Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Όροι Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη συναίνεση



«Η συναίνεση είναι μπροστά τους» είπε χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς στον Economist απευθυνόμενος εμμέσως στους δανειστές μας, τους οποίους κάλεσε να αλλάξουν το μνημόνιο που οι ίδιοι σχεδίασαν πριν από έναν χρόνο...

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «εθνική συναίνεση» τονίζοντας πως υπάρχει η βάση για την επίτευξή της, αφού όλοι εντός και εκτός συνόρων συμφωνούν στους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται εδώ και τώρα επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ δεν απέφυγε τα «καρφιά» για τη στάση του Βερολίνου, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως οι ισχυροί της Ευρώπης έχουν ξεχάσει την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα εκραγείτε μαζί μας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις παρεμβάσεις Ρεν και Γιούνκερ, αν και έδειξε πως πήρε το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι τελικά η συνέχεια του δανεισμού δεν σχετίζεται με τη συναίνεση.

«Φαίνεται ότι πέφτουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες για μια άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη, ούτε με τη Δημοκρατία. Και, εν πάση περιπτώσει, τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε. Και σε αυτό, είμαι βέβαιος, συμφωνούν οι πάντες. Δεν θα πω τίποτε άλλο επ’ αυτού, ούτε χρειάζεται…» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενόψει της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να το στηρίξει στο σύνολό του αλλά θα πει «ναι» σε επιμέρους πολιτικές που βρίσκονται κοντά στις θέσεις που περιέγραψε στο Ζάππειο. Αποκρατικοποιήσεις, περιστολή δαπανών στο δημόσιο, έσοδα από αυθαίρετα είναι μερικά από τα σημεία στα οποία ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει σε άλλον την αποτυχία του» είπε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε το μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων που αναφέρονται στη λάθος συνταγή του μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε αναλυτικά την οικονομική του πρόταση την οποία χαρακτήρισε πλήρη και κοστολογημένη, ενώ επέκρινε όσους μίλησαν (Ντόρα Μπακογιάννη) για επιστροφή στο.... «λεφτά υπάρχουν».

«Η μόνη κοινωνική παροχή που προτείναμε είναι η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτών που έπαιρναν 700 ευρώ, με 14 συντάξεις το χρόνο, και τώρα παίρνουν κάτω από 600 ευρώ, 12 φορές το χρόνο. Αυτό, μαζί με αποκατάσταση της στήριξης στους πολύτεκνους που έκοψε αυτή η κυβέρνηση, είναι τα μόνα που υποσχεθήκαμε» τόνισε μεταξύ άλλων.



Δεν ξέχασε τον Τόμσεν 

Οι σχέσεις της ΝΔ με τον επικεφαλής της τρόικας, Δανό Πόουλ Τόμσεν ράγισαν από την ημέρα που ο Στρος Καν δήλωσε στη βουλή ανενημέρωτος για τις προτάσεις Σαμαρά γύρω από την οικονομία.

Οι «γαλάζιοι» έλεγαν τότε πως αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης βαραίνει τον ίδιο τον κ. Τόμσεν, ο οποίος αμέσως μετά από το Ζάππειο ΙΙ, είχε σχολιάσει σκωπτικά τις προτάσεις Σαμαρά για μείωση της φορολογίας με τη φράση «βάζουν το κάρο μπροστά από τα βόδια»...

«Κάποιοι είπαν: καλή η πρότασή σας, αλλά "βάζετε το κάρο μπροστά από τα βόδια". Αφού τους αρέσουν οι βουκολικές παρομοιώσεις, απαντάμε ότι εμείς βγάζουμε, ταυτόχρονα, και το κάρο και τα βόδια από το τέλμα όπου τώρα βουλιάζουν» σημείωσε ο κ. Σαμαράς αναλύοντας το σκέλος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών που προτείνει.