Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Δείτε τι απομένει από το εφάπαξ των εκπαιδευτικών και των Δ.Υ. ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους!!



 

Εως 10.820 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας) θα χάσουν εκπαιδευτικοί και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι με τη νέα περικοπή ύψους 22,63% που θα γίνει στο εφάπαξ που καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Τη νέα μείωση (στο ήδη μειωμένο κατά 20%) των εφάπαξ του Δημοσίου ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία - από τον χώρο των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα - τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Η μείωση στο ΤΠΔΥ αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά στον νόμο 4046/2012, η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος. Οπως δήλωσε ο υπουργός: «Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο. Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη. Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν ότι το ΤΠΔΥ χορηγεί μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Για παράδειγμα η σχετική αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι με 29 έτη ασφάλισης το εφάπαξ που καταβάλλεται είναι κατά 22,67% μεγαλύτερο από το ποσό των εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή στο ΤΠΔΥ βρίσκονται σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει προτού τους απονεμηθεί αυτή η αποζημίωση. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναζητεί δύο δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ ύστερα από επτά έτη.
 
alfavita.gr με στοιχεία από tanea.gr 
Read more

Μνημονιακές Δεσμεύσεις: Τίποτα δεν χρειάζεται να καταγγελθεί, όλα μπορούν να καταργηθούν


Του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου (ΔΠΘ), Γιώργου Κατρούγκαλου 

"Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μπορεί να καταργηθούν χωρίς σημαντικά νομικά προβλήματα. (Εξυπακούεται ότι υφίστανται, προφανώς, πολύπλοκες πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος, για τις οποίες μερικές σκέψεις αναπτύσσονται στο τέλος του άρθρου.) Η επιχειρηματολογία που ακολουθεί συνοψίζεται στις εξής δύο κεντρικές θέσεις:
α) Τα μνημόνια καθ' εαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις, συνεπώς από αυτά δεν απορρέουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε οι σχετικοί νόμοι που τα εφαρμόζουν έχουν τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο.
β) Δεδομένου ότι οι δανειακές συμβάσεις, που αποτελούν διεθνή συνθήκη, δεν έχουν κυρωθεί σύμφωνα με τη συνταγματική διαδικασία, οι σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές δεν έχουν υπερνομοθετική ισχύ, ως κανόνες διεθνούς δικαίου.
Συνεπώς, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με μεταγενέστερο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης.

1. Τα μνημόνια αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα και όχι διεθνείς κανόνες δικαίου
Στο ερώτημα για τη νομική φύση του μνημονίου η απάντηση που δόθηκε από το...
Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας 668/2012 είναι ορθή και συνοψίζεται στο ότι τα μνημόνια αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα και όχι διεθνή σύμβαση.
(Αντιθέτως, κατά τη γνώμη μου, είναι εσφαλμένη η κρίση του Δικαστηρίου περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του μνημονίου που παραβιάζουν βασικά θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα).
Και τούτο γιατί τα ελάχιστα αναγκαία εννοιολογικά στοιχεία της διεθνούς συνθήκης, κατά το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο είναι
α) να περιέχει αυτή κανόνες δικαίου και όχι απλώς προγραμματικές διατάξεις και
β) τα υποκείμενα του διεθνούς δικαίου τα οποία συμβάλλονται να στοχεύουν να προσδώσουν διεθνή νομική δεσμευτικότητα στους εν λόγω κανόνες.

Και τα δύο αυτά στοιχεία ελλείπουν από τα μνημόνια.
Αυτά χαρακτηρίζονται από τον ίδιο το νόμο ως «σχέδιο προγράμματος», ενώ τα ίδια προσδιορίζουν τις προβλέψεις τους ως «σχέδιο δράσης».

Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, μένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν τα μνημόνια αποτελούν απλώς πολιτικό πρόγραμμα ή συνιστούν παράλληλα διεθνή υποχρέωση της χώρας, που απορρέει από άλλο κανόνα δικαίου.

Δεδομένου ότι οι πολιτικές υποχρεώσεις ανελήφθησαν έναντι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί ξεχωριστά ως προς τον καθένα από τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς.

2. Μνημόνια και ΔΝΤ
Για τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δεν συνάφθηκε σύμβαση, ούτε απαιτείται, σύμφωνα με τις σχετικές συνθήκες ένταξης της χώρας μας σε αυτό. Το ΔΝΤ διαμορφώνει τα «Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής» κατόπιν σχετικής «επιστολής πρόσκλησης» του ενδιαφερόμενου κράτους (letter of intent) που εγκρίνεται στη συνέχεια με απόφαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ εμφανίζεται να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, δεδομένου ότι απλώς ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της «επιστολής προθέσεων».
(Η οποία, βεβαίως, είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον ουσιαστικά υπαγορεύεται από το ίδιο, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης συνταγής της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον».
Συνεπώς, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «letter of intent» συνιστούν απλώς προτεινόμενες πολιτικές ενός κυβερνητικού προγράμματος, η εγκατάλειψη των οποίων δεν συνιστά αθέτηση διεθνούς συμβατικής υποχρέωσης, αν και έχει -προφανώς- ως συνέπεια την διακοπή της περαιτέρω χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

3. Μνημόνιο και Δανειακές συμβάσεις
Και οι δύο Δανειακές Συμβάσεις (του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου) έπρεπε να κυρωθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν αποτελούν απλή σύμβαση κρατικού δανείου από αυτές που, κατά πάγια πρακτική, δεν κυρώνονται με τυπικό νόμο.
Και τούτο διότι αφορούν σε φορολογία, οικονομική συνεργασία και επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, εφόσον ρητά παραπέμπουν στους όρους του μνημονίου, ως προϋπόθεση εκτέλεσής τους.

Επομένως, εάν είχαν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα θέσπιζαν διεθνείς υποχρεώσεις σε βάρος της χώρας, με τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο, σε αντίθεση με τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των μνημονίων.

Ανεξαρτήτως του ζητήματος της ανάγκης ύπαρξης αυξημένης ή όχι πλειοψηφίας για την κύρωση τους, καμιά από τις δύο δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πρώτη κατατέθηκε προς κύρωση, αλλά μετά το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε, η δεύτερη ψηφίστηκε δύο φορές ως σχέδιο[1], δεν ήρθε όμως ποτέ για κύρωση στη Βουλή μετά την υπογραφή της, όπως θα έπρεπε.

4. Μνημόνια και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Υποστηρίζεται η υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους να υλοποιήσει τα μνημονικά μέτρα απορρέει από την Απόφαση 2010/320/ΕΕ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία προσδιορίσθηκαν τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα, που υποχρεούται να λάβει το ελληνικό κράτος για να περιορίσει το υπερβολικό έλλειμμα.

Ούτε όμως από την Απόφαση αυτή απορρέουν διεθνείς δεσμεύσεις για τη χώρα μας, διότι περιέχει ρυθμίσεις σε τομείς που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ούτε καν συντρέχουσα αρμοδιότητα, όπως η φορολογία, οι συντάξεις και οι μισθοί.

Ως γνωστό, η Ένωση ασκεί μόνον δοτές και περιορισμένες αρμοδιότητες, εκείνες δηλαδή που της έχουν παραχωρήσει τα κράτη με τις Συνθήκες.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα για μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ήθελε να τερματίσει την καταστροφική εξάρτηση της χώρας από τις άδικες και αντιαναπτυξιακές δεσμεύσεις που της επιβλήθηκαν. Όλοι οι νόμοι του μνημονίου μπορεί να καταργηθούν με απλή πλειοψηφία.

Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι δανειστές μας μπορεί να καταγγείλουν από την δική τους μεριά την δανειακή σύμβαση, επικαλούμενοι ως λόγο καταγγελίας την κατάργηση των μνημονιακών νόμων.
Τούτο δεν θα σημαίνει την έξοδο της χώρας από το Ευρώ, που είναι νομικά αδύνατη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη στις Συνθήκες.

Θα συνεπάγεται, όμως, την διακοπή της χρηματοδότησης, πράγμα που δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη χώρα, ενόψει του πρωτογενούς ελλείμματος που ακόμη αντιμετωπίζει.
Καθόλου δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι οι δανειστές μας θα επιλέξουν τη ρήξη. Και αυτό γιατί τότε θα είναι ελεύθερος ο δρόμος για την ενεργοποίηση του βασικού όπλου που έχει η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου:
Να επικαλεστεί «κατάσταση ανάγκης» για να διακόψει την πληρωμή του χρέους. 

Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης για την Ευθύνη των Κρατών από Παράνομες Πράξεις, που έγινε δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου του 2001, τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν κατάσταση ανάγκης ως λόγο μη συμμόρφωσης σε διεθνή τους υποχρέωση, εφόσον αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί ζωτικό τους συμφέρον έναντι άμεσου και επικείμενου κινδύνου.

Με άλλα λόγια, εάν ένα κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει ταυτόχρονα τις βασικές κοινωνικές του λειτουργίες και τις υποχρεώσεις του έναντι των δανειστών του, οφείλει να δώσει προτεραιότητα στις πρώτες.

Μάλιστα, ακόμη και το Διεθνές Κέντρο για την Διευθέτηση Επενδυτικών Διαφορών (International Centre for Settlement of Investment Disputes -ICSID-) το οποίο αποτελεί διαιτητικό/δικαιοδοτικό όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας, του δίδυμου δηλαδή οργανισμού του ΔΝΤ, σε αποφάσεις του σχετικές με τη στάση πληρωμής της Αργεντινής δέχθηκε την ύπαρξη παρόμοιου εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου.
Την αρχή αυτή επιβεβαίωσε πρόσφατα σε σχέση με το χρέος της Ρωσίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κρίνοντας ότι αποτελεί προστατευόμενο από τη σύμβαση σκοπό δημοσίου συμφέροντος η ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών έναντι των οικονομικών απαιτήσεων των δανειστών.

Καταλήγοντας: Αντίθετα με το κλίμα φόβου που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα φερέφωνα του κόμματος του μνημονίου, η υποταγή σε αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο. Αντιθέτως, υπάρχουν πάντα διέξοδοι ελπίδας για μία άλλη πολιτική, εξόδου από την κρίση και την εξάρτηση.

[1] Αρχικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε ως παράρτημα 13 του νόμου 4046/2012, με τη μορφή «Σχεδίου Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.). της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος».

Στη συνέχεια, την 14/3/2012, μία άλλη εκδοχή της, στην οποία έχει προστεθεί ως εγγυητής και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που έχει ως σκοπό την χρηματοδότηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών) πήρε τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ την ίδια μέρα κατατέθηκε στη Βουλή και ο κυρωτικός της νόμος. "
http://kostasxan.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8806.html

Read more

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: «ΕΣΒΗΣΕ» ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΛΟΓΩ… ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Holly,ένα μωρό επτά μηνών, άφησε την τελευταία της πνοή στον προαύλιο χώρο νοσοκομείου στην... επαρχία Στάφορντσαϊρ, έχοντας προηγουμένως διανύσει με ασθενοφόρο 35 χλμ. από το σπίτι των γονιών της.

Το τραγικό σε αυτή την ιστορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κατοικία της οικογένειας Waters απείχε μόλις 4 χλμ. από το νοσοκομείο του Στάφορντ, το οποίο όμως παραμένει... κλειστό τα βράδια λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στα πρώτα θέματα των βρετανικών Μ.Μ.Ε. και έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην κοινή γνώμη.

Τα εξωτερικά ιατρεία του εν λόγω νοσοκομείου παραμένουν κλειστά από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 08.00 το πρωί, ύστερα από σχετική απόφαση της διοίκησης (Δεκέμβριος 2011).

Η απόφαση συνδέεται άμεσα με τις ελλείψεις στο προσωπικό, απόρροια των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός της ευρωπαϊκής χώρας, David Cameron. 
e-volos.gr
http://www.agioritikovima.gr/diethni/8226-bretania-ebi
Read more

Επικράτηση Κακλαμάνη βλέπουν στη Συγγρού


Επικράτηση Κακλαμάνη βλέπουν στη Συγγρού
Αναστάτωση και πανικός επικρατεί στο επιτελείο της Συγγρού, καθώς παρατηρούν τις εξελίξεις ανήμποροι να ελέγξουν το παιχνίδι όπως είχαν «υποσχεθεί» στον Αντώνη Σαμαρά. Ο έλεγχος του παιχνιδιού έχει χαθεί και τίποτα δεν αποκλείει να υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες από τις 8 που ήδη έχουν κατατεθεί.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται να έχει το απόλυτο προβάδισμα μέχρι στιγμής, ενώ η επιλογή της γραμμής δεν φαίνεται να περπατά.
Μιλώντας με κομματικά στελέχη της Συγγρού, διαπιστώσαμε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για καθυστέρηση της όλης διαδικασίας έως ότου «διασφαλιστεί» το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεδομένο είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος έχει από μόνος του αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη ΝΔ όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες ώρες για να διορθώσει τα παιδαριώδη λάθη των συνεργατών του και ο οποίος αναμένεται να υπόδειξει το πρόσωπο εκείνο που θα ενώσει και θα εμπνεύσει τον κομματικό μηχανισμό.
newsbomb.gr
Read more

Αποκλείει επαναδιαπραγμάτευση ο Βεστερβέλε.



Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Bild, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.
«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται. Είναι ένας Ρουβίκωνας τον οποίο δεν πρόκειται να διαβούμε», προειδοποιεί ο Βεστερβέλε.
Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε τους Έλληνες να δείξουν καθαρά ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να λέει ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει επίσης να ενεργήσει με μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο Βεστερβέλε.
http://www.kourdistoportocali.com/articles/12684.htm
Read more

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΤΟ ΔΝΤ, ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Kόλαφος για όλους και για όλα στην επιστολή παραίτησής του, ο Πήτερ Ντόιλ ο οποίος κατηγόρησε το ΔΝΤ για «αποτυχία πρώτης γραμμής» σχετικά με την καθυστέρησή του στην αντιμετώπιση του παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στην επιστολή του, με ημεριμηνία 18 Ιουνίου, ο Ντόιλ εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους έπειτα από 20 χρόνια σκληρής εργασίας, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο πόστο του.

Ο Ντόιλ κάνει λόγο για «ανικανότητα» , «αποτυχία» αλλά και «καταστροφικούς διορισμούς σε ότι αφορά την διεύθυνση του ΔΝΤ, τα τελευταία δέκα χρόνια .

Ο Ντόιλ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πρώην σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, το οποίο έχει επιφορτιστεί με τα πακέτα διάσωσης (βλέπε δηλαδή μνημόνια) της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ντόιλ μιλά για «διαβρωμένη ηγεσία » στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
http://www.agioritikovima.gr/diethni/8213-ntrepomai-pou-d
Read more

Δεν θα κόβουν το ρεύμα, αλλά θα κάνουν κατασχέσεις για το χαράτσι


Αλλάζει η… δαμόκλειος σπάθη: Παύει να «πλανάται» η απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από τα κεφάλια όσων δεν θα πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα, αλλά παραχωρεί τη θέση της στο ενδεχόμενο κατασχέσεων...


Η πρώτη δόση του χαρατσιού του 2012 για τα ακίνητα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι θα ταχυδρομηθούν στις 28 και 29 Ιουλίου.

Το χαράτσι δεν το «συνοδεύει» πλέον η φοβέρα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν προσέκρουσε σε σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και σε εμφανή προβλήματα νομιμότητας- με αποκορύφωμα τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγόρευσε την εφαρμογή του μέτρου.

Το χαράτσι συνοδεύεται όμως από την απειλή ότι θα γίνουν κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των πολιτών που δεν θα πληρώσουν.

Η Εφορία διαβεβαιώνει ότι διαθέτει όσα στοιχεία και μέσα χρειάζονται για να γίνουν οι σχετικές κατασχέσεις. Στις ΔΟΥ, άλλωστε, θα διαβιβάζονται οι απλήρωτες οφειλές και εκεί θα «δρομολογούνται» τα.. περαιτέρω.

Όπως είναι ήδη γνωστό, σε πέντε δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του χαρατσιού του 2012, από το οποίο το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά είσπραξη ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κατασχέσεις ακινήτων για το χαράτσι

Το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου λοιπόν, θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους οποίους θα έχει ενσωματωθεί και το τέλος ακινήτων για το 2012, από το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Κι αν έχει εκλείψει πλέον το ενδεχόμενο διακοπής του ρεύματος -ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- για όσους φορολογουμένους δεν πληρώσουν το χαράτσι, η εφορία δεν θα τους… ξεχάσει. Το αντίθετο μάλιστα.

Έτσι στις περιπτώσεις που το τέλος ακινήτων δεν εξοφληθεί το χρέος, το οποίο αναμένεται να αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις, θα μεταβιβάζεται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να το διεκδικήσουν μέσω κατασχέσεων σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.


Πηγή: Tsantiri.gr

http://anti-ntp.blogspot.com/2012/07/blog-post_6814.html 
Read more

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την “κυβερνώσα” ΔΗΜΑΡ


Για την ενημέρωση αναφέρουμε οτι η ΔΗΜΑΡ έχει εκλέξει τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γ. Κυρίτση βουλευτή στα Τρίκαλα 

zaxaropoulos-dimar
%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CC%81%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82.jpg
Ένα από τα ιδρυτικά μέλη και στενός φίλος του Φώτη Κουβέλη, δημιουργός ουσιαστικά του κόμματος στα Τρίκαλα, αποχώρησε από την Δημοκρατική Αριστερά.
Ο λόγος για τον γνωστό Τρικαλινό πολιτικό Θανάση Ζαχαρόπουλο, γραμματέα Θεσσαλίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του…
κόμματος, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ!
Αναλυτικά η ανακοίνωση του:
“Η ΔΗΜΑΡ απεμπόλησε την “αριστερά” και κράτησε το “κυβερνώσα”. Αυτό το κόμμα πλέον δεν με χωράει” -
“Συντρόφισσες και Σύντροφοι, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής
Την πολιτική μου άποψή, την γνωρίζετε από τις τοποθετήσεις μου στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. ιδιαίτερα μετά τις πρώτες εκλογές, όταν υποστήριξα την ανάγκη συνεργασίας για μια Αριστερή Κυβέρνηση.
Η απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος και η νέα άτυπη και μη εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος, και υιοθετήθηκε εκ των υστέρων από την Κεντρική Επιτροπή, για συμμετοχή στην Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν είναι ένα ψήφισμα για το … Αφγανιστάν που θα μπορούσε με έναν διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό στη Κ.Ε. να αλλάξει, αλλά κορυφαία στρατηγική επιλογή ένταξης σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τόξο. Αυτή η απόφαση δεν αλλάζει με εσωκομματικό αγώνα, δεδομένων και των νέων .. τυπικών και άτυπων «διευρύνσεων» της Κ.Ε. και των θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, που ετοιμάζει να μοιράσει η ηγεσία. Άρα είναι μάταιος ο εσωκομματικός αγώνας για αλλαγή πολιτικής γραμμής.
Αυτό το κόμμα πλέον δεν με χωράει, γιατί από την «κυβερνώσα αριστερά» κράτησε μόνο την «κυβερνώσα» και απεμπόλησε την «αριστερά». Αυτή η μετεξέλιξη διαπερνά τα πάντα: την πολιτική γραμμή, τις διαδικασίες παραγωγής της, την εσωκομματική του δημοκρατία και τις συμπεριφορές της ηγεσίας του. Μετατράπηκε εντυπωσιακά γρήγορα σε ένα αστικό κόμμα που αντικατέστησε το αρχικό του στίγμα –αυτό της σύγχρονης, αντιδογματικής, ευρωπαϊκής αριστερής σκέψης και πρακτικής- με την έλξη του για τον κυβερνητισμό, την προβολή και την επικέντρωση σε «προσωπικότητες των Μ.Μ.Ε. και του life style». Η απόφασή μου να αποχωρήσω από όλα τα εκλεγμένα αξιώματα και από μέλος του κόμματος είναι δεδομένη και πονάει πολύ, μαζί με άλλα που με πονάνε αυτή την περίοδο. Αυτή η απόφαση δε μπαίνει στο χρηματιστήριο των πολιτικών στελεχών που εξαργυρώνουν την πορεία τους. ‘Όσο για εκείνους που εύκολα θα άρχιζαν τις κριτικές εκ του ασφαλούς, θα τους παρακαλούσα να αναμετρηθούν με τη δική τους συμβολή στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και να δουν τα αποτελέσματα του κόμματος στη Θεσσαλία. Επί της πολιτικής μου άποψης όλες οι κριτικές καλοδεχούμενες, μπορεί να κάνω εγώ λάθος τελικά. Η περιφρούρηση της συντροφικότητας μας για όσο ήμασταν μαζί είναι η ενδεδειγμένη στάση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες που πορευτήκαμε σε αυτή την διετία με ανιδιοτέλεια και με αυταπάρνηση, τα μέλη του ψηφοδελτίου των Περιφερειακών εκλογών και τα μέλη των οργανώσεων της Θεσσαλίας των οποίων είχα και την κομματική ευθύνη, καθώς και τα μέλη του οργανωτικού γραφείου του κόμματος. Θέλω να καταλάβουν την απόφασή μου, δεν ήταν και εύκολη. Αυτές οι σχέσεις είναι κατάκτηση για μένα και έτσι θα παραμείνουν.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”
Read more

Ισχύουν οι καταγγελίες για τον Μιχάλη Καρχιμάκη;


Ζήτημα παρέμβασης της ελληνικής Δικαιοσύνης τίθεται εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη και πιο συγκεκριμένα για τις… συνήθειές του μετά τη μη επανεκλογή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο...


Ο Καρχιμάκης φέρεται να έχει μεταταχθεί από την Ολυμπιακή όπου εργαζόταν στο υπουργείο Μεταφορών, άρα, μετά τη μη επανεκλογή του θα έπρεπε να παρουσιάζεται στη θέση του. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής δεν διακρίνεται κιόλας για την παρουσία του στο γραφείο, αν και πληρώνεται το μισθό του κανονικά.

Επειδή όμως οι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν πλέον κάθε προηγούμενο κι επειδή τέτοια ζητήματα – καταγγελίες δεν μπορούν να μένουν στον αέρα, καλούμε τους αρμόδιους να παρέμβουν άμεσα και ο κύριος αυτός εάν δεν σκοπεύει να εργαστεί ως «κοινός θνητός» να αδειάσει τη γωνιά να πάει να δουλέψει κάποιο νέο παιδί του οποίου το βιογραφικό θα είναι από απόψεως προσόντων πέντε φορές όσο του Καρχιμάκη και των ομοίων από όλα τα κόμματα, που γεμίζουν τα βιογραφικά τους με… κοινωνικούς αγώνες.

Ρε θα δουλέψει κανείς σε αυτό τον τόπο;
πηγη

http://anti-ntp.blogspot.com/2012/07/blog-post_7560.html
Read more

Αύξηση ωρων διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς - "Μαγειρεύουν" διδακτικό ωράριο 22 ώρες στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση


Στην εφαρμογή σχεδίου περιορισμού προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στα συρτάρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Πρόταση για διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Περισσότερες ώρες εργασίας προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Περισσότερες ώρες εργασίας προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Στην αναμόρφωση του ωραρίου, δηλαδή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και έναν χρόνο. Τόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του Παπαδήμου είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο, το οποίο μάλιστα είχε ενισχυθεί και από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο του 2011, η οποία είχε παραδοθεί στην Αννα Διαμαντοπούλου.
Στη μελέτη του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών - εκπαιδευτικών, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο».
Για τους λόγους αυτούς ο ΟΟΣΑ είχε κάνει και συγκεκριμένη πρόταση: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες για να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΑΣΑ. Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση του ωραρίου των πιο έμπειρων και πιο καλά προετοιμασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Συγκεκριμένα, η πρόταση έλεγε να εξελιχθεί το διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και βέβαια μηδενικές προσλήψεις σε μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς. Κι αυτό γιατί, αν υποθέσουμε ότι οι περίπου 80.000 καθηγητές θα επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω, τότε θα είναι σαν να καλύπτουν τη δουλειά 8-10.000 συναδέλφων τους. Τα πρώτα βήματα βέβαια προς την κατεύθυνση της μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει.
Πέρυσι προσελήφθησαν μόνο 600 άτομα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μόνιμες θέσεις, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την αύξηση του ωραρίου τους αιτία πολέμου καθώς όπως λένε η εργασία τους θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά τους μαθητές.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - ΕΘΝΟΣ, 21/7/2012
Read more

ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΟΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑΣ

Προ ημερών, το Reuters έπιασε λαβράκι. Σε ιδιαίτερα προσεκτικό δημοσίευμά του που πήρε μεγάλη έκταση παγκοσμίως ανέδειξε κάποιες «συναλλαγές» μεταξύ τριών ελληνικών τραπεζών η οποία, αν το δημοσίευμα αληθεύει, τεκμηριώνει την ποινική δίωξη γνωστών τραπεζιτών της χώρας. 

Κι αν όχι την ποινική τους δίωξη, απαιτεί από την κυβέρνηση, το EFSF, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζών (European Banking Authority), κατ’ ελάχιστον, την παύση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και την δρομολόγηση διαδικασίας εξυγείανσής της. Ανάλογες κινήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν για τον τραπεζικό όμιλλο Marfin Popular Bank για κινήσεις της Marfin Egnatia Bank της οποίας αποτελεί μετεξέλιξη. 
Κι όμως: αντί για αυτά, ένα τεράστιο πέπλο σιωπής ξετυλίγεται και σκεπάζει την υπόθεση, με πρώτους υφαντές του τους δημοσιογράφους των «έγκυρων» εντύπων και sites οι οποίοι, κατά τα άλλα, συνεχώς καταγγέλλουν το κράτος και την ελληνική κοινωνία για ανοχή στην διαφθορά.

Ποια είναι η πέτρα του σκανδάλου, σύμφωνα με την αναφορά του Reuters; Όπως γνωρίζουμε, οι ελληνικές τράπεζες πάσχουν, από τότε που ξέσπασε η κρίση, από έλλειψη κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις επιταγές τόσο της ΕΒΑ όσο και της τρόικα, οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να καταβάλουν προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων. Αρχικά, ιδιωτικών και, εφόσον δεν τα έβρισκαν, δημοσίων (μέσω της επανακεφαλαιοποίησης που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση δανειζόμενη, δυστυχώς, η ίδια από το EFSF). Οι τραπεζίτες τρέμουν τα κεφάλαια του EFSF καθώς αυτά δίνονται με αντάλλαγμα μετοχών, κάτι που μειώνει το δικό τους ποσοστό ιδιοκτησίας των τραπεζών, θέτοντας σε κίνδυνο της εξουσία τους εντός των ΔΣ των τραπεζών (και όλα τα «καλούδια» που αυτή τους εξασφαλίζει). Για αυτό, εύλογα, προτιμούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, ιδίως φίλα προς αυτούς προσκείμενων επιχειρηματιών. Έλα όμως που τέτοια κεφάλαια στον καιρό της κρίσης δεν υπάρχουν; Τότε, τι νομίζετε ότι σκαρφίζονται οι καλοί τραπεζίτες;

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, σε γενικές γραμμές, συνέβη το εξής καταπληκτικό: Την εποχή που η Τράπεζα Πειραιώς, υπό τον κ. Σάλλα, σχεδίαζε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρώπης και της τρόικα), ο κ. Σάλλας δημιούργησε τρεις off shore εταιρείες στην Κύπρο (μαζί με τα δύο του τέκνα). Αυτές οι εταιρείες, δανείστηκαν από τον τραπεζικό όμιλο Marfin Egnatia Bank (που ελέγχει ο κ. Βγενόπουλος) γύρω στα 113 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρήματα αγοράστηκαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ο ίδιος ο κ. Σάλλας αποφάσισε). Αξιοσημείωτα είναι τα εξής:

• Η Marfin Egnatia Bank από την οποία δανείστηκαν οι off shore του κ. Σάλλα έπασχε η ίδια από τεράστια έλλειψη τόσο ρευστότητας όσο και κεφαλαίων. Το ότι δάνεισε ένα τέτοιο τεράστιο ποσό σε έναν άλλον «ζορισμένο» τραπεζίτη με στόχο την αγορά μετοχών των οποίων η αξία βρισκόταν σε πορεία ραγδαίας απαξίωσης (και χωρίς κανένα εχέγγυο πέραν των ίδιων των μετοχών) ελέγχεται ως είτε επιχειρηματικά ανόητη κίνηση είτε ως «περίεργη» κίνηση.

• Όταν αποφασίζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και νομοθεσία, οι αποφασίζοντες αυτή την αύξηση (τα μέλη του ΔΣ) απαγορεύεται δια ροπάλου να συναλλάσσονται στις εν λόγω μετοχές. Όταν το κάνουν ελέγχονται από την δικαιοσύνη για insider trading (συναλλαγές υπό το καθεστώς εσωτερικής πληροφόρησης). Αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενδιαφερθεί να ρίξει μια ματιά στο συγκεκριμένο «ζητηματάκι».

• Η σύναψη αυτών των δανείων από τις off shore της οικογένειας Σάλλα, καθώς και η αγορά των μετοχών της Πειραιώς από αυτές, κρατήθηκε μυστική. Αν και αφορούσε ποσοστό των μετοχών της τράπεζας άνω του 5% που, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έπρεπε να δηλωθεί δημοσίως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να δέχθηκε το επιχείρημα του κ. Σάλλα ότι το ποσοστό αυτό δεν καλύφθηκε καθώς ένα μέρος των μετοχών ανήκουν στα... παιδιά του.

• Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, ο κ. Σάλλας έχει ξαναδανειστεί από άλλη πτωχευμένη τράπεζα με στόχο την αγορά μετοχών της τράπεζάς «του». Ποια τράπεζα; Την Proton του κ. Λαυρεντιάδη από την οποία φέρεται να δανείστηκε 70 εκατομμύρια πριν τις ζημίες από την πτώχευση της Proton αναλάβει ο έλληνας φορολογούμενος.

Αν τα παραπάνω, που καταγγέλλει το Reuters, αληθεύουν, έχουμε στα χέρια μας ένα σκάνδαλο αξιώσεων. Ένα σκάνδαλο που (α) παραπέμει σε insider trading, (β) εγείρει ζητήματα που αφορούν τον έλληνα φορολογούμενο (ο οποίος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της Proton) και (γ) αφορά επισταμένη προσπάθεια εξαπάτησης των ευρωπαϊκών αρχών επιτήρησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δεν είναι δική μου δουλειά να αποφασίσω την αθωότητα ή την ενοχή του οιουδήποτε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική δικαιοσύνη και η ίδια η τρόικα θα επιληφθούν. Προς το παρόν, σιγή ιχθύος. Από την μεριά μου, σημειώνω την απάντηση του κ. Σάλλα στο άρθρο του Reuters.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, «ο κ. Σάλλας, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου για προηγούμενο δημοσίευμά του, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για άλλο επεισόδιο, αυτή τη φορά από ομάδα συνεργατών του Reuters, στην προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Με άλλα λόγια, αγαπητοί αναγνώστες, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Συμπέρασμα

Στην εποχή της Πτωχοτραπεζοκρατίας (*), τέτοιου είδους τερτίπια είναι, δυστυχώς, αναμενόμενα. Όμως, σε μια χώρα που υποτίθεται ότι δίνει αγώνα επιβίωσης, και όπου η ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στην Ευρώπη έχει αναχθεί σε εθνικό στόχο, το Πέπλο της Σιωπής που έχει περιβάλει αυτό το «συμβάν» είναι ενδεικτικό της Απόλυτης Υποκρισίας της καθεστηκυίας τάξης της χώρας τούτης.

Από την μία έχουμε κυβέρνηση, η οποία δήθεν κόπτεται για την αξιοπιστία μας στα μάτια της Ευρώπης, αλλά που δεν κάνει τίποτα όταν οι τραπεζίτες μας αποκαλύπτονται από τον έγκυρο διεθνή τύπο να συνομωτούν με σκοπό την παραβίαση των αρχών και κανόνων της επιτήρησής τους.

Από την άλλη, η δικαιοσύνη η οποία ούτε καν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει.

Τέλος, και τρομακτικότερο, οι καλοί δημοσιογράφοι των «έγκυρων» εντύπων, δημοσιογραφικών οργανισμών, sites κλπ. οι οποίοι καθημερινά γράφουν χιλιάδες λέξεις καταδικάζοντας την διαφθορά των «μικρομεσαίων» και απαιτώντας να μπει βαθειά το νυστέρι στο κόκκαλο, παραμένουν βουβοί μπροστά σε ένα τέτοιο «συμβάν», σε μια τέτοια καταγγελία του Reuters. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν μπείτε στην ιστοσελίδα του πάλαι ποτέ έγκυρου «Βήματος» και βάλετε «Σάλλας» στην σελίδα αναζήτησης δεν θα βρείτε την παραμικρή αναφορά σε αυτό το θέμα. Ούτε μία λέξη. Η άλλη παραδοσιακά έγκυρη εφημερίδα μας, η «Καθημερινή», αναφέρεται μεν στο θέμα αλλά με τον ανώδυνο τίτλο «Νέα αντιπαράθεση Reuters με τον επικεφαλής της Πειραιώς».

Κλείνω με ένα μήνυμα προς φίλους δημοσιογράφους που στα υπόλοιπα κείμενά τους ξεσπαθώνουν εναντίον της διαφθοράς και της «ακινησίας» του ελληνικού κράτους: Όσο παραμένετε βουβοί απέναντι σε μια τέτοια υπόθεση, η αξία του λόγου σας τείνει στο μηδέν.

(*) Bankruptocracy - Πτωχο-Τραπεζοκρατία (Από το «Λεξιλόγιον Κρίσης»)
Δικός μου όρος για το νέο πολιτικό-οικονομικό καθεστώς που μας προέκυψε, παγκοσμίως, μετά την Κρίση του 2008. Σε αυτό το νέου τύπου καθεστώς την μέγιστη εξουσία δεν ασκούν ούτε οι επιτυχημένοι καπιταλιστές ούτε καν οι εισοδηματίες (για τους εργαζόμενους ούτε λόγος βέβαια). Την ασκούν οι πτωχευμένες τράπεζες ελέω των φορολογούμενων των οποίων τους φόρους οι πολιτικοί χρησιμοποιούν για να στηρίζουν το νέο αυτό καθεστώς, ως εντολοδόχοι των πτωχευμένων τραπεζών, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρή λιτότητα στους... φορολογούμενους. Βασική αρχή του νέου καθεστώτος η εξής απλή: Τα χρέη των πολιτών και των κρατών στις τράπεζες είναι ιερά και αδιαπραγμάτευτα. Παράλληλα, οι ζημίες των τραπεζών πρέπει αυτόματα, και χωρίς πολλές κουβέντες, να καλύπτονται είτε από τα κράτη είτε από τις Κεντρικές Τράπεζες χωρίς την επιβολή του παραμικρού Μνημονίου στους ιδιοκτήτες των, ουσιαστικά, πτωχευμένων τραπεζών. Ενώ τα υπό πτώχευση κράτη (π.χ. Ελλάδα και Ιρλανδία) πρέπει να διασύρονται και να υποβάλλονται σε ασφυκτική λιτότητα για να δανείζονται ώστε να μην πτωχεύσουν, στον Καιρό της Πτωχο-Τραπεζοκρατίας οι τράπεζες δικαιούνται την παροχή άπειρης ρευστότητας χωρίς κανέναν περιορισμό, όρο ή απαίτηση εκ μέρους των κρατών ή των Κεντρικών Τραπεζών που τις κρατούν ζωντανές
http://www.agioritikovima.gr/politika/8212-to-peplo-tis-i
Read more

ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ --- Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ '' ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ '


Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση 692/2009 του Εφετείου Θράκης με την οποία απαγορεύονταν η εγγραφή του "τουρκικού" σωματείου στα μητρώα ενώ η Ελλάδα επισήμως δηλώνει ότι αναζητά και εξωδικαστικούς τρόπους αναγνώρισης του..

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν άλλα εξωδικαστικά μέσα, προκειμένου να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες καταδικάσθηκε η Ελλάδα, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει, ως ένωση, την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», που ιδρύθηκε από μειονοτικούς μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη. Αυτό διαβεβαίωσε με επιστολή της προς το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η νομική σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Ουρανία Πατσοπούλου. 

Η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, που έχει την αρμοδιότητα επίβλεψης για την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από τις χώρες-μέλη, έχει απαιτήσει, μετ’ επιτάσεως, την τελευταία διετία, από τις ελληνικές αρχές, να εξηγήσουν γιατί καθυστερούν στην εκτέλεση της σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου, στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα και Μουσταφά Ογκλού Μπεκίρ, που προβλέπει την εγγραφή στα μητρώα των ενώσεων στην Ελλάδα, της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, διαβάστηκε επιστολή της κ. Πατσοπούλου, στην οποία αποκαλύπτεται ότι με απόφασή του στις αρχές της εβδομάδας, ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα, ακύρωσε την απόφαση 692/2009 του Εφετείου της Θράκης, με την οποία είχε απαγορευθεί η εγγραφή της εν λόγω ένωσης στα μητρώα, με το σκεπτικό ότι παραβιάζει την νομολογία του ΕΔΑΔ, το Σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους. 

Αποκαλύπτεται, ακόμη, πως, στην ίδια απόφαση του, ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι απλές υποψίες ή εντυπώσεις για την παράνομη δράση ιδρύματος ή δράσης που στρέφεται κατά της δημόσιας τάξης, που απορρέουν μόνον ή βασίζονται αποκλειστικά και μόνον στην ονομασία ενός ιδρύματος δεν μπορούν να θέτουν εμπόδια στην αναγνώριση της νομικής τους υπόστασης από το Κράτος. 

Στην επιστολή, μάλιστα, διαβεβαιώνεται ότι, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν προβλέπει την επανεξέταση και το άνοιγμα μιας διαδικασίας στα αστικά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δικαστηρίου, «οι ελληνικές αρχές εξετάζουν άλλα μέσα, προκειμένου να εφαρμοσθούν πλήρως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου στις παραπάνω υποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα έχει καταδικασθεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος περί ενώσεων, ύστερα από την άρνηση των ελληνικών αρχών, να εγγράψουν στα μητρώα την «Τουρκική Ένωση Θράκης», που ιδρύθηκε από μειονοτικούς μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη.

Η άρνηση των ελληνικών αρχών βασίστηκε τότε στο επιχείρημα ότι η βασική ιδέα των Ενώσεων ήταν η προώθηση της ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με τα όσα ορίζονται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

triclopodia.com
Read more

Νέα τραγική ιστορία στις μέρες του μνημονίου! 49χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος


20120721-110142.jpgΜεγαλώνει μέρα με τη μέρα η λίστα των ανθρώπων που βάζουν τέλος στη ζωή τους…
Ο άτυχος 49χρονος είναι Έλληνας,εντοπίστηκε τα ξημερώματα απαγχονισμένος σε υπόγειο οικοδομής στην Πάτρα.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τον αυτόχειρα βρήκαν νεκρό ο γιος και ο γαμπρός του.
Read more

Σαν σήμερα το 2003…


20120721-043055.jpgΔικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του «Εξπρές Σάμινα» έρχεται ν’ απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων.
Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη.
Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον.
Σαν σήμερα
Read more

Προσοχή δεν είναι ανέκδοτο: υπηρεσία φθηναίνει κατά...27% από την 1η Αυγούστου

Προσοχή δεν είναι ανέκδοτο: υπηρεσία φθηναίνει κατά...27% από την 1η Αυγούστου
Μέσα στο κλίμα των ημερών, το να δημοσιεύσει κάποιος είδηση περί επικείμενης μείωσης στην τιμή μιας υπηρεσίας –η οποία μάλιστα θεωρείται πλέον μαζικής κατανάλωσης- και μάλιστα κατά 27% θα μπορούσε να εκληφθεί ως μαύρο χιούμορ. Κι όμως, είναι αλήθεια
Οι χρεώσεις στις κλήσεις από σταθερό προς κινητό θα μειωθούν τρεις φορές από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2013. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε το σχετικό χρονοδιάγραμμα μείωσης της τιμής στη συγκεκριμένη κατηγορία τηλεφωνικών κλήσεων το οποίο έχει ως εξής:
• Έως 31/07: 4,95 ευρωλεπτά ανά λεπτό
• Από 01/08 έως 15/10: 3,6 ευρωλεπτά ανά λεπτό
• Από 16/10 έως 31/12: 2,3 ευρωλεπτά ανά λεπτό και
• Από 01/01/2013: 1,01 ευρωλεπτά ανά λεπτό
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι χρεώσεις αφορούν στο ποσό που εισπράττουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι οι τιμές λιανικής. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας θα αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους, προς όφελος των καταναλωτών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ έχει ως εξής:
Η ΕΕΤΤ, με σημερινή της απόφαση, επιβάλλει τη σταδιακή μείωση των τελών στη χονδρική αγορά τερματισμού κλήσεων σε όλα τα κινητά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013 η τελική τιμή-στόχος διαμορφώνεται σε 1,01 ευρωλεπτά/λεπτό από 4,95 ευρωλεπτά/λεπτό που ισχύει σήμερα.
Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για τον τελικό καταναλωτή, καθότι αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση και στις λιανικές τιμές κλήσεων προς κινητά. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν συνολικά από τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας για το 2013.
Τυχόν αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου των 1,01 ευρωλεπτών/λεπτό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των κοστολογικών στοιχείων, βάσει του τεχνικο-οικονομικού μοντέλου της ΕΕΤΤ, το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2012.
Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕΤΤ στους τρεις παρόχους περιλαμβάνουν τον έλεγχο τιμών και κοστολόγησης, την παροχή πρόσβασης, το λογιστικό διαχωρισμό, τη διαφάνεια και την αποτροπή πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης. Οι υποχρεώσεις αυτές προκύπτουν μετά από την ανάλυση της συγκεκριμένης αγοράς και τον ορισμό των τριών εταιριών, COSMOTE, VODAFONE και WIND, σε παρόχους με Σημαντική Ισχύ.

Read more