Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Βενιζέλος: Οποιος θέλει να κάνει κόμμα, ας το κάνει


Βενιζέλος: Οποιος θέλει να κάνει κόμμα, ας το κάνει

ΑΣ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«Το γάντι» στην εσωκομματική αντιπολίτευση πέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Οποιος θέλει να κάνει κόμμα ας το κάνει» σημείωσε σε ραφιοφωνική του συνέντευξη προσθέτοντας δηκτικά πως όσα στελέχη νιώθουν αμφιθυμία για την πολιτική τους ταυτότητα δεν είναι ανάγκη να «ταλαιπωρούνται» εντός ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολο» τον στόχο εξεύρευσης 11,5 δισ. ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος αρνούμενος ότι παρουσίασε μεταστροφή θέσης.Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι «είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο», να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς έχουν επιδεινωθεί τα δεδομένα σχετικά με την ύφεση.

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές

Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ως θεμέλιο στην προγραμματική σύγκλιση την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του προγράμματος και την επιμήκυνση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι χρειάζεται πρόγραμμα προσαρμογής στην συνέχεια, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμαμε διάρκεια έως το τέλος του 2016.

Για τις απαιτήσεις της τρόικας και την αναδιαπραγμάτευση που διεκδικεί η ελληνική πλευρά ο κ.Βενιζέλος ανέφερε: «Πάντα πρέπει να κάνουμε πράγματα και πάντα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί. Να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και περικοπές σε δαπάνες. Όλα αυτά είναι προφανή και δεδομένα, αλλά τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2012. Τώρα κλείνει ο προϋπολογισμός και 1-2 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προυπολογισμού του 2013. Πρέπει να καταλήξουμε στο μεσοπρόθεσμο και να σκεφτούμε τι θα ζητήσουμε εμείς, που να έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη».

Ο κ.Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν μίλησε ποτέ για αναδιαπραγμάτευση, αλλά για αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ.Βενιζέλος τον χαρακτήρισε εξαιρετικό και έμπειρο επιστήμονα, ενώ χαρακτήρισε ως «θόρυβο εκ του μη όντος» τις πληροφορίες που εμφάνιζαν τον ίδιο ενοχλημένο από τους χειρισμούς του ΥΠΟΙΚ στο πρόσφατο Eurogroup.

«Όποιος θέλει να κάνει κόμμα, μπορεί να κάνει»
O κ. Βενιζέλος πέταξε το γάντι σε στελέχη που φέρονται να δημιουργήσουν νέο κόμμα: «Οποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ας το κάνει. Όποιος έχει πρόβλημα ταυτότητας και αμφιθυμία, αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή όχι, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται εντός του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν τόσοι νέοι που συντάσσονται στην καινούρια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».

«Ημουν πάντα κατά του δημοψηφίσματος»
Σχετικά με τη στάση του στις Κάννες για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ μεταστροφή της άποψής του, ότι πάντα ήταν κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, καθότι – όπως είχε δηλώσει- «η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν τίθεται σε δημοψήφισμα».

«Προσπάθησα να διασώσω την υπόσταση της χώρας και της κυβέρνησης», ενώ εκτίμησε ότι αν δεν είχε τεθεί θέμα δημοψηφίσματος ο Γ.Παπανδρέου «πιθανότατα θα ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του Κινήματος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι σχέσεις του με τον κ.Παπανδρέου παραμένουν άψογες και ότι δεν έχει καμία ένδειξη περί του αντιθέτου.