Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Δούλευε μέχρι να πεθάνεις…»

Το τελικό “ΟΚ” από την Τρόικα παίρνει την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφτιαξε η κυβέρνηση κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μνημονίου. Όπως κατά καιρούς έχουμε γράψει, η κατεδάφιση όλων των ρυθμίσεων που ξέραμε μέχρι σήμερα είναι το βασικό του στοιχείο ενώ ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός διότι αυξάνονται τα χρόνια εργασίας και μειώνονται οι συντάξεις. Αναλυτικά τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού προβλέπουν:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% επί 40 χρόνια (δηλαδή 48%) επισπεύδεται και θα ξεκινήσει το 2011 ή το αργότερο το 2013.

2.Αυξάνονται κατά 5 έως 15 τα χρόνια συνταξιοδότησης Κατ’ αρχάς από του χρόνου θα δουλεύουμε το ελάχιστο όλοι μέχρι τα 60 έτη. Ούτε οι μάνες με ανήλικα, ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά θα γλιτώσουν από αυτό το νούμερο.

3. Καταργούνται τα επόμενα χρόνια τα 35 ή 37 έτη συνταξιοδότησης. Όλοι θα δουλεύουν 40 χρόνια μέχρι τα 60 για πλήρη σύνταξη. Άγνωστο ακόμη ποια χρόνια θα ισχύουν, δηλαδή θητεία, γέννα, σπουδές κ.λπ.

4. Για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει ή να έχει συμπληρώσει τα 40 έτη και 60 χρόνια ή να φτάσει τα 65 έτη. Μάλιστα, από το 2020 το όριο αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Οπότε, ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.

5. Όποιος κάνει το… λάθος να βγει πριν τα 65 στη σύνταξη θα πληρώνει ποινή 6% για κάθε έτος σε όλες τις συντάξεις, κύρια, βασική και επικουρική.

6. Ξεκινά κατακαλόκαιρα η καταβολή υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από τα 1.400 ευρώ θα δουν μείωση από 3% έως 9% ο οποίος θα πηγαίνει, υποτίθεται, σ’ αυτό το ταμείο.

7. Φυσικά οι γυναίκες είναι οι μεγάλες χαμένες αφού θα κληθούν να δουλέψουν έως 15 χρόνια περισσότερο ώστε να εξομοιωθούν με τους άνδρες.

8. Τέλος, αρχίζει από το 2011 το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων αφού αυτές προβλέπεται να δίνονται ανάλογα με το πόσο βιώσιμα είναι τα Ταμεία. Κι επειδή σχεδόν κανένα δεν είναι, ξεχάστε την επικουρική.

Φυσικά για όλα αυτά θα υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, ήδη η ΓΣΕΕ μιλά για αντισυνταγματικά μέτρα. Αν όχι τώρα, από Σεπτέμβριο η χώρα μπαίνει σε μια βαθιά κοινωνική κρίση που δημιουργήθηκε από τις πολιτικές του παρελθόντος και τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Κι όσο κι αν βγαίνει στα κανάλια και “κλαίγεται” ο Α. Λοβέρδος, θα έλθει η ώρα της κρίσης.

http://www.antinews.gr/?p=50186