Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

RBS: Τρίτο πακέτο διάσωσης 130 δισ. το 2014!

RBS: Τρίτο πακέτο διάσωσης 130 δισ. το 2014!
Σε σημείωμά τους οι αναλυτές της βρετανικής Royal Bank of Scotland (RBS) παρουσιάζουν μία ζοφερή εικόνα της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Το 23 σελίδων σημείωμα προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το PSI θα παραμείνουν υψηλές, απαιτώντας ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ήδη από το 2014, ώστε να καλυφθούν ανάγκες από το 2015 και μετά.
Το μέγεθος αυτής της διάσωσης εκτιμάται ότι θα είναι παρόμοιο με το δεύτερο πακέτο και θα καλύπτει τη χώρα έως το 2020.
Το δεύτερο πακέτο διάσωσης χαρακτηρίζεται «πολύ ακριβή συμφωνία για την Ελλάδα», ενώ εκτιμάται ότι το ύψος του δημοσίου χρέους μετά το PSI θα είναι μόνο ελάχιστα μικρότερο του 163% του ΑΕΠ που κατεγράφη το 2011.
Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας το ελληνικό χρέος θα είναι σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα και το 2020, δηλαδή γύρω στο 160% του ΑΕΠ!
Το ελληνικό χρέος υπολογίζεται σε 180% του ΑΕΠ το 2014, ακόμα και μετά την επιτυχή διεκπεραίωση του PSI.
Μόνο που τότε, προσθέτουν οι αναλυτές της RBS, το 80% του χρέους θα έχει περιέλθει στην κατοχή κρατικών πιστωτών καθιστώντας την επόμενη αναδιάρθρωση «τεράστιο πολιτικό ζήτημα», καθώς ίσως απαιτεί διαγραφή χρέους από τους επίσημους ομολογιούχους.
Σε ότι αφορά στην πορεία εκτέλεσης του PSI, οι αναλυτές του τμήματος Ευρωπαϊκών Οικονομικών της βρετανικής τράπεζας θεωρούν ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης θα είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση μεγάλης συμμετοχής των επενδυτών. Ακόμα και μετά την ενεργοποίηση των ρητρών όμως η RBS δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της διαγραφής 107 δισεκατομμυρίων ευρώ ελληνικού χρέους.
Εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση η αναδιάρθρωση θα καλύψει το 95% των εγχώριων ομολόγων με όφελος περίπου 87 δισεκατομμυρίων. Με την απομείωση της αξίας ομολόγων με ξένους όρους έκδοσης το συνολικό όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 95 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά στη συμμετοχή των πιστωτών στο PSI, σημειώνεται ότι οι «ελεγχόμενοι» οργανισμοί θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 100%, καθώς έχουν ήδη διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής τους και γιατί θα θέλουν να αποφύγουν το στίγμα της μη-συμμόρφωσης.
Συνολικά η RBS εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί κατ’ ελάχιστο γύρω στο 60% και πιθανότερα κοντά στο 70%.
skai