Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Κρίσιμο 48ωρο για τους πλειστηριασμούς

Κρίσιμο 48ωρο για τους πλειστηριασμούς
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Τρίτη για να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση
Σε αγώνα δρόμου για να βρεθεί η χρυσή τομή με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας επιδίδεται η κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Τρίτη για να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση της προστασίας των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών.
Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ενώ είχαν και νέο ραντεβού το απόγευμα.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι απολύτως βέβαιο, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ «κλείνει μάτι», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.
Εντούτοις, καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Επίσης η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/382349/krisimo-48oro-gia-toys-pleistiriasmoys#ixzz2nZ8EsWrJ