Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δάνειο – γέφυρα τον Αύγουστο ζητεί η Ελλάδα από την τρόικα.Για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως την κανονική δόση


Εκτακτο δάνειο ζητεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη προκειμένου να πληρώσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και τους τόκους τους, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου και να καλύψει επίσης εσωτερικές υποχρεώσεις. «Παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε την ενδιάμεση χρηματοδότηση (bridge loan) έως τον Σεπτέμβριο», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, από την τρόικα σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση «θα ήταν μη ρεαλιστικό να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης». Αυτό θα μπορούσε να γίνει αργότερα, όταν «η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα» υλοποίησης του Μνημονίου, σημειώνουν οι πιστωτές μας.


Πάντως, υπάρχει και εναλλακτική λύση, αλλά μόνο για την κάλυψη των ομολόγων. Αυτή έχει να κάνει με την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, που θα χρηματοδοτηθούν εμμέσως από την ίδια την ΕΚΤ, καθώς αυτή θα χορηγήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που αγοράζουν τα γραμμάτια. Για τον λόγο αυτό και το σενάριο Β θα συζητηθεί με την τρόικα τις επόμενες μέρες και ειδικά με την ΕΚΤ.