Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η Ρωσία βάζει στο παιχνίδι της ενεργειακής αναβάθμισης τα Σκόπια μεσω South Stream

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ειδικά στην περίοδο που φουντώνουν οι φήμες για την συμφωνία που έρχεται με το όνομα, ένα εθνικό αγκάθι που η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βιαστεί να προσθέσει στο γενικό σάρωμα που έχει αναλάβει, πιθανότατα όσο ο κόσμος είναι απασχολημένος με τα μπάνια, το μουντιάλ και την ανεργία. Η Ρωσία αποφάσισε να επενδύσει ενεργειακά στα Σκόπια, δίνοντας μια σημαντική “ένεση” σε επίπεδο αναβάθμισης της γειτονικής χώρας σε μικρό αλλά σημαντικό ενεργειακό δίαυλο. Αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που τα Σκόπια αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά αλλά και εθνικά ζητήματα, με τις εσωτερικές πιέσεις απο τους Αλβανούς να πληθαίνουν.

Κίνηση ματ και ταυτόχρονη τιμωρία της Ρωσίας για την εξέλιξη του Μπουργκας – Αλεξανδρούπολη, και την γενικότερη απομάκρυνση της Ελλάδας απο μια πιο φιλορωσική στροφή;

Η ρωσική εταιρία Gasprom συμφώνησε να συμπεριληφθεί η ΠΓΔΜ στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω διακλάδωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη στη Ρωσία, δήλωσε πως, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός του South Stream παρέκαμπτε την ΠΓΔΜ, «θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε φτηνή ενέργεια και ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα για τη χώρα».

Ο Ιβάνοφ συναντήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου με τον γενικό διευθυντή της Gasprom, Αλεξέι Μίλερ, στο πλαίσιο διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ενώ σήμερα Παρασκευή είχε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μενβέντεφ. Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ , Ζόραν Στάβρεφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον Γίοργκι Ιβάνοφ στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση την οποία σύντομα θα ακολουθήσει υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ομάδα ειδικών της Gasprom θα προσδιορίσει προηγουμένως την ακριβή διαδρομή της διακλάδωσης του αγωγού προς την ΠΓΔΜ, ενώ η υλοποίηση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Στάβρεσκι τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς έτσι η ΠΓΔΜ τοποθετείται πλέον εντός του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ, η συνεργασία με την Gasprom φιλοδοξεί να συμπεριλάβει ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της ΠΓΔΜ, καθώς και την κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αγγελιοφόρος


http://olympia.gr/2010/06/19