Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!


20140212-193241.jpg
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα βήμα μπροστά προς την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους προχωρούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του BDP (Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Η είδηση ​​αυτή που μεταδόθηκε σχεδόν από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας που θα γίνουν στις 30 Μαρτίου , οι Κούρδοι θα ανακηρύξουν μονομερώς
την αυτονομία τους στις επαρχίες όπου κατοικεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμιγής κουρδικός πληθυσμός. Η δήλωση έγινε και αυτό έχει την σκοπιμότητα του, στο δημαρχείο του Ντιαρμπακίρ, μια πόλη που οι Κούρδοι της Τουρκίας την θεωρούν σαν πρωτεύουσα τους και η οποία κατοικείται στην συντριπτική της πλειοψηφία από Κούρδους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δήλωση του Selahattin Demirtas έρχεται ακριβώς μετά τις ανακοινώσεις των Κούρδων της Συρίας που ανακήρυξαν την διευρυμένη αυτονομία τους εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στις επαρχίες τους από τον αιματηρό συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιαρμπακίρ, ζήτησε από τους Κούρδους της Τουρκίας και ειδικότερα από τους Κούρδους των νοτιοανατολικών περιοχών, να ψηφήσουν μόνο τους Κούρδους υποψήφιους που ανήκουν στον φιλοκουρδικό κόμμα και κάλεσε σε εκστρατεία κινητοποίησης των κουρδικών μαζών από γειτονία σε γειτονιά , έτσι ώστε μετά τις εκλογές να υπάρχουν σε πολλούς δήμους των περιοχών όπου κατοικούν οι Κούρδοι, δημοτικές αρχές που θα ελέγχονται από το φιλοκουρδικό κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνεται, θα στηριχτεί περισσότερο η αναγγελία της ανακήρυξης της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών, μια προοπτική που ήδη έχει θορυβήσει την Άγκυρα και έχει προκαλέσει αναστάτωση στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν παρέλειψε να δηλώσει ανοιχτά πως μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας οι νέες κουρδικές αρχές θα προστατέψουν τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, θα ανακηρύξουν σαν επίσημη γλώσσα των περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους την κουρδική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει προστασία και για τις άλλες γλώσσες των περιοχών αυτών, όπως Αρμενικά, Αραβικά και Ασσυριακά, που θα διδάσκονται επίσης στα μειονοτικά σχολεία των περιοχών που κατοικούν αυτές οι μειονότητες. Τέλος, κατηγόρησε το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν ότι δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του για την παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους και πρόσθεσε ότι η υπομονή των Κούρδων έχει εξαντληθεί και ότι έχουν πάρει την οριστική απόφαση να προχωρήσουν στην ανακήρυξη της αυτονομίας τους.
Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία που διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο και σίγουρα θα δυναμιτίσει το ήδη εύφλεκτο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή με τους Κούρδους στην Συρία και στο Ιράκ να έχουν ήδη προχωρήσει στην δική τους αυτονομία. Άλλος ένα μεγάλος πονοκέφαλος για την Άγκυρα! Σημεία των καιρών??

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος