Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κόβουν το κράτος κατά 30% - "Μαχαίρι" σε όλο το Δημόσιο - Όλες οι αλλαγές για τους εργαζόμενους

- Περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αλλάξουν αντικείμενο εργασίας και θα μετακινηθούν
- Έως τα Χριστούγεννα όλες οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις στα υπουργεία
- Καταργούνται σχολεία, γραφεία εκπαίδευσης και Διευθύνσεις
- Αναλυτικά το σχέδιο για κάθε υπουργείο

Περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν από τον Ιανουάριο αντικείμενο εργασίας, αλλάζοντας τα πάντα όχι μόνο σε ΔΕΚΟ και δήμους, αλλά και στην ίδια τη δομή των υπουργείων, με τον στόχο της κυβέρνησης να είναι η μείωση του κράτους κατά 30%.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο περίπου 50.000 εργαζόμενοι θα αλλάξουν θέσεις στο νέο οργανόγραμμα του δημοσιου, μετά τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών των υπουργείων. Μόνο 7.000 υπολογίζονται οι εφοριακοί οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν με την κατάργηση 100 ΔΟΥ.


Περί τις 25.000 υπαλλήλους υπολογίζονται ότι πρέπει να μετακινηθούν λόγω της κατάργησης των νομαρχιών σε νέους δήμους και στις περιφέρειες, ενώ ίδιος αριθμός εργαζομένων από δήμους και ανώνυμες εταιρείες του Καποδίστρια θα πρέπει να μετακινηθούν στους νέους δήμους που δημιουργήθηκαν.


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνολικά θα καταργηθούν 197 υπηρεσίες στην περιφέρεια. Οι διευθύνσεις του υπουργείου από 7 θα γίνουν 4, οι 4 διαχειριστικές αρχές θα γίνουν 1, οι 200 αποκεντρωμένες υπηρεσίες θα γίνουν μόλις 7 κρατικές περιφέρειες, ενώ οι 17 εποπτευόμενοι οργανισμοί θα ενοποιηθούν σε μόλις 5.


Υπουργείο Περιβάλλοντος


Στο εν λόγω υπουργείο υπάρχουν έως σήμερα 2 γενικοί γραμματείς, 3 ειδικές γραμματείες, 9 γενικές διευθύνσεις και 14 ειδικές και αυτόνομες υπηρεσίες, ενώ οι εποπτευόμενοι φορείς φθάνουν τους 47. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όλα τα παραπάνω θα μειωθούν στο 50%, ενώ οι εποπτευόμενοι φορείς θα μειωθούν κατά 30%, που σημαίνει από τους 47 θα υπάρξουν τελικά 30 μόνο.


Υπουργείο Πολιτισμού

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση κατά 50% της δύναμης του υπουργείου, όπου τώρα έχει 4 γενικούς γραμματείας, 4 γενικές διευθύνσεις και 59 εποπτευόμενους οργανισμούς, πέρα από τα δεκάδες γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Με βάση το σχέδιο όλα θα μειωθούν στο μισό, προκειμένου οι εποπτευόμενοι φορείς να μην ξεπερνούν τους 30 και οι γενικές διευθύνσεις τις 2.


Υπουργείο Οικονομικών

Το μαχαίρι στο υπουργείο θα πέσει στις ΔΟΥ όπου θα καταργηθούν 100 εφορίες, ενώ προς αποκρατικοποίηση πάνε ορισμένοι από τους 22 εποπτευόμενους οργανισμούς, καθώς στην περιουσία του υπουργείου εντάσσονται μεγάλες συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο χρηματιστήριο.


Υπουργείο Άμυνας


Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο τη μείωση έως και 30% των υφιστάμενων στρατοπέδων της χώρας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν μόνο για το στρατόπεδο της Κορίνθου έχει ανακοινωθεί η κατάργησή του.


Υπουργείο Εξωτερικών


Το εν λόγω υπουργείο διαθέτει σήμερα 4 γενικούς γραμματείας, 1 ειδικό γραμματέα, 6 αυτόνομες υπηρεσίες και περισσότερες από 300 πρεσβείες και προξενεία. Εδώ το “μαχαίρι” θα είναι μεγάλο καθώς αναμένεται να μειωθούν τα πάντα ακριβώς στο μισό ακόμα και τα διπλωματικά πόστα.


Υπουργείο Υγείας

Στο υπουργείο οι εποπτευόμενοι φορείς ξεπερνούν τους 100 και αναμένεται η δραστική περικοπή τους, ενώ “μαχαίρι” θα μπει και στις μονάδες υγείας με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ακόμα και νοσοκομείων. Μάλιστα, στο υπουργείο το σχέδιο προβλέπει από τα 100 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να μείνουν τα 2/3.


Υπουργείο Υποδομών

Σε αυτό το υπουργείο ανήκει ο κύριος όγκος των ΔΕΚΟ όπου αναμένεται να υπάρξουν ανοίγματα επαγγελμάτων και ιδιωτικοποιήσεις με αποτέλεσμα να προβλέπεται η μείωση έως 30% των αποδοχών των ΔΕΚΟ που εποπτεύει το υπουργείο.


Υπουργείο Εργασίας

Στο υπουργείο σήμερα απασχολούνται 3 γενικοί γραμματείς, 3 γενικές διευθύνσεις, 7 εποπτευόμενοι οργανισμοί και 23 ασφαλιστικά ταμεία. Από τα τελευταία το σχέδιο προβλέπει να μένουν μόνο 7 μάξιμουμ ασφαλιστικά ταμεία και οι εποπτευόμενοι φορείς θα γίνουν 5.


Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Από τις 6 γενικές γραμματείες, τις 3 ειδικές και τους 60 εποπτευόμενους φορείς θα υπάρξουν μικρές αλλαγές με την πλειοψηφία να μένουν ως έχουν, κάτι που αντικατοπτρίζει και την επιθυμία της κυβέρνησης να “κυνηγήσει με νύχια και με δόντια” την ανάπτυξη.


Υπουργείο Παιδείας

Οι δομικές αλλαγές που σχεδιάζονται στην Παιδεία αναμένεται να στείλουν τη νέα σχολική δεκάδες εκπαιδευτικούς σε άλλη θέση ή ακόμα και στην ανεργία. Σε όλη τη χώρα θα καταργηθούν 295 γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, προβλέπεται η συγχώνευση ή η κατάργηση περισσότερων από 300 ολιγοθέσιων σχολείων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στο μισό θα κοπούν οι γενικές διευθύνσεις του υπουργείου και από 40 θα μείνουν 20. Τέλος, συγχωνεύονται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=53478&catid=3