Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ο επικίνδυνος Μπράιζα και ο λήθαργος του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ


Ο γνωστός σε όλους μας Μatheww Bryza εργάζεται με ολόκληρη task force στην Κωνσταντινούπολη, ώστε το κυπριακό φυσικό αέριο να αιχμαλωτιστεί μέσω αγωγού μεταφοράς του στην Τουρκία. Δυστυχώς -και αυτό μας θλίβει- όταν κρούαμε τα καμπανάκια του κινδύνου (σε Αθήνα και Λευκωσία...) αντιμετωπιστήκαμε ως κινδυνολόγοι και υπερβολικοί. Στην Αθήνα, τα καθησυχαστικά επιχειρήματα (από ψηλά, πολύ ψηλά...) ήταν του τύπου ''μην ανησυχείτε, ο Νετανιάχου δεν πρόκειται να συναινέσει, Ισραηλινοί και Τούρκοι είναι σε βαθιά κρίση κτλ. Μόνο που κάποιοι εργάζονται νυχθημερόν να αποκατασταθεί η σχέση τους, αρχής γενομένης από την ενέργεια. Μαξίμου και ΥΠΕΞ, ακούει κανείς; 

Σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη προ ολίγων ημερών, ο Bryza επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός αγωγού από τα θαλάσσια οικόπεδα του Ισραήλ προς την Τουρκία, λέγοντας ότι τα οφέλη για το Τελ Αβίβ θα είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη λύση. Θυμίζουμε πως ο Bryza, ο οποίος διορίστηκε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής εταιρείας Turcas Holding, έχει αναλάβει α) το lobbying υπέρ του αγωγού Ισραήλ - Τουρκίας και β) να φέρει πιό κοντά, βάσει συγκεκριμένου πλάνου, συγκεκριμένα πρόσωπα-κλειδιά στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα.

Σε αυτή την πολύ σημαντική ομιλία του ο Bryza ξεδίπλωσε τον πλήρη αμερικανικό σχεδιασμό στην περιοχή. Μεταξύ άλλων είπε: ''Μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, θα μπορούν να επιλυθούν οι όποιες πολιτικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που πηγάζουν από το κυπριακό, ενώ οι εξελίξεις μπορούν να ανανεώσουν και τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας''.

Ο Bryza χτύπησε το καμπανάκι και για τον Netaniahu: ''Oι πολιτικές στην περιοχή θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις επερχόμενες επενδύσεις. Αν κάτι τέτοιο γινόταν, τότε τα οικονομικά θα μπορούσαν να τροφοδοτούν την πολιτική. Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις επενδύσεις, προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν. Αν αυτές οι επενδύσεις γίνουν, τότε θα δούμε δραματικές, ίσως και ιστορικές αλλαγές στο κυπριακό πρόβλημα και στην αποκατάσταση της ειδικής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ''. Το μήνυμα Bryza (ΗΠΑ) προς τον Νetaniahu (Ισραήλ), όπως εμείς στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. το αποκωδικοποιούμε, είναι σαφές: ''Ξεχάστε τις εντάσεις και τα καπρίτσια με τους Τούρκους, και βάλτε μπροστά το ενεργειακό deal. Tα άλλα θα έρθουν μόνα τους''.

Το πιό ωραίο, ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης, το φύλαξε για εμάς, ως ανοιχτή απειλή: ''Οι άλλες επιλογές που έχει η Κύπρος, όπως ένα πλωτό τερματικό υγροποίησης (LNG) θα δημιουργήσουν πολιτικές ανησυχίες, λόγω των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος θα είναι ευτυχισμένη, αν μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα''.

Είναι προφανές πως Αναστασιάδης και Σαμαράς, ή θα πρέπει να ικανοποιήσουν τις ''ανησυχίες'' στις οποίες αναφέρονται οι Αμερικανοί, ή να αντιταχθούν και να προωθήσουν την ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, μακριά από τα νύχια της Τουρκίας. Εμείς, οι αναλυτές και διεθνολόγοι του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., έχοντας την δική μας (ενίοτε αρνητική) εμπειρία, δυσκολευόμαστε πολύ να τους εμπιστευτούμε. Και μιλάμε πάντα για τους ηγέτες των δύο κρατικών μας υποστάσεων, Σαμαρά και Αναστασιάδη.

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου