Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Νέο δάνειο από το ΔΝΤ εξετάζει η κυβέρνηση - Tην άλλη Τρίτη ο Στρος Καν στην Αθήνα - Έρχεται και ο Ρεν για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Τη λήψη ενός νέου δανείου από το ΔΝΤ σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση στο «πακέτο» των συνομιλιών που θα έχει με τον επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν  για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ αναμένεται να φθάσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και το  πρόγραμμα του περιλαμβάνει επαφές με τον Πρωθυπουργό, με στελέχη της κυβέρνησης, με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με άλλους φορείς.
Μία ημέρα μετά θα αφιχθεί στην Αθήνα και ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν  ο οποίος μαζί με τον Στρος-Καν θα στρώσουν το «χαλί» της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ στην ομιλία τους που θα πραγματοποιήσουν στην Βουλή.
Προηγουμένως οι δύο αξιωματούχοι θα επαινέσουν το  πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση επώδυνων και σκληρών μέτρων που έχουν οδηγήσει στην εξυγίανση του προϋπολογισμού.
Παρ ΄όλα αυτά οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θεωρούν ότι  παρά την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου από τον μηχανισμό βοήθειας η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντομινίκ  Στρος-Καν εμφανίζεται έτοιμος να χορηγήσει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση βλέποντας την στάση των αγορών που αποτυπώνεται στα spread  των ομολόγων αλλά τις δυσκολίες που θα έχει στην εξυπηρέτηση του χρέους με την έξοδο της από το Μνημόνιο, το 2014 και το  2015, εμφανίζεται ανοικτής στις συζητήσεις για ένα νέο δάνειο.
Να σημειωθεί ότι στην διετία 2014 – 2015 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων φθάνουν τα 150 δις. ευρώ!
Ένα νέο δάνειο σημαίνει όμως και ένα νέο Μνημόνιο αλλά και  πρόσθετα μέτρα για την τιθάσευση του κρατικού χρέους.
Όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το πρώτο δίμηνο του 2011.
Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο περίπου 4% (ισοδύναμο 5,5% σε σταθερό) και με την επιμήκυνση θα διαμορφωθεί στο 5,8%, με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr