Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η αντίδραση Καραμανλή για τον ξάδερφο


Η αντίδραση Καραμανλή για τον ξάδερφο

Οι σχέσεις του Κ. Καραμανλή με τον Μιχ. Λιάπη δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως καλές, με ευθύνη κυρίως του πρώην υπουργού, ο οποίος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την εξέλιξη και την ανάδειξη του ξαδέρφου του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν σήκωσε πότε το γάντι και δεν απάντησε ποτέ στις διαρροές, τα σχόλια και τις δηλώσεις που έκανε ο Μιχάλης Λιάπης εναντίον του.
Ωστόσο δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του μόλις πληροφορήθηκε το σοβαρό ατόπημα που υπέπεσε ο ξάδερφος του. 

Κουνούσε απογοητευμένος το κεφάλι του μη μπορώντας να πιστέψει τα όσα του μετέφεραν οι στενοί του συνεργάτες.
«Καλά με πλαστές πινακίδες....» 
έλεγε και ξανάλεγε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ δεν έλειψαν και τα «γαλλικά» ...όπως είπαν στο Real.gr καλά πληροφορημένες πηγές. 
Η διαγραφή του ξαδέρφου του από τη ΝΔ ήταν κάτι που ανέμενε ο Κώστας Καραμανλής. 
Ωστόσο τηλεφώνημα από το Μαξίμου προς την Παναγή Κυριακή φαίνεται να έπεσε για τυπικούς κυρίως λόγους.«Την ίδια απόφαση θα έπαιρνε και ο ίδιος» τόνιζαν στο Real.gr συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού
Το γυαλί μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Μιχάλη Λιάπη, «ράγισε» όταν τον Ιανουάριο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός τον άφησε εκτός κυβέρνησης, υπό το βάρος και των καταγγελιών που είχαν δει εκείνη την εποχή το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο της Siemens. 
Η αντίδραση του Μ. Λιάπη ήταν έντονη ενώ τα υποτιμητικά σχόλια εναντίον του ξαδέρφου του έδιναν και έπαιρναν.
Από εκείνη την στιγμή και μετά οι δυο τους δεν μιλούσαν ούτε στο τηλέφωνο. Οι σχέσεις τους ήταν κάτι παραπάνω από ψυχρές, καθώς ο Μιχ. Λιάπης δεν εμφανίζονταν ούτε στα ετήσια μνημόσυνα που γινόντουσαν στην έδρα του ιδρύματος στην Φιλοθέη στην μνήμη του ιδρυτή της ΝΔ.
Οι «πάγοι έλιωσαν» προς στιγμή όταν τον Ιανουάριο του 2013 ο Μιχάλης Λιάπης νοσηλεύτηκε στον Ερυθρό Σταυρό και Κώστας Καραμανλής τον επισκέφθηκε από τότε και πάλι οι δρόμοι τους χώρισαν.
Εκείνο που υποστήριζε διαρκώς ο Μιχάλης Λιάπης ήταν ότι είχε «λάθος επίθετο»... Άλλωστε ήταν ο αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αυτό το τόνιζε σε κάθε ευκαιρία.
Με το που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε τον ξάδερφό του στην θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Ωστόσο το 2000 τον μετακίνησε στον τομέα των Εσωτερικών και έβαλε στην θέση του τον Β. Μειμαράκη. Ο Μιχάλης Λιάπης που επέστρεφε εκείνη την ώρα από το Παρίσι δεν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις δεν έκρυψε την δυσφορία του και δεν δέχθηκε να αναλάβει τομεάρχης Εσωτερικών.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Λιάπης είχε τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, ακόμη και από τον Κων. Μητσοτάκη, που τον έκανε υφυπουργό Εμπορίου το 1992, ενώ αντιθέτως ο Κώστας Καραμανλής είχε μείνει εκτός. Την κρίσιμη στιγμή της εσωκομματικής αναμέτρησης μετά την ήττα του 1996 για τη ΝΔ, ο Μιχάλης Λιάπης συγκρότησε ομάδα υποστήριξης του Γ. Σουφλιά με τον Στ. Μάνο και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Μόνον όταν ανακοινώθηκε έπειτα από ένα δείπνο βουλευτών στο σπίτι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, αναγκάστηκε να προσχωρήσει στο πλευρό του εξαδέλφου, χωρίς καμία ιδιαίτερη κινητικότητα στην εσωκομματική αναμέτρηση.