Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ξεπέρασαν τα όρια


Σχέδιο εγκατάλειψης νησιών με πληθυσμό κάτω από 150 άτομα πρότειναν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δραματικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με το μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά και «έκπληξη» για έναν υπουργό, τον Κώστα Μουσουρούλη εν προκειμένω, που κατάγεται από νησί αρχιπελάγους.
Αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο, έλεγαν χθες βράδυ πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν, ειπώθηκε μόνο ως αστείο.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας ως εκπρόσωπος της τρόικας και χωρίς να έχει καμία άμεση ή έμμεση ανάμειξη στο θέμα (εκτός και αν είπαν και εκεί τα ίδια, αλλά κρατήθηκαν μυστικά…) έβγαλε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο Διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».
Βέβαια, μόνο που δεν ήταν φήμες, αλλά πραγματικό γεγονός που είχε ομολογήσει νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος μάλιστα έχει εργαστεί και στις υπηρεσίες της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.
Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες μεταξύ τυρού και αχλαδιού από τον υπουργό Ναυτιλίας και, όπως αναμένονταν, έγινε «σεισμός» που συντάραξε την Αθήνα και έφθασε μέχρι την έδρα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν (με δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Ολι Ρεν στο Twitter) επιχείρησε να υποβαθμίσει χθες το θέμα, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Το είχε ομολογήσει δημοσίως νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.
«Οι αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητεί να εγκαταλειφθούν νησιά για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι (προφανώς) εντελώς ψευδείς» δήλωσε ο κ. Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου Ρεν.
Οταν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι το περιστατικό είχε δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας, έσπευσαν να δηλώσουν ανωνύμως ότι «αν είχε τεθεί, είχε τεθεί ως αστείο».
Ο κ. Μουσουρούλης το είχε παρουσιάσει ως παράδειγμα υπερβολικής απαίτησης της τρόικας, στην οποία η κυβέρνηση «όρθωσε το ανάστημά της» γιατί «δεν μπορούμε να κοιτάμε αριθμούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι», όπως είπε χαρακτηριστικά δεικνύοντας και «πατριωτική» στάση…
Περίπου 70 στελέχη της Ναυτιλίας άκουσαν τον κ. Μουσουρούλη να λέει ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε από το υπουργείο να εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης νησιών με πληθυσμό μέχρι 150 κατοίκους (τη σχετική λίστα μπορείτε να τη δείτε στη διπλανή σελίδα), προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι (π.χ. από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, από τις εγκαταστάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.)
Κάποιοι από τους παρευρισκομένους εξεπλάγηαν και δεν το έκρυψαν. Ο Παναγιώτης Τσάκος ρώτησε τον υπουργό: «Κύριε υπουργέ, Ελληνας το είπε αυτό ή ξένος;» για να του απαντήσει ο υπουργός: «Ξένος ήταν, αλλά θα ήθελα να σταματήσει το θέμα εδώ!»
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, στο υπουργείο Ναυτιλίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, λέγοντας ότι «είχε τεθεί από τεχνικό κλιμάκιο» της τρόικας σε πρόσφατη συνάντηση για θέματα ακτοπλοΐας και ότι ο υπουργός έσπευσε να ζητήσει από τους επικεφαλής να μη θέσουν ξανά τέτοιο θέμα.
dimokratianews.gr