Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας


Αναταραχή στην Τουρκία προκαλεί η έρευνα για τα οικονομικά σκάνδαλα 

Στη χώρα που έχει μέσα στο DNA της το "μπαξίσι", είναι απολύτως λογικό η διαφθορά να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα λειτουργίας της. Όμως, επειδή η χρονική συγκυρία είναι ιδιαζόντως ενδιαφέρουσα, αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία "μάχη" μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντγάν και του "ιμάμη" Φετουλάχ Γκιουλέν.

Έτσι, τα συμβαίνοντα στην Τουρκία, μοιάζουν περισσότερο ως λογική εξέλιξη, αφού για ποικίλους λόγους απαιτείται (πλέον) η απομάκρυνση του Ερντογάν (που δεν πρόκειται να παραδοθεί "αμαχητί"), για να υπάρξουν οι περαιτέρω εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το πάγωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η επιχείρηση που σχετίζεται με οικονομικά σκάνδαλα και κατά την οποία προσήχθησαν μέχρι στιγμής 52 άτομα, αλλά και η έλλειψη ανακοινώσεων από πλευράς δικαστικών αρχών, μεγεθύνει την αναταραχή, αφού οι πληροφορίες προέρχονται από διαρροές. 

Η πληροφορία που ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη σήμερα ήταν το γεγονός ότι διορίστηκαν άλλοι δύο εισαγγελείς στην ομάδα των εισαγγελέων που πραγματοποιούν την έρευνα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης. Νωρίς σήμερα το πρωί, αντικαταστάθηκαν οι διοικητές πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης.
 

Σύμφωνα με μία από τις πληροφορίες που διαρρέουν, πρόκειται να περιληφθούν στην επιχείρηση οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο εν λόγω τέταρτος υπουργός παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 δολαρίων. Χτες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.
 

Η όλη κατάσταση παίρνει και πρόσθετες οικονομικές διαστάσεις. Το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης χτες έκλεισε με πτώση 5,21 τοις εκατό, ενώ σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι η πτώση ήταν της τάξης του 2,12 τοις εκατό.
 

Πρόκειται ουσιαστικά για περισσότερες της μιας εισαγγελικές έρευνες. Η μία αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν.
 

Η δεύτερη έρευνα αφορά το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μάρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλο για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.
 

Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν έδιδαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών.