότε κυρία Φωτεινή μας,  καλά ξεμπερδέματα…
 ΑΣΧΕΤΟ Αν δεν κάνω λάθος μας είχαν πεί ότι στις 16 Νοεμβρίου  θα τελείωναν τα χρήματα του Κράτους και θα πτωχεύαμε. Ευτυχώς  όμως χάρη στην Θεία Πρόνοια  και με την βοήθεια των Αγίων του μετρό και της κυρίας Φωτεινής την γλυτώσαμε και πάλι…
Α.Α.
Read more

Πρόσληψη 404 αναπληρωτών εκπ/κών κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων


Πρόσληψη 404 αναπληρωτών εκπ/κών κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για να δείτε τα ονόματα κάνετε κλικ εδώ
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοινώνει ότι για το διδακτικό έτος 2012-2013 προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές 404 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων.
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν στις τάξεις υποδοχής Ζ.Ε.Π. για το διδακτικό έτος 2012-2013, σε ένα ή περισσότερα από τα Δημοτικά Σχολεία, που εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Η μετάβαση: Πολιτισμός και Ένταξη ΕΚΟ στα Δημοτικά Σχολεία» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013, και έχουν οριστεί με τις σχετικές Αποφάσεις των Περιφερειακών Δ/ντών Π.Ε. & Δ.Ε.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Read more

Το βίντεο που θα δείτε όλοι !


dakepekoz: Στην Πορτογαλία έχουν Χατζηνικολάου;; Τρέμη;;; Πρετεντέρη;;; Τσίμα;;; Τράγκα;; Έχουν;;;;;;;
Τι να λέμε τώρα, απλά δείτε το:

μιλάει για την Πορτογαλία, αλλά θα νομίζετε ότι μιλάει για την Ελλάδα, αφού έχουμε τα ίδια προβλήματα, με μια μικρή διαφορά: στην Πορτογαλία δεν υπάρχουν τόσα άρρωστα φανατικά κομματόσκυλα όπως στη χώρα μας κι έτσι κάνουν έξυπνα πράγματα και δεν περιορίζονται στον βαρετό, στείρο καταγγελτικό λόγο της ελληνικής αντιπολίτευσης για "προδότες", "Τσολάκογλου", "κρεμάλες" και τις λοιπές μπαρούφες....Είναι μια κοινωνία λιγότερο διχασμένη από τη δική μας, που χωρίζεται σε 10 κόμματα-κομμάτια, με φανατικούς οπαδούς βλάκες...

Read more