Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το ΔΝΤ είναι “φιλάνθρωπο” ή οι σοσιαλιστές μία ωραία συμμορία;

Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιουνίου 16, 2010

Σοσιαλιστής ο πρόεδρος του ΔΝΤ. Σοσιαλιστής ο Γιώργος Παπανδρέου, σοσιαλιστής και ο Θαπατέρο. Εμάς τουλάχιστον οι εξελίξεις όπως μας τις μεταφέρει το Antinews, παραπέμπουν μάλλον σε …σοσιαληστές.

Έρχεται νέο σοκ, αυτή τη φορά για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ορίστηκε ραντεβού του Ισπανού πρωθυπουργού, Θαπατέρο με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι όλα τα προηγούμενα σενάρια για μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία, ευσταθούν. Αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιωθεί ότι ο Θαπατέρο ζητά βοήθεια από το ΔΝΤ τότε θα μιλάμε για το ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα και θα χρειαστούν τεράστια κεφάλαια για να σωθεί, κεφάλαια που πιθανότατα να μην έχει ούτε το Ταμείο. Παράλληλα, μια δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης στην αγκαλιά του ΔΝΤ ή στον μηχανισμό στήριξης που φτιάχτηκε με ταμείο 750 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει εσωτερικές αναταράξεις στην ΕΕ. Θα θέσει σε δοκιμασία το ευρώ και τη συνοχή της Ευρωζώνης ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί με άλλες οικονομίες που έχουν συνδεθεί με την Ισπανία, π.χ. με αγορά ομολόγων.

Άλλωστε, και η Γαλλία είναι σε δεινή θέση με την Κομισιόν να ζητά εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει διότι θα υποχρεωθεί να πάρει κι άλλα. Κάρφωσε τον Σαρκοζί μάλιστα λέγοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας.

Το σίγουρο είναι θα υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις, βουτιές στα χρηματιστήρια και μια νέα αγωνία για το αν η ύφεση είναι τόσο βαθιά που θα χρειαστούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα και στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε φυσικά ότι αν πάει η Ισπανία στο ΔΝΤ θα είναι η δεύτερη σοσιαλιστική κυβέρνηση που κάνει το απονενοημένο διάβημα ύστερα από αυτή του Γ. Παπανδρέου. Θα πρέπει να προστεθεί και η τρίτη της Ουγγαρίας, η οποία πρόσφατα βούλιαξε στις εκλογές.

(φωτο: ο Θαπατέρο στον Άγνωστο Στρατιώτη)


http://olympia.gr/2010/06/16/