Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πόσα γενόσημα κυκλοφορούν στην Ελλάδα και πόσα ελέγχει ο ΕΟΦ;


ImageΣύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΦ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 3.000 γενόσημα σε σύνολο 7.300 φαρμάκων, αναφέρει το ygeianews.gr. Δηλαδή, σχεδόν ένα στα δύο φάρμακα είναι γενόσημο. Για κάθε ένα πρωτότυπο που λήγει η πατέντα του, διατίθενται στην αγορά από ένα μέχρι εκατοντάδες γενόσημα.

Δημοφιλές φάρμακο για την προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, που βασίζεται στη δραστική ουσία ομεπραζόλη έχει σήμερα 105 αντίγραφα. Το ίδιο έχει συμβεί και με γνωστό φάρμακο το οποίο ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης που από τον περασμένο Μάρτιο που έληξε η πατέντα του, έχει δει να το αντιγράφουν 24 φάρμακα.

Όλα τα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα, λαμβάνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή από τις εθνικές υπηρεσίες φαρμάκων (ΕΟΦ) προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενόσημα και πρωτότυπα υποβάλλονται επίσης σε «μετεγκριτικό έλεγχο» ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Ο ΕΟΦ, για παράδειγμα, ελέγχει με τον τρόπο αυτό 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και 150 φαρμακαποθήκες στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να ελέγχει πολλά περισσότερα αν διέθετε επαρκές προσωπικό!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35869&Itemid=86