Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Μάξιμουμ ένα χρόνο ζωής έχει ακόμη η κυβέρνηση

Μάξιμουμ ένα χρόνο ζωής έχει ακόμη η κυβέρνηση
Από εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η ΔΕΗ αρχίζει τελευταία να απειλείται και αυτή σοβαρά με... χρεοκοπία...
Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στοχοποιούν τον πασοκικής προέλευσης υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ως υπαίτιο της οικονομικής καταστροφής, ελπίζοντας έτσι να περιορίσουν τη ζημιά για το κόμμα τους.


του Γιώργου Δελαστίκ


Σόκαρε και ανησύχησε όλους τους Έλληνες η στυγερή δολοφονία από καθαρά επαγγελματίες εκτελεστές των δύο τυχαίων μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την Παρασκευή αργά το απόγευμα, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς. Ο φόβος οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος που έδρασαν οι δολοφόνοι παραπέμπει στο μυαλό των κοινών ανθρώπων σε ανθρώπους μυστικών υπηρεσιών ή φονιάδες του υποκόσμου που έχουν σκοτώσει πολλούς και εκτελούσαν «συμβόλαιο» με άγνωστους εντολοδόχους. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υποψιάζονται ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο από κάποια μεμονωμένη πράξη τρομοκρατίας. Πολλοί διακατέχονται από την υποψία ότι έχουν ενεργοποιηθεί κέντρα εκτροπής της Ελλάδας από τη συνταγματική νομιμότητα.
Πάντως, η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών καθόλου δεν διεύρυνε τη λαϊκή αποδοχή της γελοίας θεωρίας του Σαμαρά περί «των δύο άκρων» που δήθεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε «εμφύλιο».
Δεν συνέτεινε επίσης ούτε κατ’ ελάχιστο στη γεφύρωση του αβυσσαλέου χάσματος που χωρίζει τη μνημονιακή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, η οποία διακατέχεται από άσβεστο μίσος εναντίον του Μνημονίου και των Ελλήνων πολιτικών που υλοποιούν τη γραμμή που αυτό επιβάλλει.
Κανένας Έλληνας, δηλαδή, δεν αισθάνεται εγγύτερα από πριν προς τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο και το μνημονιακό περιβάλλον τους εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων. Ούτε, φυσικά, πείθεται κανένας ότι η ιλαρή φαρσοκωμωδία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με την τρόικα είναι σοβαρή υπόθεση. Σχεδόν όλοι καγχάζουν περιφρονητικά, γιατί γνωρίζουν ότι αυτή η θεατρική παράσταση αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξαπάτησή τους.


Επιδείνωση στην οικονομία
Η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού λαού δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης της εκλογικής επιρροής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, καθώς η μνημονιακή πολιτική διαλύει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταμεία με βέβαιο αποτέλεσμα τη νέα δραστική μείωση των συντάξεων, τα δύο κυβερνητικά κόμματα κινδυνεύουν να χάσουν ικανό ποσοστό της μοναδικής κοινωνικής ομάδας που τους υποστήριζε ακόμη, των συνταξιούχων.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 οι οφειλές εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέρχονταν συνολικά σε 12,8 δις ευρώ, εκ των οποίων, μάλιστα, τα 3,8 δις θεωρούνται οφειλές που είναι αδύνατον να εισπραχθούν και καταλογίζονται ως οριστικά χαμένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 227.417 οφειλέτες που χρωστούν κάτω των 5.000 ευρώ ο καθένας οφείλουν στο ΙΚΑ συνολικά 479 εκατ., ενώ 124.467 οφειλέτες, ο μισός περίπου αριθμός, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ έκαστος, συνολικά οφείλουν... 26 (!) φορές περισσότερα – 12,3 δις ευρώ.
Ραγδαία επιδεινώνεται η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, το ταμείο των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων με πυρήνα το παλιό ΤΕΒΕ. Αναμένονται δραματικές περικοπές συντάξεων εκεί, πιθανότατα ακόμη και μέσα στο 2014. Την 1η Σεπτεμβρίου 663.664 οφειλέτες χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ το συνολικό ποσό των 9,2 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 1,6 δις ευρώ εθεωρείτο αδύνατον να εισπραχθούν, καθώς αντιστοιχούσαν σε περίπου 210.000 οφειλέτες που έχουν σταματήσει λόγω της κρίσης την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αλλά και πριν από την κρίση.
Αυτά τα 22 δις ευρώ ανείσπρακτων οφειλών (12,8 δις στο ΙΚΑ και 9,2 δις στον ΟΑΕΕ) οδηγούν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα και σε βέβαιη νέα μείωση των συντάξεων.


Χρέη στη ΔΕΗ 1,3 δις ευρώ!
Εκτός ελέγχου πλέον αρχίζουν και γίνονται οι ανεξόφλητες οφειλές ακόμη και στη ΔΕΗ. Από εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η ΔΕΗ αρχίζει τελευταία να απειλείται και αυτή σοβαρά με... χρεοκοπία, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου τα χρέη προς τη ΔΕΗ έφτασαν στο εκπληκτικό ύψος των 1,3 δις ευρώ!
Από αυτά τα 700 εκατ. τα χρωστούν οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 600 εκατ. τα οφείλουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Το τελευταίο δίμηνο, μάλιστα, τα χρέη προς τη ΔΕΗ αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό, όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΗ.
Τα 380 εκατ. ευρώ τα χρωστούν μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ρεύμα υψηλής τάσης, τα 190 εκατ. τα χρωστούν το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε ρεύμα μέσης τάσης που χρησιμοποιούν μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Κάθε μέρα τα χρέη προς τη ΔΕΗ αυξάνονται το τελευταίο δίμηνο κατά 4 εκατ. ευρώ! Αιτία είναι αφενός η αδυναμία πολλών νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα και αφετέρου η αδυναμία ή οι κερδοσκοπικοί υπολογισμοί επιχειρηματιών που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.
Στα νοικοκυριά, πάντως, αντιστοιχούν χρέη λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ, με τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις να χρωστούν σχεδόν τα διπλάσια, 700 εκατ., και το δημόσιο τομέα να χρωστά λίγο κάτω από 200 εκατ. ευρώ.


«Εφιάλτης ο Στουρνάρας»
Συσσωρεύονται παράλληλα τα χρέη των πολιτών προς την εφορία. Μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 809 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα στους εννέα μήνες από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του 2013 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να ανέλθουν σε 6,18 δις ευρώ. Προστιθέμενα στα χρέη παλαιότερων ετών, εκτίναξαν τις συνολικές οφειλές προς την εφορία στο δυσθεώρητο ύψος των 60 δις ευρώ περίπου.
Η οικονομική καταβαράθρωση των Ελλήνων που προοιωνίζεται την εκλογική συντριβή της ΝΔ στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν βουλευτικές εκλογές) εντείνει τις τριβές μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στοχοποιούν τον πασοκικής προέλευσης υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ως υπαίτιο της οικονομικής καταστροφής, ελπίζοντας έτσι να περιορίσουν τη ζημιά για το κόμμα τους.
Την εβδομάδα που κύλησε αυτό εκδηλώθηκε με σφοδρότατη επίθεση κατά Στουρνάρα του γ.γ. της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, Νίκου Κιουτσούκη.
«Εφιάλτη της Ελλάδας (!)», «Δούρειο Ίππο των τροϊκανών», «υπάλληλο του ΣΕΒ που κάθε πρόβλεψή του ήταν λανθασμένη και ο μόνος στόχος του ήταν να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των βιομηχάνων», άνθρωπο που «έχει την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και τη διάλυση της κοινωνίας» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στον Γιάννη Στουρνάρα ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ.


Η εκλογή Προέδρου
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι πιθανόν η ΝΔ να υποστεί πανωλεθρία. Οι πιθανότητες όμως να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου λόγω της λαϊκής αποδοκιμασίας είναι μηδαμινές, εκτός πια κι αν η ήττα προσλάβει διαστάσεις πλήρους κατάρρευσης.
Το εμπόδιο όμως που είναι σχεδόν αδύνατο να υπερβούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ένας πολιτικός σταθμός μετά από έναν περίπου χρόνο για τον οποίο κανένας δεν μιλάει, κατά παράδοξο τρόπο.
Στη ΝΔ έχουν απομείνει 127 βουλευτές και στο ΠΑΣΟΚ 28 – άθροισμα 155. Πώς θα μαζέψουν τους τουλάχιστον 180 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα (άρθρο 32) για την τρίτη ψηφοφορία; Ακόμη κι αν προτείνουν για πρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη και αυτός δεχτεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ έχει μόνο 14 βουλευτές, οι οποίοι προστιθέμενοι στους 155 της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μας κάνουν 169. Τους λείπουν επομένως τουλάχιστον 11 βουλευτές – χώρια που μπορούμε να ισχυριστούμε μετά βεβαιότητας ότι αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ του Κουβέλη όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, καθώς κάποιοι από αυτούς επενδύουν το πολιτικό τους μέλλον στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής μπορεί άραγε να εξαγοράσει ή να εκβιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου;


Πορεία ανατροπής
Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου του 2015, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου πρέπει να γίνει το αργότερο ένα μήνα νωρίτερα, στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά η κυβέρνηση δικαιούται να την κάνει και νωρίτερα, αν το επιθυμεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο Φεβρουάριο του 2015 θα έχει διαλυθεί η Βουλή και θα έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές, αν Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν στο «προεδρικό μαντρί» τους 180 βουλευτές που είναι απαραίτητοι.
Μέχρι τότε, φυσικά, πολλά, πάρα πολλά μπορεί να συμβούν. Η πολιτική κατάσταση είναι ανώμαλη και εκτρέπεται διαρκώς και περισσότερο. Ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία αυταπάτη το να περιμένει κάποιος απλώς την ημέρα των εκλογών για να τιμωρήσει με την ψήφο του την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Το τεύχος δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 212)