Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων από τον Κάντα - "Έδωσε" ονόματα που ούτε οι ανακριτές δεν ήξεραν - Ποιός είναι ο δικηγόρος των 10 off shores

- O Α. Κάντας κρίθηκε προφυλακιστέος για τα 13,7 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό στη Σιγκαπούρη
- Αποκάλυψε πως τουλάχιστον σε 8 εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξαν μίζες

- Φέρεται να κατονόμασε 5 εκπροσώπους εξωχώριων εταιριών που διαχειρίζονταν μίζες εκατομμυρίων
- Ο Α. Κάντας θα επιστρέψει τα 13,7 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο όπως κι άλλα 2 σε λογαριασμό στην Ελβετία
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την υπόθεση του λογαριασμού με τα περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια που εντοπίστηκε στην Σιγκαπούρη και σχετίζεται με την προμήθεια των υποβρυχίων από το ΥΠΕΘΑ.

Ο κατηγορούμενος δεν έχει ολοκληρώσει την μαραθώνια απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και πρόκειται να συνεχίσει και αύριο. Ωστόσο για λόγους δικονομικούς, καθώς παρήλθε το 5μερο που ορίζει ο νόμος για κράτηση χωρίς γνωμοδότηση ανακριτή (Συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή με ένταλμα) αποφασίστηκε με την σύμφωνο γνώμη του Εισαγγελέα η προφυλάκισή του.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, την περίοδο 1996-2002, που λογοδοτεί για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ξεκίνησε να απολογείται χθες το μεσημέρι στον κ. Μαλλή, ενώπιον του οποίου παρέμεινε περισσότερες από έξι ώρες και συνέχισε και σήμερα την απολογία του η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι εξόχως αποκαλυπτική για την υπόθεση των εξοπλισμών.

Όπως εκτιμάται από τα στοιχεία που ο κ. Κάντας έχει θέσει μέχρι τώρα στην διάθεση του ανακριτή η έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα παίρνει «νέα τροπή».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ «μίλησε» για διακίνηση «πολλών εκατομμυρίων μαύρου χρήματος» ενώ φέρεται να έχει δώσει στην ανάκριση στοιχεία για τουλάχιστον 8 εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έγινε «ωφέλιμες πληρωμές» πολλών εκατομμυρίων.

Επίσης ο κατηγορούμενος φέρεται να έδωσε στοιχεία με «ονοματεπώνυμα» για εμπλεκόμενους που είχαν ρόλο μεσαζόντων, πρόσωπα που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση.

Ο Αντώνης Κάντας, που κατείχε την θέση του στο υπουργείο Άμυνας επί θητειών του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου έδωσε στοιχεία στον κ. Μαλλή για περισσότερες από 10 off shore εταιρείες που ο ίδιος χρησιμοποιούσε για να αποκρύπτονται παράνομα χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον δικηγόρο που τον βοήθησε να προβεί στην σύσταση τους. Φέρεται επίσης να κατονόμασε τουλάχιστον 5 εκπροσώπους εξωχώριων εταιριών που διαχειρίζονταν μίζες εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάντας, όπως προανήγγειλε ο συνήγορος του Γ. Μαντζουράνης, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιστραφούν στο Δημόσιο τόσο το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκε στην Σιγκαπούρη όσο και άλλα περίπου 2 εκατομμύρια που αποδέχεται ότι έχει λάβει και διατηρεί σε δύο λογαριασμούς, έναν επίσης στην Σιγκαπούρη και έναν στην Ελβετία.

Ο Αντώνης Κάντας είναι ήδη κατηγορούμενος και σε άλλη υπόθεση παράνομων αμοιβών για προμήθεια του υπουργείου Άμυνας και είχε συλληφθεί ξανά πριν λίγους μήνες με ένταλμα του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για δωροδοκία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και άμεση συνέργεια σε απιστία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι κατηγορίες αφορούν ποσό 500.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του, σχετιζόμενο κατά την δικογραφία με την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος "Ερμής 2" για επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens. 

Για την υπόθεση αυτή το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους.
newsit.gr
http://www.triklopodia.gr/2013/12/10-off-shores.html