Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Δηλώσεις Λαφαζάνη περί ακύρωσης του έργου αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Στις αμερικανικές πιέσεις απέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μετά από σχετική απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, με την οποία φέρεται να ακυρώνει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι αποτέλεσμα κυρίως αμερικανικών πιέσεων και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο αμερικανικά συμφέροντα και αμερικανικές ενεργειακές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις».

Όσον αφορά στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα εξέλιξη, ο εκπρόσωπος είπε ότι, ακόμη κι αν δεν είναι ενθουσιασμένη, «σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα δυστυχής από την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης».

«Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, με προκλητικές αιφνιδιαστικές δηλώσεις του κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, είχε πρώτος αμφισβητήσει την ουσία της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό, αφού τόνιζε ότι εξυπηρετούσε αποκλειστικά ρωσικά συμφέροντα» πρόσθεσε.

Καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα σχεδιασμού, χάραξης και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και, τονίζοντας ότι «πολύ κακώς το ελληνικό τμήμα του αγωγού είχε παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ότι οι δυσκολίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικές συζητήσεις.

Για τον ίδιο, το έργο δεν θα έπρεπε να ματαιωθεί, καθώς θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιωδώς «στην πολλαπλότητα των ενεργειακών δρόμων και πηγών εφοδιασμού και θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τη στενότερη συνεργασία και των τριών χωρών, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=145341&cid=6