Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί!

Σε ρύθμιση με «φιλολαϊκό» επικάλυμμα, που όμως στην ουσία απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε ποσοστό πάνω από 50% προχωρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει συνδυασμό προϋποθέσεων ώστε να ισχύσει για ένα ακόμη χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
α. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνάει τις 160.000 ευρώ.
β. Ο δανειολήπτης να έχει εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ (εξετάζεται και η πρόταση για όριο τα 25.000 ευρώ).
 
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται ουσιαστικά για απελευθέρωση των πλειστηριασμών για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όσων απέκτησαν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, αφού:
Πρώτο, με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις αγοραίες τιμές, το 80% των ακινήτων αυτής της κατηγορίας έχει αντικειμενική αξία κατώτερη των 200.000 ευρώ και το 55% κατώτερη των 160.000 ευρώ. Άρα η ρύθμιση δεν θα καλύπτει σχεδόν τις μισές περιπτώσεις!
 
Δεύτερο, το ποσοστό των δανειοληπτών που προσπαθούν να διασώσουν το σπίτι τους με αξία κατώτερη των 160.000 ευρώ και έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ είναι αξιόλογο (στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ποσοστό περί το 30%).
Από το συνδυασμό των δύο προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό, που συνδυαστικά υπερβαίνει το 60%, δεν θα καλύπτεται από τη ρύθμιση.
 
Η τρόικα, πάντως, δεν συμφωνεί ούτε με εαυτή τη ρύθμιση, επιμένοντας σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών «εδώ και τώρα». Ένας σοβαρός λόγος γι’ αυτή της την επιμονή είναι και ο φόβος των πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή πιθανής κυβερνητικής μεταβολής και ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μέσα στο 2014, αφού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
 
Η κυβέρνηση περιμένει να αξιολογήσει το «κλίμα» στο σημερινό Eurogroup και στη συνέχεια σκέπτεται να νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς μονομερώς αλλά όχι σε αντίθεση με την τρόικα, επενδύοντας στη φόρμουλα «όχι με την πλήρη συμφωνία της, αλλά με την ανοχή της». Προσπαθώντας λοιπόν να εξασφαλίσει την ανοχή της τρόικας και να κερδίσει χρόνο, προωθεί την προαναφερθείσα ρύθμιση, που απελευθερώνει σε «γενναιόδωρο» ποσοστό τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας…
rizopoulospost.com