Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ US NIC "Οικονομικός παγκόσμιος όλεθρος εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ"


Διαστάσεις παγκόσμιου οικονομικού ολέθρου θα πάρει η βίαιη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών NIC (National Intelligence Council).
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Παγκόσμιες Τάσεις 2030» «Εναλλακτικοί κόσμοι» το NIC επιχειρεί με έξι σενάρια να προβλέψει τις συνέπειες που θα προέλθουν στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια από σημαντικές μεταβολές στο γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η «άτακτη» αποχώρηση –μάλλον εκδίωξη- της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως σε μια τέτοια περίπτωση αυτό μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες 8 φορές μεγαλύτερες από αυτές που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικότερη κρίση στην ΕΕ στον μέλλον.

Το ακριβές απόσπασμα της έκθεσης έχει ως εξής:

"Euro/EU collapse

If Greece were to leave the euro zone in an unruly way, it could result in eight times the collateral damage as the Lehman Brothers bankruptcy, which could lead to a broader crisis in the EU in the future".

Η οικονομική κατάρρευση και πτώχευση της Lehman Brothers σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της στην προστασία του άρθρου 11 περί πτώχευσης αναφέροντας τα χρέη της τράπεζας στα 613 δισ. $, τα χρέη ομολόγων στα 155 δισ.$ ενώ το οικονομικό ύψος των πάγιων αξιών της ανερχόταν στα 639 δισ.$. για να ξεκινήσει από τότε ένα τρομακτικό ντόμινο οικονομικής ύφεσης που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Εάν η έκθεση που μιλά σε περίπτωση άτακτης ή βίαιης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και την €ζώνη ισοδυναμεί με 8x Lehman Brothers, θεωρείται και είναι λόγω της φύσης του NIC ναι συντηρητική άποψη τότε όλοι μπορούν αντιληφθούν το«τσουνάμι» που θα σαρώσει όχι μονό την Ευρώπη αλλά όλο τον «οικονομικό πλανήτη» σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε οικειοθελώς ή όχι από την ζώνη του ευρώ.
http://www.triklopodia.gr/2012/12/us-nic.html