Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Υδρογονάνθρακες: πλούσια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως τηςΚρήτης κρύβει έναν πλούτο σευδρογονάνθρακες, κυρίως φυσικό αέριο, ικανό να συμβάλλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», την επισήμανση αυτή κάνει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά,Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Φώσκολος, η ανακήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία καθώς επιτυγχάνονται:
- Η εκμετάλλευση των πιθανών υπεράκτιων πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη Νότιο Κρήτη και
- Η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από την Ελληνική ΑΟΖ για τη μεταφορά των πολύ μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη.
Κατά τον καθηγητή, οι 2 περιοχές με σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις είναι νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν 9 λασποηφαίστεια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην Ελληνική λεκάνη του Ηροδότου.
Αναλυτικότερα: Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης των 1,5 τρισ. M3. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.
Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου. Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης θα πρέπει να έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. M3, κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου ( SHELL, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του Ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.
Τα ιζήματα είναι της ιδίας προέλευσης και οι γεωλογικοί σχηματισμοί πάρα πολύ παρεμφερείς. Από το σύνολο των πιθανών 3,5 τρισ. M3 φυσικού αερίου αν αφαιρέσουμε μία ποσότητα 0,75 τρισ. M3 για την απάλειψη εισαγωγής αργού πετρελαίου, για 25 χρόνια προκύπτει μία  εξοικονόμηση της τάξης των  223.75 δισ. δολαρίων.