Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Εμπαιγμός η δήθεν προστασία από πλειστηριασμούς – Θα χαθούν σπίτια»

empaigmos-h-dhthen-prostasia-apo-pleisthriasmoys-ndash-tha-xathoyn-spitia
Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη
«Κατάπτυστες» χαρακτηρίζει τις τρεις νέες κυβερνητικές προϋποθέσεις για την προστασία από πλειστηριασμό της α’ κατοικίας η ΕΚΠΟΙΖΩ, θεωρώντας ότι καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών.
Σύμφωνα με το νομσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μόνοι οι έχοντες ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ (καθαρά), κινητή και ακίνητη περιουσία κάτω των 270.000 ευρώ (με την προϋπόθεση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ) και υποθηκευμένη α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ, θα προστατεύονται στο εξής και ως το τέλος του 2014 από πλειστηριασμό.
«Αφορά το 90% των περιπτώσεων, φτωχά και μεσαία νοικοκυριά», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
«Είναι αστειότητα να το υποστηρίζει αυτό. Αφορά ελάχιστους, μια τρύπα στο νερό καταφέρανε με αυτές τις προϋποθέσεις. Αφήνουν έξω τους περισσότερους και οι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους», του ανταπαντά μέσω του newpost η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση στην ουσία μας λέει κατάμουτρα ότι δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα ζήσει ο κόσμος, αλλά μόνο να πληρωθούν οι τράπεζες».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, που πριν από λίγες ημέρες παρέδωσε περισσότερες από 120.000 υπογραφές πολιτών, που ζητούσαν την διατήρηση της προστασίας από πλειστηριασμό, χωρίς προϋποθέσεις, από σήμερα αρνείται να κάνει λόγο για νίκη. «Μπορεί να επεκτείνεται η προστασία για ακόμη ένα χρόνο, αλλά όταν βάζουν τόσα κριτήρια, αυτομάτως αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών», επισημαίνει η κα Καλαποθαράκου.

«Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας»
Ακόμη και για τις ελάχιστες περιπτώσεις των δανειοληπτών που θα πληρούν το τρίπτυχο των προϋποθέσεων, η ΕΚΠΟΙΖΩ εντοπίζει ένα σοβαρότατο σκόπελο.
«Στην πράξη, η τράπεζα θα θεωρεί a priori ότι δεν έχεις τις προϋποθέσεις για να μη βγει το σπίτι σου σε πλειστηριασμό κι εσύ μετά θα πρέπει αν πληρώνεις 2.000-2.500 ευρώ σε δικηγόρους και παράβολα για να προσφύγεις στη δικαιοσύνη και να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας», εξηγεί η αντιπρόεδρος της Ένωσης.
Για «αναιμική ρύθμιση» κάνει λόγο και η Ομοσπονδία Δανειοληπτών, «η οποία προστατεύει μόνο ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, υπό την αίρεση ότι θα αποδείξουν ότι εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της προστασίας».
«Με προβληματίζει πολύ ποιος θα ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του δανειολήπτη», σχολιάζει στο newpost ο πρόεδρος Βαγγέλης Κρητικός, διερωτώμενος «τι θα γίνεται στην περίπτωση που η τράπεζα αμφισβητεί τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο πολίτης».
«Θα υποχρεώσουν ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, να ψάχνουν χρήματα για να πάνε σε δικηγόρο», καταλήγει ο κ. Κρητικός.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές άρθρο την Πέμπτη.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/305439/empaigmos-h-dhthen-prostasia-apo-pleisthriasmoys-ndash-tha-xathoyn-spitia#ixzz2ntbbcGFK