Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η Κερκόπορτα του 12%.

Οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργοδοτών και των εργαζομένων, προσπαθούν με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα και μυστικές συμφωνίες να καταργήσουν τα εργασιακά κεκτημένα τόσων γενεών, μέσα σε μια στιγμή. Και το λέμε αυτό, γιατί αν δεν το θελήσει και η ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να καταργηθεί τίποτε απολύτως. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και οι ήδη χαμηλές αποδοχές τους για το ότι δεν γίνεται ανάπτυξη, αλλά η κρατικοδίαιτη και αντιαναπτυξιακή νοοτροπία των μεγαλοεργοδοτών της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό και δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο εμπαιγμού και εξαθλίωσης οι εργαζόμενοι.

Σε μυστική λοιπόν συζήτηση, η οποία έγινε πλέον γνωστή, φαίνεται να αποφασίστηκε να....


καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να ισχύουν πλέον οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που πάει να πει, ότι θέλει ο εργοδότης. Σαν προπαγανδιστικό αντάλλαγμα αυτής της κατάργησης, φαίνεται να συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων μόνο κατά 12%, για να χρυσώσει το χάπι ότι δήθεν δεν είναι κακό που καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, αφού δεν πρόκειται να επέλθει περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Αυτή η προπαγανδιστική τεχνική του «σαλαμιού» που κατά κόρον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (γιατί το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από όλα αυτά), στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το 12% ως μια Κερκόπορτα, προκειμένου να αλωθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Σε ένα επόμενο στάδιο θα καταργηθεί πλήρως και το 12% και κάθε περιορισμός στην αυθαίρετη μείωση των αποδοχών, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κάθε επιχειρηματία. Τότε όμως δεν θα υπάρχουν ούτε τα τείχη των συλλογικών συμβάσεων για να προστατέψουν τον εργαζόμενο, ούτε θα μπορούν να ξαναγυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι στο σημερινό καθεστώς εργασιακής ασφάλειας.


Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Τον δρόμο τον γνωρίζουν, αλλά πρέπει πρώτα να διώξουν τις συνδικαλιστικές κομματικές ηγεσίες τους.
Διαφορετικά θα τους πάρει ο άνεμος και τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/12/12.html

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/12.html#more 
 
Read more

Απολύσεις 20.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ προωθεί η κυβέρνηση – Προς μετάταξη άλλοι 13.014

Την πόρτα της εξόδου σε 20.000 συμβασιούχους στις ΔΕΚΟ δείχνει το υπουργείο Οικονομικών ενώ «χτυπάει» καμπανάκι για 13.014 που εργάζονται σε  15 προβληματικές Δημόσιες Επιχειρήσεις.
Τα κακά μαντάτα αφορούν κυρίως αυτούς που υπηρετούν σε ζημιογόνες Δημόσιες Επιχειρήσεις , όπως είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΑΣ, η ΕΘΕΛ, ο ΗΣΑΠ, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ο
Οργανισμός Ιπποδρομιών ( ΟΔΙΕ)και το Ελληνικό κέντρο Κινηματογράφου.
Επόμενο βήμα είναι η μείωση η μείωση των αποδοχών τους ή ακόμα και η μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στην περίπτωση της κατάργησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή μετά τις γιορτές αφού το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι ξένοι είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με το συμμάζεμα που πρέπει να γίνει στις ΔΕΚΟ.
Η λίστα με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο τότε δηλαδή που η Αθήνα θα ετοιμάζεται για τις εξετάσεις της τέταρτης δόσης του δανείου των 15 δις. ευρώ.
Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την  Εταιρία Συμβούλων  Επιχειρήσεων GRANT THORTON η οποία μετά από διαγωνισμό  ανέλαβε να «χτίσει» την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που επέβαλε η τρόικα στην κυβέρνηση για τις 52 ΔΕΚΟ.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι πληροφορίες και τα οικονομικά  στοιχεία που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεντρωτικά αλλά και ανά ΔΕΚΟ.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η  GRANT THORTON θα προέλθουν από τις Δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων  και θα αφορούν την τριετία 2007 – 2009.
Για την δουλειά της, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα , η Εταιρία Συμβούλων θα λάβει το ποσό των 20.910 ευρώ ( σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μία πληρέστερη εικόνα για το οικονομικό προφίλ της κάθε ΔΕΚΟ.
Η έρευνα της GRANT THORTON είναι αυτή που θα υποδείξει στην κυβέρνηση για το ποιες Ζημιογόνες  Δημόσιες Επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν και για το ποιες πρέπει να πουληθούν.
Από στοιχεία που έχει στην διάθεση του μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι από τις 31 Δημόσιες Επιχειρήσεις επί συνόλου 52 οι 15 εμφανίζουν ζημιές, 14 είναι κερδοφόρες και 2 έχουν ισοσκελισμένο αποτέλεσμα.
Στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ υπηρετούν 13.014 εργαζόμενοι ο μέσος μισθός των οποίων φθάνει στα 24.491 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2010!
Αυτές είναι οι αποδοχές ενός εργαζόμενο στον ΗΣΑΠ οι οποίες σε μηνιαία βάση και μετά τις πρόσφατες περικοπές φθάνουν  τα 3.768 ευρώ. Και ακολουθεί ο υπάλληλος στον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ) με  3.601 ευρώ το μήνα ή  23.408 ευρώ στο εξάμηνο.
Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των ζημιογόνων καταγράφεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας που υπηρετούν 85 εργαζόμενοι και φθάνει στα 10.097 ευρώ ή 1.553 ευρώ μηνιαίως.
Σε ότι αφορά τις κερδοφόρες και οι 14 έχουν κέρδη που φθάνουν τα 15,71 εκατ. ευρώ με την πρωτιά να καταγράφει η εταιρεία «Ψηφιακές ενισχύσεις» με 9,23 εκατ. ευρώ και να ακολουθεί  η ΤΕΟ με 3,17 εκατ. ευρώ και η Helexpo με 715.063 ευρώ.
Τα χαμηλότερα κέρδη μόλις 1.239 ευρώ εμφανίζει η ΕΛΚΕΑ.
Ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των 12 κερδοφόρων παρουσιάζεται στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που έχει 52 εργαζόμενους και φθάνει στα 23.046 ευρώ στο εξάμηνο ή 3.546 ευρώ μηνιαίως.
Ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (64 εργαζόμενοι ) με 19.763 ευρώ ή 3.040 ευρώ μηνιαίως.
Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των κερδοφόρων εντοπίζεται στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας  που υπηρετούν 6 εργαζόμενοι και φθάνει στα 10.916 ευρώ ή 1.679 ευρώ μηνιαίως.
Αναλυτικότερα όμως από τις 31 ΔΕΚΟ για τις οποίες παρουσιάζονται οικονομικά αποτελέσματα και τις 52 που ανακοινώθηκε η δαπάνη μισθοδοσίας,  εξάγονται 13 ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1.       Είναι ζημιογόνες 15 ΔΕΚΟ  με τις συνολικές τους ζημιές να φθάνουν τα 285,66 εκατ. ευρώ.  Χωρίς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι ζημίες περιορίζονται σε 189,07 εκατ. ευρώ.


2.       Πρωτιά στις ζημιογόνες καταγράφεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 96,60 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η ΕΘΕΛ με 67,64 εκατ. και η ΕΑΣ με 62,57 εκατ. ευρώ. Τη μικρότερη ζημιά 49.414 ευρώ παρουσιάζει η ΕΤΑΝΑΛ.


3.       Οι  15 ζημιογόνες στα τέλη του περασμένου Ιουνίου απασχολούσαν 13.014 εργαζομένους.


4.       Ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των 15 ζημιογόνων εμφανίζεται στους ΗΣΑΠ (1.192 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου 2010) και ανέρχεται στα 24.491 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο ή κατά μέσο όρο 3.768 ευρώ το μήνα. Ακολουθεί ο ΟΔΙΕ (286 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 23.408 ευρώ ή 3.601 ευρώ το μήνα. Πάντως, σ' όλες τις περιπτώσεις συνυπολογίζονται και οι αμοιβές των υψηλόμισθων μάνατζερ.


5.       Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των ζημιογόνων καταγράφεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας (85 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 10.097 ευρώ ή 1.553 ευρώ μηνιαίως.


6.       14 ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρες και καταγράφουν κέρδη 15,71 εκατ. ευρώ.


7.       Πρωτιά στα κέρδη καταγράφει η εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις» με 9,23 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) με 3,17 εκατ. ευρώ και η Helexpo με 715.063 ευρώ. Τα χαμηλότερα κέρδη, μόλις 1.239 ευρώ, εμφανίζει η ΕΛΚΕΑ.


8.       Δύο ΔΕΚΟ, η ΔΕΠΑΝΟΜ και η ΗΔΙΚΑ, εμφανίζουν ισοσκελισμένα αποτελέσματα.


9.       Οι 12 από τις 14 κερδοφόρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία στα τέλη Ιουνίου απασχολούσαν 1.069 εργαζομένους.


10.   Ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των 12 κερδοφόρων παρουσιάζεται στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (52 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 23.046 ευρώ στο εξάμηνο ή 3.546 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (64 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 19.763 ευρώ ή 3.040 ευρώ μηνιαίως.


11.   Ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των κερδοφόρων εντοπίζεται στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας (6 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 10.916 ευρώ ή 1.679 ευρώ μηνιαίως.


12.   Μειώθηκε 8% το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας στις 52 ΔΕΚΟ. Το ποσοστό μείωσης φτάνει μέχρι και 52% στην περίπτωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (απασχολούσε 170 άτομα τέλη Ιουνίου).


13.   Υπάρχουν όμως και ΔΕΚΟ, όπως οι «Ψηφιακές Ενισχύσεις» που εμφανίζουν αύξηση 70% στο κονδύλι για αμοιβές και έξοδα προσωπικού (απασχολούν 13 άτομα).  


Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr 
 
Read more

Προς νέα διάσπαση το συνδικαλιστικό κίνημα;

Κύριο ενδιαφέρον του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι τα "κομματικά συμφέροντα".
Μπορούν σε αυτό το κλίμα οι εργάτες να είναι ενωμένοι σε μια συνομοσπονδία την ώρα που πρώτο μέλημα των συνδικαλιστών είναι να "μη χάσει πόντους το κόμμα";

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ η οποία σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις αποχώρησης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ του γενικού γραμματέα της...
 συνομοσπονδίας Β. Μπουζούλα (ΔΑΚΕ) και του αναπληρωτή προέδρου Γ.Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος απέδωσε τις αποχωρήσεις σε ενδοπαραταξιακά προβλήματα. «Προκαλούν κρίση στην ΓΣΕΕ για να ξεπεράσουν την κρίση των κομματικών τους χώρων»,
(!!!!!) είπε ο κ. Παναγόπουλος και ανέφερε ότι προ ημερών είχε κατατεθεί στη ΓΣΕΕ επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με την οποία δήλωναν ότι δεν εκπροσωπούνται από τον Βαγγέλη Μπουζούλα.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης αποχώρησαν μόνο από το προεδρείο και όχι από τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης της ομοσπονδίας, όπως είχε συμβεί πριν χρόνια κατά την αποχώρηση των συνδικαλιστών που συγκρότησαν το ΠΑΜΕ.

http://taxalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_1613.html 
Read more

Το παραμύθι ότι αν δεν υπογράφαμε το μνημόνιο δεν θα υπήρχαν λεφτά για μισθούς-συντάξεις

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/12/blog-post_8529.html
Read more

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ...

Μετά από τόσους μήνες κάτω από το πρόγραμμα διάσωσηςτης οικονομίας, με βάση το Μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές μας,ελάχιστοι έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Και τις διακινδυνεύσεις που αντιμετωπίζουμε σε περίπτωση αποτυχίας. Είναι σίγουρο πάντως πως οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά και πάμπολλοι εκφραστές της κοινής γνώμης δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και τις διαστάσεις του.

Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται όχι απλά μόνο για να πληρώσει μέρος αυτών που χρωστάει. Αλλά και για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά μας και για την εκπλήρωση βασικών βιοτικών μας αναγκών. Με τα χρήματα της Τρόικας δηλ. δεν αποπληρώνουμε απλά τις υποχρεώσεις μας από παλιά δάνεια στους δανειστές μας από το εξωτερικό. Αλλά συμπληρώνουμε το εισόδημα που μας είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση πιεστικών άμεσων αναγκών μας. Διότιεξακολουθούμε να παράγουμε πολύ λιγότερα από όσα ξοδεύουμε. Και συμπληρώνουμε έτσι το κόστος των εξόδων μας από αυτά που μας δανείζει το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Από τα πράγματα δηλ εξακολουθούμε να βαδίζουμε με βήμα ταχύ προς το αδιέξοδο. Τα χρέη μας μεγαλώνουν ενώ η παραγωγική μας υποδομή συρρικνώνεται. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να επιβιώσουμε;

Η διέξοδος είναι πρακτικά μόνο μία. Η παράλληλη μείωση των εξόδων μας (ψαλίδιδηλ στις δημόσιες δαπάνες) με την αύξηση της παραγωγής πλούτου (δυναμική ανάπτυξη). Αυτό όμως προϋποθέτει δραστικές περικοπές στον όγκο και την έκταση του κράτους. Και για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ελευθερωθούν οι αγορές αλλά και για να περικοπούν τα δημόσια έξοδα. Στην προοπτική όμως αυτή αντιστέκεται με σφοδρότητα το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Διότι και οι δύο έχουν ταυτίσει το κράτος είτε με την καθημερινότητα της πολιτικής είτε με την απορρόφηση της ανεργίας και το μοίρασμα παροχών και προσόδων.

Η αντιμετώπιση του Μνημονίου από ΜΜΕ και υποτιθέμενα έγκυρους αναλυτές / σχολιαστές είναι χαρακτηριστική.
Κάθε δυσκολία που καθημερινά αντιμετωπίζουμε αντί να χρεώνεται στις δημοσιονομικές πολιτικές του, για δεκαετίες, εκτεταμένου κρατισμού, εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που η Τρόικα μας επιβάλλει με στόχο δήθεν την καταρράκωση των Ελλήνων και του υπερήφανου φρονήματός τους. Πάλι οι ξένοι φταίνε, επιβουλευόμενοι του εθνικού μας μεγαλείου και υπονομεύοντας τα «θαυμαστά» μας επιτεύγματα. Η αφήγηση αναφέρεται σε μια διεθνή νεοφιλελεύθερη συνωμοσία που στοχεύει τα λαϊκά δικαιώματα κι αποβλέπει στην κατάργηση κάθε κατακτημένου δικαιώματος.

Οι αρμόδιοι συνωμοσιολογούντες αφηγητές όμως αποφεύγουν να σημειώσουν πως οι σχετικές «κατακτήσεις» στηρίχθηκαν σε δανεικά από τους μισητούς ξένουςΤραπεζίτες. Ενώ οι κακοί νεοφιλελεύθεροι από πάντα υποστήριζαν την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, εχθρεύονταν το ευρώ, απαιτούσαν μείωση φόρων και δεν πίστευαν στην κρατική παρέμβαση για διάσωση Τραπεζών η ενίσχυση κλυδωνιζόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και στις ΗΠΑ βέβαια εχθρεύονται το ΔΝΤ και για του οποίου την κατάργηση προπαγανδίζουν και πιέζουν.

Είναι λοιπόν πρακτικά αδύνατον μέσα σε τρείς περίπου μήνες το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αναδιοργανωθεί και να αλλάξει συμπεριφορά. Είναι έτσι πιθανότατο να μην εκταμιευθεί τελικά η τέταρτη δόση και η χώρα να οδηγηθεί σε χρεωκοπία. Κι οφείλουν όλοι να κατανοήσουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Δίχως τα χρήματα της Τρόικας θα είναι αδύνατον να ξεπληρώσουμε διεθνείς υποχρεώσεις αλλά και να ικανοποιήσουμε δικές μας τρέχουσες ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν θα έχει λ.χ την δυνατότητα πληρωμής όλων των μισθών και των συντάξεων. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκασθεί να βγεί από το ευρώ ώστε να τυπώσει χρήμα και να πληρώσει τις εσωτερικές της υποχρεώσεις. Η αναπόφευκτη όμως μεγάλη υποτίμηση θα κάνει αδυσώπητα μεγάλο το εξωτερικό χρέος και θα καταδικάσει την χώρα σε μακρόχρονη ύφεση και παρακμή.

Η αδυναμία αποπληρωμής δόσεων των όσων χρωστάμε στο εξωτερικό θα διακόψει την όποια δυνατότητα διεθνούς χρηματοδότησης. Συνακόλουθα θα στεγνώσουμε από συναλλαγματικά αποθέματα. Και θα καταρρεύσουν οι εισαγωγές. Το εμπόριο θα τιναχθεί στον αέρα και μαζί του τα έσοδα του κράτους. Η φορολόγηση ακινήτων , ο ΦΠΑ και τα όποια άλλα φορολογικά έσοδα θα εξαφανισθούν από ένα αδύναμο να πληρώσει κοινωνικό σύνολο. Που παράλληλα δεν θα είναι σε θέση να αγοράσει και πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα διακοπούν με αποτέλεσμα περικοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σοβαρότατες ελλείψεις βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης καθώς και κηροζίνης για τα αεροπλάνα. Όλα τα ηλεκτρονικά μέσα και λόγω ηλεκτρισμού αλλά και λόγω διακοπών στις εισαγωγές θα πάψουν να λειτουργούν με ανυπολόγιστες συνέπειες σε συγκοινωνίες, νοσοκομεία και επιχειρήσεις.

Η κάμψη των εισαγωγών θα προκαλέσει και ελλείψεις σε τρόφιμα ενώ τα σούπερ μάρκετ θα αδειάζουν. Η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να οργανώνει συσσίτια στους δρόμουςενώ συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών θα διατρέχουν τους δρόμους και θα ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες.

Ο εφιάλτης είναι πολύ κοντά. Εκτός αν ξυπνήσουμε έγκαιρα.

Του Α. Ανδριανόπουλου

http://antilogos-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_5078.html
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_5736.html#more 
Read more

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η αστυνομία χτύπησε φοιτητές στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 2/12. Αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν. Εγιναν 4 με 5 προσαγωγές, αργότερα οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: alfavita.gr
Στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια έδωσαν το παρόν εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί.
Η αστυνομία, απροκάλυπτα, στη Βουλή επιτέθηκε στους φοιτητές από τους οποίους αρκετοί είναι τραυματισμένοι στο κεφάλι.
Ο ένας από τους τραυματίες είναι σοβαρά.
Η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές / συλλήψεις 4 ή 5 φοιτητών, τους οποίους αργότερα τους άφησε ελεύθερους.
Η πορεία των φοιτητών μετά τα γεγονότα κατευθύνθηκε προς τη ΓΑΔΑ.
Ενημερώθηκε η ομάδα νομικής υποστήριξης του Πολυτεχνείου ενώ ο Πρύτανης Σιμόπουλος είναι ενήμερος για τον τραυματισμό φοιτητή Μηχανολόγου και την προσαγωγή / σύλληψη φοιτητή του ΣΕΜΦΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ:

Η αστυνομία χτύπησε φοιτητές στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 2/12. Αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν. Εγιναν 4 με 5 προσαγωγές, αργότερα οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
Read more

Ο Πάγκαλος ζητά από τη zougla τα στοιχεία όσων τον σχολίασαν αρνητικά στο blog της!

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟ BLOG ΤΗΣ ZOUGLA.GR ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ
Τα ΄παμε πολλές φορές. Στο διαδίκτυο υπάρχει πλήρης και απόλυτη ελευθερία και ασυδοσία, εκτός αν θίγονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για τον Κώστα Καραμανλή, θα βρείτε χιλιάδες υβριστικά και χυδαία σχόλια, ακόμη και...
 για τη σύζυγό του (από έντεχνο μέχρι ....βαρύ λαϊκό) . Για τον μακαρίτη Χριστόδουλο και για τον Άνθιμο, μπορείτε να βρείτε βόθρους ολόκληρους. Ένα εκατομμύριο φορές χειρότερα από τα ..μέτρια μπινελίκια για Πάγκαλο.
Αλλά, στο ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζονται! Όποιος πεί κουβέντα, βάζουν τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο κατόπι του (η οποία φέρνει αποτελέσματα. Μόνο όταν βρίζονται αντίπαλοι δεν μπορεί να "εντοπίσει").

Η επιστολή του κ.Πάγκαλου, όπως τη δημοσιεύει το portal zougla

Όνομα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Επώνυμο: ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Περιοχή:
E-mail: pangalos@otenet.gr

Μήνυμα: Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2010 αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό σας χώρο (blog χρηστών) σωρεία ανώνυμων συκοφαντικών και εξυβριστικών σχολίων τα οποία είχαν ως άμεσο στόχο να πλήξουν την τιμή, την αξιοπρέπειά και την υπόληψή μου και να προσβάλουν εν γένει την προσωπικότητά μου. Συγκεκριμένα αναρτήθηκαν τα κάτωθι:


1) Τελικά, ΤΡΟΪΚΑ-λά ο άνθρωπος. Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:20 Όταν η λαιμαργία δέν ελέγχεται κ. Πάγκαλε θα υποστούμε και τις συνέπειες. Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:20


2) O ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΦΡΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:04 MAKARI ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΘΑΙΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!!ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟΔΕΣΤΑΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΤΕ Κ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!!!!!!ΑΙΣΧΟΟΟΟΟΣΣΣ!!!!!!!!!!ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΡΟΥΦΙΑΝΟ!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:04


3) ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:55 ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.....ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!! O ριρής (εκ του Θοδωρής), δεν είναι μόνο το παχύδερμο της πολιτικής, δεν είναι μόνο Μεγάλος Τραγουδιστής, είναι και Μεγάλος Ποιητής. Μάλιστα. Ο εγγονός του πιο γελοίου δικτάτορα, Ο εγγονός του πνευματικού πατέρα των Ταγμάτων Ασφαλείας, Ο ξεφτιλισμένος υπουργός των Ιμίων (που πέρναγε το βράδυ της κρίσης συνεντευξιαζόμενος στον Χατζηνικολάου), Ο ρουφιάνος του " ... πέταξέ τον έξω Σάββα παιδί μου", Αυτός ο ΑΛΗΤΗΣ ... Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:55


4) ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΠΑΓΚΑΛΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13 ΠΑΓΚΑΛΕ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ!!!!!!!!ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΤΣΟΓΛΑΝΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13


5) ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΠΑΓΚΑΛΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13 ΠΑΓΚΑΛΕ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ!!!!!!!!ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΤΣΟΓΛΑΝΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρω ση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13


6) Ο ΧΟΝΤΡΟΣ (ΠΑΓΚΑΛΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΟΜΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:52 ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ!!!!!!!!!ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:52


7) Πάγκαλε ΜΑΖΙ τα φαγαμε τα λεφτά ή ΜΑΖΙ (εσεις οι 300);;;;;;;; Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:46 Πάγκαλε: ΜΑΖΙ τα φαγαμε τα λεφτά ή ΜΑΖΙ (εσεις οι 300);;;;;;;;;;;;;; Ειναι μια ερωτηση που χρειαζετε απαντηση από τον Ελληνα Πάγκαλο... όχι τον ΤΟΥΡΚΟ ΠΑΓΚΑΛΟ. Εδώ εδωσες διαταγη στα ΙΜΙΑ του 1996 να κατεβουν οι Ελληνικες σημαιες απο τις βραχονησιδες και να πουν οι βατραχανθρωποι ολοι εκει η δυναμη των Ο.Υ.Κ οτι τις πηρε ο ανεμος... ΠΡΟΔΩΤΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ... ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗ... ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ...
http://img442.imageshack.us/img442/5390/rambothemissingyearsscc.jpg  Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:46
Εσείς παρόλο που είχατε την υποχρέωση να ελέγξετε το περιεχόμενό τους, είτε δεν το πράξατε, είτε δολίως επιτρέψατε την ανάρτησή τους. Τα σχετικά σχόλια, μάλιστα, συνοδεύονταν από παραποιημένες φωτογραφίες μου, παρακινώντας, έτσι, μεγάλο αριθμό αναγνωστών να τα διαβάσουν. Ως γνωστόν είμαι υπέρμαχος της καλόπιστης ή οξείας, ακόμα, κριτικής, ιδίως όταν αυτή αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υφίσταμαι κριτική, αλλά άθλια και ρατσιστικά σχόλια άγνωστων ατόμων, τα οποία καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία για να ικανοποιήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις, να υπηρετήσουν σκοτεινά σχέδια αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος και του Κράτους, αλλά και να καλλιεργήσουν το μίσος εναντίον μου, γεγονός, το οποίο προφανώς συνιστά απειλή για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι έχει πληγεί βάναυσα η τιμή και η αξιοπρέπειά μου, σας καλώ να διαγράψετε ΑΜΕΣΑ τα ανωτέρω αναρτημένα σχόλια ή όποια άλλα, παρόμοιου περιεχομένου και να διακόψετε το λογαριασμό του χρήστη – μέλους ή των χρηστών – μελών, γνωστοποιώντας μου, παράλληλα, τα πλήρη στοιχεία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.) αυτών, ώστε να προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Άλλως θα σας θεωρήσω συνυπεύθυνους στις πιο πάνω παράνομες ενέργειες.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=214789&cid=4

http://taxalia.blogspot.com/2010/12/zougla-blog.html 
Read more

Siemens:Ούτε ένα ούτε δύο... 37 βιβλιάρια με εκατομμύρια ευρώ

Διαφορές εκατομμυρίων προέκυψαν στον έλεγχο καταθέσεων του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το δηλωθέν κατ’ έτος οικογενειακό του εισόδημα. Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του διαθέτουν τριάντα επτά βιβλιάρια καταθέσεων και το 1997 «ξέχασαν» να δηλώσουν στο πόθεν έσχες repos 46,5 εκατ. δρχ., περίοδο που υπογράφονταν οι συμβάσεις των ψηφιακών του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με το πόρισμα των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, που έγινε με παραγγελία της Εξεταστικής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, προκύπτουν αδικαιολόγητες διαφορές σχεδόν κάθε χρόνο για τον πρώην υπουργό, που κυμαίνονται από...
2,5 έως 8 εκατομμύρια δραχμές (50 εκατ. το 1997) και στα χρόνια του ευρώ από 15.000 έως 38.000 ευρώ... Επισημαίνεται ότι με συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος εξωτερικού κάλυψε διαφορά 40.000 ευρώ για την περίοδο 2005-2006.

Δεν διερευνήθηκε το διάστημα 1981-1987 λόγω πολτοποίησης του αρχείου από το υπουργείο Οικονομικών λόγω παρέλευσης 15ετίας. Από την κίνηση του λογαριασμού του γιου του, σύμφωνα με το πόρισμα, προκύπτουν καταθέσεις 285.768 ευρώ από την εταιρεία Info Quest τα έτη 2002-2006.


Το μέλος της Εξεταστικής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Όπως και στην υπόθεση με τις μίζες υπάρχουν και άλλοι Μαντέληδες, έτσι και στην αταξία και τις αντιφάσεις των δηλώσεων του πόθεν έσχες ο Τ. Μαντέλης δεν είναι ο μόνος». Ο Δ. Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Σ. Βαλυράκη να συζητηθεί στην Εξεταστική το σύνολο των πορισμάτων της επιτροπής ελέγχου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορές προκύπτουν και για τους Γ. Βουλγαράκη και Γ. Παπαντωνίου, ενώ ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει αρνηθεί να ανοίξει τους λογαριασμούς του και δεν έχουν δώσει πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση συγγενών τους ο Μ. Λιάπης, επειδή δεν διατηρεί σχέσεις με την πρώην γυναίκα του, και ο Β. Πολύδωρας που έχει οκτώ αδέλφια.


με πληροφορίες από την Αυγή 

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/siemens-37.html 
Read more

Η μούχλα έχει χρώμα πράσινο…


 
Στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ-3 διαβάζουμε το όνομα του δημοσιογράφου Τελίδη.
Δεν έχουμε παρακολουθήσει ιδιαιτέρως την πορεία του. Θυμάμαι καλά όμως ότι ήταν ένας εξ αυτών που έγραφαν μανιασμένα στο Έθνος για την υπόθεση Βατοπεδίου. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, έχοντας προηγούμενα με την κυβέρνηση της Ν.Δ και ειδικότερα με τους υπουργούς του Βασικού Μετόχου, χρησιμοποίησε κάθε μέσον για να επιτεθεί. Βασικός στόχος και στην υπόθεση του Μετόχου και του Βατοπεδίου, ο τότε υπουργός Επικρατείας.
Ο Τελίδης λοιπόν ήταν ένας απ αυτούς που έγραφαν συνεχώς εναντίον του Ρουσόπουλου. Τώρα αναλαμβάνει θέση στην ΕΡΤ-3, την οποίαν είχε υπό την ευθύνη του ο Ρουσόπουλος ως υπουργός. Μπήκαμε στο διαδίκτυο και ψάξαμε στα δημοσιεύματα του Έθνους, να δούμε αν ο Τελίδης ζήτησε συγνώμη από τον Ρουσόπουλο τον οποίον αθώωσαν στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σχεδόν τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε… Θα μου πείτε μήπως βρήκες να ζήτησε  συγνώμη κανένας από εκείνους που βραβεύτηκαν (!) από το ίδρυμα Μπότση για την αποκάλυψη του «σκανδάλου» που στήθηκε όλο πάνω στο Ρουσόπουλο για να χτυπηθεί ο Καραμανλής;
Πολλά ζητάω έ;
sweet reporter
http://olympia.gr/2010/12/03/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BB%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF/#more-41993 
Read more

Υπουργείο Παιδείας: Για το θεσμό του μέντορα

 
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

Αναγκαιότητα θεσμού και εννοιολογικός προσδιορισμός

Η παροχή υψηλής ποιότητας παιδαγωγικού/διδακτικού έργου και η προσωπική/επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού αποτελούν τους κύριους άξονες προτεραιότητας του «Νέου Σχολείου». Οι εν λόγω άξονες προϋποθέτουν τα εξής:
α) ομαλή ένταξη/προσαρμογή του στην εκάστοτε σχολική πραγματικότητα,
β) διαρκή παιδαγωγική/διδακτική καθοδήγησή του,
γ) συναισθηματική στήριξή του.
Για το σκοπό αυτό υιοθετείται η εισαγωγή του θεσμού του «Μέντορα» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα: για κάθε νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό ορίζεται ένας παλαιότερος και εμπειρότερός του ως μέντορας.
Η σχέση τους, η οποία θα διέπεται από σαφές θεσμικό πλαίσιο, προσβλέπει στην παροχή εξατομικευμένης βοήθειας από το μέντορα προς το νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό σχετικά με ζητήματα γενικής και ειδικής διδακτικής, καθώς και με ζητήματα παιδαγωγικής, ψυχολογικής, διοικητικής και επαγγελματικής φύσης. Ο μέντορας λειτουργεί ως πρότυπο για το νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό, ενώ παράλληλα τον ενθαρρύνει και του παρέχει ευκαιρίες για έμπνευση, αναστοχασμό και αυτοαξιολόγηση στα πλαίσια μιας ισότιμης σχέσης.

Προσόντα και τυπικές προϋποθέσεις επιλογής

Ο μέντορας είναι εκπαιδευτικός με μεγάλη εκπαιδευτική και διδακτική εμπειρία, καθώς και αυξημένα προσόντα, τα οποία οριοθετούνται ως εξής:
·        επιστημονικό υπόβαθρο με έμφαση στην παιδαγωγική/διδακτική κατάρτιση,
·        επάρκεια στη χρήση και αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.,
·        εμπειρία σε καινοτόμες δράσεις/προγράμματα και
·        γνώση της κουλτούρας και των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης του εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή εργασίας του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.
Οι τυπικές προϋποθέσεις επιλογής του είναι οι εξής:
α) πενταετής διδακτική προϋπηρεσία και
β) άσκηση διδακτικών καθηκόντων κατά τα δύο αμέσως προηγούμενα σχολικά έτη, από το χρόνο υποβολής της αίτησης.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ:
Υπουργείο Παιδείας: Για το θεσμό του μέντορα
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16141 
Read more

Νέο δάνειο από το ΔΝΤ εξετάζει η κυβέρνηση - Tην άλλη Τρίτη ο Στρος Καν στην Αθήνα - Έρχεται και ο Ρεν για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Τη λήψη ενός νέου δανείου από το ΔΝΤ σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση στο «πακέτο» των συνομιλιών που θα έχει με τον επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν  για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ αναμένεται να φθάσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και το  πρόγραμμα του περιλαμβάνει επαφές με τον Πρωθυπουργό, με στελέχη της κυβέρνησης, με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με άλλους φορείς.
Μία ημέρα μετά θα αφιχθεί στην Αθήνα και ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν  ο οποίος μαζί με τον Στρος-Καν θα στρώσουν το «χαλί» της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ στην ομιλία τους που θα πραγματοποιήσουν στην Βουλή.
Προηγουμένως οι δύο αξιωματούχοι θα επαινέσουν το  πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση επώδυνων και σκληρών μέτρων που έχουν οδηγήσει στην εξυγίανση του προϋπολογισμού.
Παρ ΄όλα αυτά οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θεωρούν ότι  παρά την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου από τον μηχανισμό βοήθειας η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντομινίκ  Στρος-Καν εμφανίζεται έτοιμος να χορηγήσει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας την στάση των αγορών που αποτυπώνεται στα spread  των ομολόγων αλλά τις δυσκολίες που θα έχει στην εξυπηρέτηση του χρέους με την έξοδο της από το Μνημόνιο, το 2014 και το  2015, εμφανίζεται ανοικτής στις συζητήσεις για ένα νέο δάνειο.
Να σημειωθεί ότι στην διετία 2014 – 2015 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων φθάνουν τα 150 δις. ευρώ!
Ένα νέο δάνειο σημαίνει όμως και ένα νέο Μνημόνιο αλλά και  πρόσθετα μέτρα για την τιθάσευση του κρατικού χρέους.
Όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το πρώτο δίμηνο του 2011.
Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο περίπου 4% (ισοδύναμο 5,5% σε σταθερό) και με την επιμήκυνση θα διαμορφωθεί στο 5,8%, με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Read more

«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»

Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί το συντομότερο δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ενίσχυση, οικονομική και ηθική, της εκπαίδευσης και των λειτουργών της εγγυάται την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης και των απαραίτητων εφοδίων στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει με το χειρότερο τρόπο τοΥπουργείο Παιδείας καθώς στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων περικόπτονται αδιακρίτως χρηματοδοτήσεις, επιδόματα, διοικητικές δομές και διορισμοί, χωρίς σχέδιο και
διαβούλευση.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το δελτίο τύπου με το οποίο η Κυβέρνηση εξαγγέλλει ουσιαστικά την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης και των Ολιγοθέσιων Σχολειών. Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τύπου («Έθνος της Κυριακής» 28/11/2010 σελ.8) και σχετικής συνέντευξης της Υπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα, ασκώντας το δικαίωμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είχα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή στις 29/6/2010 (ΑΠ. 12298) για την οποία δεν έλαβα ΚΑΜΙΑ απάντηση, παρά το γεγονός ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει εντός 15 ημερών σε ερωτώντα Βουλευτή.
Η άκριτη κατάργηση υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, χωρίς την απαιτούμενη μελέτη και διαβούλευση, θα οδηγήσει από τη μία, στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, χωρίς από την άλλη, να αποδώσει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη στο Υπουργείο. Η έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την Παιδεία οδηγεί στον ευτελισμό των θεσμών και σε μία λογιστική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η κατάργηση Γραφείων, θεσμών και υπηρεσιών του Υπουργείου και πολύ περισσότερο η κατάργηση και υποβάθμιση σχολικών μονάδων μειώνει το κόστος σε απόλυτους αριθμούς αλλά καταδικάζει στην απομόνωση περιοχές της περιφέρειας, αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς των μαθητών να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις διοικητικές υπηρεσίες, αυξάνει το κόστος μεταφοράς των μαθητών ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, εκπαιδευτικού και διοικητικού, καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας αποτέλεσε στόχο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την περίοδο 2007-2009. Για το σκοπό αυτό, συστάθηκαν επιστημονικές επιτροπές που μελέτησαν το πρόβλημα, συνομιλήσαμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης και της διοίκησης, αξιοποιήσαμε την εμπειρία των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που η σταδιακή εφαρμογή του οδήγησε αφενός σε εξοικονόμηση πόρων χωρίς παράλληλα να πλήττει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο μαθητή, καθώς το σχολικό έτος 2008-2009 ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές. Παράλληλα, μέσα από συστηματική διαβούλευση καταλήξαμε στην προετοιμασία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νέου Σχεδίου Οργανισμού του Υπουργείου, ο οποίος μείωνε το λειτουργικό κόστος της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΠΘ περισσότερο από 500.000 Ευρώ το χρόνο. Παρότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έφτασε μέχρι το ΣΤΕ δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την νέα πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, μετά από ένα χρόνο αδράνειας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταθέτει «σχέδιο προτάσεων» για έναν προσχηματικό διάλογο, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση των προτάσεων γεγονός που από μόνο του απαξιώνει τη διαδικασία.

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
η κ. Υπουργός

1. Σε ποιες επιστημονικές μελέτες βασίζεται η εισήγηση του Υπουργείου για την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης, τη συγχώνευση και συρρίκνωση των Διευθύνσεων;
2. Τι ποσά υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του προτεινόμενου πλαισίου;
3. Πού θα απορροφηθεί το προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών;
4. Τι πρόκειται να συμβεί με το νέο οργανισμό της κεντρικής υπηρεσίας;

Αθήνα, 03 / 12 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Read more

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Stratfor: Η πραγματική απειλή γιά τήν Αμερική δέν είναι ούτε η Κίνα, ούτε η Αλ Κάιντα αλλά μιά ένωση Γερμανίας και Ρωσίας...

Σέ ένα κείμενο πού είναι αρκετά ξεκάθαρο (πιό ξεκάθαρο δέν γίνεται) τό γνωστό ινστιτούτο ασχολείται με τα τής περιοχής μας και ρίχνει φώς σέ κινήσεις πού εκ πρώτης όψεως δείχνουν ακατανόητες...

Τό κείμενο είναι μεγάλο αλλά αξίζει να το διαβάσει κανείς οπότε στό τέλος υπάρχει σχετικό λίνκ...
Ας εστιάσουμε όμως σέ μερικά σημεία του...
Κατ΄αρχάς θεωρούν ευεργετική για τα Αμερικανικά συμφέροντα τήν ανάδειξη τής Τουρκίας σέ περιφερειακή δύναμη και την υποστηρίζουν...
Στην πραγματικότητα τήν προορίζουν να καλύψει το κενό πού θα δημιουργηθεί στην περιοχή όταν αυτοί τελειώσουν τούς αναγκαίους πολέμους και φύγουν..
Αρα τήν θεωρούν τοποτηρητή τους και συνέχεια τής δικής τους παρουσίας στην περιοχή...
Δέν συμβαίνει ασφαλώς το ίδιο με την Ρωσία ...
Μάλιστα εξηγούν ότι μιά σύμπραξη Γερμανίας - Ρωσίας είναι η μόνη πραγματική απειλή παγκοσμίως (ούτε η Κίνα ούτε η Αλ Κάιντα είναι τόσο μεγάλη απειλή λένε χαρακτηριστικά) για την Αμερική ...
Η Γερμανία και η Ρωσία είναι συμπληρωματικές δυνάμεις και μιά ένωση τών πρώτων υλών και τής ενέργειας τής Ρωσίας με την τεχνολογία αιχμής τής Γερμανίας θα μπορούσε να φτιάξει μιά δύναμη πού θα μπορούσε πραγματικά να ανταγωνισθεί τήν Αμερική σέ πλανητικό επίπεδο, συμπληρώνουν...



Είναι φανερό ότι το ινστιτούτο προτείνει ότι μιά τέτοια ένωση θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε θυσία και κάθε κόστος εφόσον συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για την Αμερική....

Αρα καθόλου δέν πρέπει να μάς παραξενεύουν αυτά πού γίνονται τελευταία ...
Τό λίνκ είναι αυτό...
http://www.stratfor.com/weekly/20101108_geopolitical_journey_part_2_borderlands 
http://jimmy278.blogspot.com/2010/11/stratfor.html#more 
Read more

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κείμενο εργασίας του Υπ.Παιδείας σχετικά με την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος

Κείμενο εργασίας του Υπ.Παιδείας σχετικά με την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος:
http://dake-lagomitzis.blogspot.com/2010/12/blog-post.html 
Read more

Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287                                                               Αθήνα, 30/11/2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε σήμερα 30/11/2010 με μοναδικό θέμα ΗΔ: «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.»
Η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών, με το σκεπτικό ότι η ικανοποίηση αιτήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ, προφανώς ενεργώντας με άνωθεν εντολή, κατάργησε στην πράξη το δικαίωμα των εκπαιδευτικών για απόσπαση.
Συγκεκριμένα:
Α. Η πλειοψηφία απέρριψε αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Καλοπροαίρετα ρωτώ, είναι δυνατόν να μην ικανοποιούνται αιτήματα συναδέλφων με 67% αναπηρία;
Β. Η πλειοψηφία απέρριψε αιτήσεις συζύγων στρατιωτικών. Ερωτώ, ισχύει ή δεν ισχύει η διάταξη του άρθρου 21 του Ν. 2946/2001; Κι αν ισχύει, γιατί δεν την εφαρμόζουν;
Γ. Η πλειοψηφία απέρριψε αίτηση πολύτεκνης. Ισχύει ή δεν ισχύει η διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 3194/2003; Κι αν ισχύει, γιατί δεν την εφαρμόζουν;
Δ. Σε ότι αφορά στις αιτήσεις νεοδιόριστων, η απόρριψή τους με το αιτιολογικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σε ερώτημα της αρμόδιας διεύθυνσης, δεν έχει βάση. Διότι, κατά τη γνώμη μου, το δικαίωμα απόσπασης για σοβαρούς λόγους υγείας και για ειδικές κατηγορίες δεν καταργείται με το Ν.3848/2010.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που το ΚΥΣΠΕ δείχνει ένα σκληρό και άδικο πρόσωπο.
Πιστεύω, πως η σημερινή αρνητική εισήγηση του ΚΥΣΠΕ δεν αποτελεί τον προάγγελο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Read more

Troika-Greece


Δεν είναι φωτομοντάζ
Read more

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Wikileaks: Η Γαλλία δεν πρόκειται να πιέσει την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Στις 16 Ιανουαρίου του 2008 συνομιλούν στο Παρίσι ο Joseph Wood (βοηθός σύμβουλος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας) με τους Philippe Errera (σύμβουλο ΥΠΕΞ Γαλλίας Kouchner) και Francois Richier (σύμβουλος του Σαρκοζύ). Όταν η συζήτηση φτάνει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που θα γινόταν τον επόμενο Απρίλιο, όπου και ο Καραμανλής άσκησε το veto στην είσοδο των Σκοπίων οι Γάλλοι λένε στον Αμερικάνο:

Δεν έχουμε πρόβλημα με την είσοδο της Κροατίας και της Αλβανίας (η οποία πρέπει να επιλύσει κάποια ζητήματα διαφθοράς).
Όσον αφορά τη "Μακεδονία" (ΣΣ. έτσι τη λέει ο αμερικάνος που γράφει την αναφορά... δεν ξέρουμε αν ο Γάλλος είπε Μακεδονία ή FYROM) ο Errera είπε ότι η Κυβέρνηση της "Μακεδονίας" υποεκτιμά τη σοβαρότητα που έχει το θέμα του ονόματος για την Ελλάδα (ΣΣ και στους Γάλλους την είχε καταστήσει σαφή ο Καραμανλής) και δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος και οι Αμερικάνοι. Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.
Επίσης αν η Αθήνα συναινέσει στο όνομα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πέσει και να έρθει στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη -και πιθανώς εχθρική- για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ


VZCZCXRO9064
DE RUEHFR #0114/01 0231453
O 231453Z JAN 08
FM AMEMBASSY PARIS
TO RHEHAAA/WHITE HOUSE WASHDC IMMEDIATE
RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1745
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PARIS 000114
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 01/22/2018
SUBJECT: SARKOZY, KOUCHNER ADVISERS ON NATO, RUSSIA, IRAN,
AND SARKOZY
.....
NATO Enlargement
- - - - - - - - -

¶7. (C) Adriatic 3: Errera said that France is comfortable in principle with each of the Adriatic 3 candidates. In particular, France has "no problems" with Croatian membership. However, Errera said Albania seems to be taking acceptance for granted, and needs to make more of an effort to "clean up" corruption issues. Regarding Macedonia, Errera said the GOM underestimates the seriousness of the name issue for Greece and that the U.S. should not make the same mistake. France will not pressure Greece on this issue.
Furthermore, if Athens were to give in on the name issue, the Greek government could fall, thus bringing in a new government which would be responsible for -- and presumably hostile to -- the NATO enlargement ratification progress.
Read more

Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις

Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις

Ριζικές ανατροπές στην «πυραμίδα της εκπαίδευσης» φέρνει νέος νόμος για την απλούστευση της οργανωτικής δομής των σχολείων, που έρχεται τον Ιανουάριο στη Bουλή. Η πρωθυπουργική εντολή για «Καλλικράτη στις δημόσιες υπηρεσίες» οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων Εκπαίδευσης, στην κατάργηση δεκάδων ολιγοθέσιων σχολείων, στη συγχώνευση Οργανισμών του Υπ. Παιδείας, στη δραστική μείωση των διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου καθώς και στην πλήρη ανακατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής»:

1. Καταργούνται τα 295 Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια.
Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις
2. Συγχωνεύονται ή καταργούνται περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
3. Κόβονται στις μισές οι γενικές διευθύνσεις του υπ. Παιδείας, κι από τις 40 που λειτουργούν θα μείνουν 20.

4. Συγχωνεύονται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Eρευνας (ΚΕΕ) με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών παιδείας βασίζεται στα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Τσάτσου, που παραγγέλθηκε από το ΥΠΕΠΘ. Σε αυτή κρίνεται αναγκαίος και άμεσος ο «Καλλικράτης» στη διοίκηση, στα σχολεία και στο ίδιο το υπουργείο με τους αναρίθμητους Οργανισμούς του. Δεκάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν σε άλλο πόστο ή και στο σπίτι τους τη χρονιά που έρχεται.

Κλονίζεται συθέμελα ύστερα από 30 χρόνια που υφίσταται ως έχει το οικοδόμημα της διοίκησης των........ σχολείων, σπρώχνονται στη συνταξιοδότηση δεκάδες διευθυντές των Γραφείων Εκπαίδευσης των οποίων οι θητείες λήγουν οσονούπω, ενώ επιστρέφουν στα σχολεία τους όλοι οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές που ήταν αποσπασμένοι σε αυτά.

Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να «συμμαζέψει» τη διοικητική πυραμίδα. Γι' αυτό και προχωρά στην κατάργηση μιας ολόκληρης διοικητικής βαθμίδας, που θα της αποφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρήματος από ενοίκια κτιρίων, μισθούς, λειτουργικά έξοδα κ.ά. Ηδη σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώθηκαν για την ανάγκη εξορθολογισμού της διοίκησης οι περιφερειακοί διευθυντές από τους οποίους ζητήθηκαν προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Από τους 40 διευθυντές θα μείνουν οι μισοί

Χάνουν τις θέσεις τους τουλάχιστον 20 διευθυντές του υπουργείου Παιδείας, αφού οι 40 γενικές διευθύνσεις μειώνονται στις μισές. Μελετώνται ήδη εσωτερικές μετακινήσεις και ανακατανομή του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες των διευθύνσεων. Το μεγάλο πρόβλημα του υπουργείου Παιδείας, όπως και σχεδόν όλης της δημόσιας διοίκησης, είναι η μη εξειδίκευση των υπαλλήλων, η έλλειψη υπαλλήλων ΠΕ Εκπαίδευσης καθώς και η έλλειψη επιμόρφωσης πάνω στα νέα δεδομένα διοίκησης των γραφείων.

Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ότι από τους 545 διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΠΘ είναι ζήτημα εάν γνωρίζουν τον χειρισμό του Η/Υ οι 45!

Στο υπ. Παιδείας υπηρετούν 442 μόνιμοι υπάλληλοι, 545 διοικητικοί, 707 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων και 100 αορίστου χρόνου (ειδική κατηγορία).

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέφτουν «τίτλοι τέλους» για ολιγοθέσια της περιφέρειας

Η συγχώνευση των σχολείων θα γίνει με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Η κατασκευή νέων δρόμων, όπως για παράδειγμα, η Εγνατία, ή η Ολυμπία οδός που κατασκευάζεται, δημιουργούν νέα δεδομένα, κι εκεί που κάποιες ορεινές περιοχές ήταν απομονωμένες, τώρα έρχονται πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κεφαλοχώρια. Οπου λοιπόν η πρόσβαση για τους μαθητές σε σχολεία μεγάλων χωριών καθίσταται καλύτερη, εκεί θα υπάρξει και κατάργηση του μικρού κι απομονωμένου σχολείου.

Περίπου 2.000 είναι τα ολιγοθέσια σχολεία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα των οποίων όμως βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο και στα μικρονήσια. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια ήταν 2.963, ενώ στη δεκαετία του ΄60, έφθαναν τα 8.956, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για τα λειτουργικά προβλήματα των μικρών σχολείων, ο κ Χρήστος Σαΐτης, επικ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο ίδιος, αναλύοντας τον προβληματισμό περί της κατάργησης αυτών των μικρών σχολείων, αναφέρει:

«Τα ολιγοθέσια και περισσότερο τα μονοθέσια κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, αφού τα συνολικά έξοδα λειτουργίας τους (συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά, μισθοί δασκάλων) κατανέμονται σε λιγότερους μαθητές. Τα ολιγοθέσια μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αντιοικονομικοί και αναποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αφού το υψηλό κόστος λειτουργίας τους παρέχει χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, τα «ατροφικά» κυρίως σχολεία με 5-12 μαθητές, είναι πανάκριβοι δημόσιοι οργανισμοί».

Αετός Χαλκιδικής 
http://teachers-limnou.blogspot.com/2010/11/blog-post_6402.html 
Read more

Ατομικές συμβάσεις και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

 Από το http://antistachef.wordpress.com

Στην αρχή μας σερβίρισαν ζεστό πιάτο τους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι τεμπέληδες, άχρηστοι, ακριβοπληρωμένοι, περισσεύουν, διορίζονταν με ρουσφέτια -άγνωστο από ποιους- κλπ… Τους φάγαμε λοιπόν και συνεχίζουμε να τους τρώμε αφού είναι φανερό ότι για την κρίση στην Ελλάδα και πιθανά στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και παντού αλλού φταίνε οι δικοί μας δημόσιοι υπάλληλοι…

Στη συνέχεια είχαμε τις εκλογές στις οποίες πολύ όμορφα και ωραία ο περισσότερος κόσμος που ψήφιζε τα δύο κόμματα εξουσίας, αποφάσισε να πει ένα “όλοι ίδιοι είναι” -μαζί και τα άλλα κόμματα δηλαδή και να κάνει αποχή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει μεν απώλειες αλλά να γλυτώσει την κατάρρευση και έτσι να θεωρεί ότι πήρε εντολή για συνέχεια. Αφού λοιπόν εμείς τους είπαμε ότι όλοι είναι ίδιοι, αυτοί το πήραν το μύνημα και μας απαντάνε ότι γι’ αυτούς είμαστε όλοι μοναδικοί. Πάμε λοιπόν στις ατομικές-επιχειρησιακές συμβάσεις. Εκεί που ο εργαζόμενος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεργία και τις οποιεσδήποτε ορέξεις του αφεντικού του. Άλλωστε όπως θα πει και το ΛΑΟΣ εμείς οι Έλληνες ανακαλύψαμε τις ατομικές συμβάσεις, τις οποίες εφάρμοσε πρώτος ο Προκρούστης. Ότι περίσσευε το έκοβε…
Ετοιμαστείτε λοιπόν για τα καλύτερα. Την εξομοίωση της ποιότητας ζωής ανάμεσα στον άνεργο και τον εργαζόμενο. Πάνω κάτω στην ίδια κατάσταση θα είμαστε. Μεταξύ του πολύ και του εντελώς φτωχού. Και αν πεινάσεις εναλλακτικό πιάτο είναι οι μετανάστες που επίσης φταίνε για όλα. Ας διαλέξουμε λοιπόν ανάμεσα στον αγώνα και την κοινωνική αλληλεγγύη από τη μία ή τον κανιβαλισμό από την άλλη. Και έχει να φάμε μέχρι να έρθει η σειρά μας να φαγωθούμε.



 


Bookmark and Share
Read more

Και γιατί ανακαλύψατε ένα χρόνο μετά ότι "τα νούμερα δεν βγαίνουν";

Τι σόι πλάκα είναι αυτή που μας κάνει η κυβέρνηση του "είπα-ξείπα";
Τα ντοκουμέντα υπάρχουν και τα ξέρετε όλοι.
Μας είπατε "δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ" και ..μας βάλατε στο ΔΝΤ.
Μας είπατε ότι "το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα βγούμε στις αγορές", την ώρα που όλοι οι αναλυτές σας έλεγαν ότι "τα νούμερα δεν βγαίνουν".
Μας είπατε "δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ" και τον αυξήσατε τρείς φορές.
Μας είπατε "οποιαδήποτε επιλογή προς επιμήκυνση του χρέους θα ήταν καταστροφική για τη χώρα" και το ..επιμηκύνατε.
Μας είπατε "θα έχω αποτύχει και θα παραιτηθώ αν χρειαστεί να πάρω άλλα μέτρα" και τα πήρατε (αλλά ξεχάσατε να παραιτηθείτε).
Μεταξύ μας: Μήπως δεν ξέρετε τι σας γίνεται; 
 

http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_316.html
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html#more 
Read more

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μας δουλεύουν οι καραγκιόζηδες!

http://olympia.gr/2010/11/29/government-lies-2/#more-41315


Αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου (Δηλώσεις Πεταλωτή 12/10/2010)

Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, νέων μέτρων ή αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει η κυβέρνηση, στον απόηχο των συζητήσεων για το ενδεχόμενο παράτασης στην εξόφληση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επιβεβαίωσε, την Τρίτη, τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας» και «θεωρητικής», όπως την χαρακτήρισε, συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα, αλλά έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης».
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους».
Σημερά, πανηγυρίζουν παρουσιάζοντας την επέκταση ως επιτυχία. Λίγες μόλις ημέρες μετά.

H O R C A. Η NOKIA, οι κεμαλοναζί, οι τοκογλύφοι και τα “Ελληνικά” ΜΜ”Ε”.

1 δισ Ευρώ τον χρόνο παραπάνω για τους τοκογλύφους από το αυξημένο επιτόκιο!
Τα “Νέα” πανηγυρίζουν γιατί πήραμε λέει, βαθιά ανάσα, παρατείνοντας την οικονομική υποδούλωση της χώρας μέχρι το 2021!
“Μεγάλη επιτυχία” για τα καθάρματα που υποδούλωσαν την χώρα και τη ρίχνουν βαθύτερα στη δίνη απώλειας κάθε κυριαρχικού δικαιώματος.
http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=3750 
 
Read more

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για το «νέο» σχολείο, του Χρήστου Κάτσικα

του Χρήστου Κάτσικα 
Τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις
1.     Αν υπήρχε διαγωνισμός για εκείνους που άλλαζαν με την πιο μεγάλη μαεστρία το νόημα των λέξεων και των εννοιών, τότε το πρώτο βραβείο θα έπρεπε να απονεμηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή η ηγεσία, βαδίζοντας στα χνάρια της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, ονομάζει τη μείωση των μισθών αποτελεσματική διαχείριση, τη μείωση των προσλήψεων εξορθολογισμό, την απόλυση εξυγίανση, το φόρο αλληλεγγύη. Εκεί όμως που ετοιμάζονται να δώσουν τα ρέστα τους είναι στις επιχειρούμενες αλλαγές στη Λυκειακή βαθμίδα (οι οποίες συνδέονται και με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση) όπου ετοιμάζεται (το Ιανουάριο του 2011), με τη βοήθεια των διαφημιστικών εταιρειών, ένα επικοινωνιακό μπαράζ για να μην αναγνωρίζει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!
2.     Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο» συνεχίζεται η επιχείρηση για αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο της σχολικής εκπαίδευσης. Όλες τις αλλαγές μπορεί να τις βρει κανείς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) 2007-2013 και βεβαίως στο ΕΣΠΑ (Δ΄ κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με βάση το οποίο έχει μονταριστεί το ΕΠΕΑΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι η εκπαιδευτική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης είναι δεμένη με ένα τμήμα με την εκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης καθώς έχουν την ίδια κατευθυντήρια γραμμή. 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για το «νέο» σχολείο, του Χρήστου Κάτσικα
Read more

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει συγχωνεύσεις σχολείων στα πλαίσια της δραστικής μείωσης των δαπανών και των προσλήψεων - Διαγράφεται ένα εφιαλτικό τοπίο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
 του Χρήστου Κάτσικα
 
Πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας.
 
Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μια μείωση της τάξης 30 έως 50%) καθώς και από την παραπέρα μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.
 
Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να συγχωνευθούν ή να
καταργηθούν περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγούνται σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.

Παράλληλα καταργούνται δεκάδες Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια.
 
Ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια τότε το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε μετακινήσεις.
 
Το σχέδιο των συγχωνεύσεων "κολλάει" και με τις εξαγγελίες για τη λυκειακή βαθμίδα όπου με βάση τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας απαιτούνται μεγάλες μονάδες για να "απλωθούν" οι κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούν το νέο σύστημα πρόσβασης.
 
Είναι φανερό ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός και οι δήμοι οι οποίοι θα πιέζουν για συγχωνεύσεις καθώς τα οικονομικά τους θα είναι περιορισμένα λόγω της μείωσης των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Read more