Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί, ασχέτως αν κατέχουν «φυσική» οργανική θέση, έχουν μονιμότητα, συνταγματικά κατοχυρωμένη, του Αθανασίου Παντελή


Οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί, ασχέτως αν κατέχουν «φυσική» οργανική θέση, έχουν μονιμότητα, συνταγματικά κατοχυρωμένη
του Αθανασίου Παντελή
Ν. 3528/2007 (Άρθρο 39, παρ. 1): Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Ο παραπάνω Νόμος (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) αναφέρει επίσης, στο άρθρο 2, παρ. 2: «Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις».
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ/2008 (Άρθρο 103, παρ. 4): Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ/2008 (Άρθρο 103, παρ. 2): Κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Εξαιρέσεις μπορεί να προβλέπονται από ειδικό νόμο, για να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη χρονική περίοδο με σχέση ιδιωτικού δικαίου.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:
  • Δεδομένου πως για τους εκπαιδευτικούς-λειτουργούς του κράτους υπάρχουν ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα της οργανικότητάς τους (Ν. 1566/85, Π.Δ. 50/96-100/97) το άρθρο 39, παρ. 1, του Ν. 3528 δεν τους επηρεάζει.
  • Kάθε εκπαιδευτικός (Α/θμιας ή Β/θμιας εκπαίδευσης), ως δημόσιος υπάλληλος,διορίζεται σε νομοθετημένη οργανική θέση (Άρθρο 103, παρ. 2/Σύνταγμα της Ελλάδας). Αυτή την οργανική θέση άλλοτε την έχει ως «φυσική» οργανική θέσητου κλάδου του (σε κάποιο σχολείο) άλλοτε ως «εν δυνάμει φυσική» (διάθεση ΠΥΣΔΕ).
  • Το ότι η οργανική θέση στην εκπαίδευση δεν συνδέεται με το «φυσικό της» περιεχόμενο (θέση σε συγκεκριμένο σχολείο) εμφαίνεται από το γεγονός πως στην περίπτωση που κλείσει η σχολική μονάδα που ανήκει οργανικά (ή υπάρξει υπεραριθμία) ο,η εκπαιδευτικός τοποθετείται (μέσω ΠΥΣΔΕ και σύμφωνα με τα Π.Δ. 50/96 & 100/97) σε άλλη σχολική μονάδα. Γι’ αυτό το λόγο, εδώ, δεν έχει εφαρμογή το Άρθρο 103, παρ. 4, του Ελληνικού Συντάγματος. Χάνεται η «φυσική» οργανική θέση αλλά, νομοθετημένα, η οργανική συνεχίζει να υπάρχει.
Επομένως,  ακόμα και όταν η «φυσική» οργανική θέση παύει να υπάρχει, η μονιμότητα διατηρείται.
              Βέβαια, τα παραπάνω μπορεί να παραβιασθούν από τις δυνάμεις Κατοχής (και τους ντόπιους υπαλλήλους τους) που λυμαίνονται τη χώρα μας, αν όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν τα υπερασπισθούμε οργανωμένα, άμεσα, απέναντί τους!
     Αθανασίου Παντελής (path95@otenet.gr)
 MSc σε ”Σπουδές στην Εκπαίδευση”
 MSc στις ”Επιστήμες της Αγωγής”