Η πρόσφατη εκδήλωση στο Βελλίδειο που διοργάνωσαν στις 11 Δεκεμβρίου οι επικεφαλής του διαδικτυακού περιοδικού «Πεμπτουσία» σε συνεργασία με τη ρωσική παιδική χορωδία «Παραμυθία» έφερε στο φως μία μεγάλη αποκάλυψη.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Μάξιμος ο Γραικός» Νικόλαος Γκουράρος αναφέρθηκε και στην φιλανθρωπική προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αποκαλύπτοντας ένα μυστικό. Συγκεκριμένα και εν τη ρήμη του σύντομου λόγου του είπε ότι το ιστορικό αυτό μοναστήρι διέθεσε ποσό της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ για αποφυλακίσεις κρατουμένων, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί για χρέη, τα περισσότερα μικροποσά!
Την είδηση αυτή η πλειονότητα των ΜΜΕ είτε την προσπέρασαν είτε καν την ανέφεραν... Εάν υποθέσουμε όμως πως είχε γίνει υπεξαίρεση του ανωτέρω ποσού από το μοναστήρι τότε θα βούιζαν στην κυριολεξία όλα τα συστημικά κατευθυνόμενα και ελεγχόμενα ΜΜΕ της ευλογημένης πατρίδας μας.
Έτσι λοιπόν η μονή αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ για να ελευθερωθούν φυλακισμένοι που έκτιαν ποινές για λίγα χρέη... Μέσα σε λίγους μήνες το ιστορικό αυτό μοναστήρι κατάφερε να δώσει το καλύτερο δώρο στις οικογένειες πολλών φυλακισμένων, φτωχές και ανήμπορες να ανταπεξέλθουν στα προς του ζην. Και η προσφορά αυτή της Μονής δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη... Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου άλλωστε παραδοσιακά πρωτοστατούσε πάντοτε σε έργα φιλανθρωπίας.
Κάποιοι ωστόσο σκεπτόμενοι πονηρά ίσως αναρωτηθούν για το που βρίσκει το μοναστήρι αυτά τα μεγάλα ποσά και τα διαθέτει. Ας μάθουν,όπως λέγει πνευματικό παιδί του γέροντα ότι «τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από δωρεές πιστών και τάματα προς την Παναγία μας την Παραμυθία και την Τιμία Ζώνη». Τα θαύματα προσθέτει, που ακολούθησαν της μετάβασης της Τιμίας Ζώνης στη Ρωσία, όπου πάνω από 1800 άκληρες οικογένειες Ρώσων απέκτησαν παιδιά μετέτρεψαν πολλούς εξ αυτών σε φίλους και προσκυνητές της Μονής.
Πολλοί εκ των ανωτέρω Ρώσων Ορθοδόξων αδελφών μας και κυρίως αυτοί που βίωσαν τα θαύματα της Παναγίας πρόσφεραν χρήματα. Ο γέροντας και η γεροντία αποφάσισαν τότε να διαθέσουν τα χρήματα αυτά εξ ολοκλήρου σε έργα φιλανθρωπίας. Άλλωστε καθημερινά κατέφθαναν στο μοναστήρι πάμπολλα αιτήματα φυλακισμένων και φτωχών οικογενειών μέσω των ενοριών, μοναστηριών και μητροπόλεων και λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν γεωμετρικώς αυξηθεί. Κι οι Ρώσοι χριστιανοί μάλιστα πρόσφεραν τις περισσότερες φορές όχι εκ του περισσεύματος αλλά και του υστερήματός τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr