Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ιβάνοφ: «Το πρόβλημα το έχουμε εμείς, όχι η Ελλάδα»

Οσο πλησιάζει ο καιρός για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο η κινητικότητα στο Σκοπιανό αυξάνεται! Τη σκυτάλη πήρε χθες ο κ. Ιβάνοφ, με συνέντευξή του σε αυστριακό ΜΜΕ, όπου δεν δίστασε να καταλογίσει στη χώρα μας εσκεμμένη αναβλητικότητα στο ζήτημα επίλυσης της ονομασίας για να μην προλάβει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.


«Το πρόβλημα δεν είναι στην Αθήνα, εμείς έχουμε το πρόβλημα που έχουμε ολοκληρώσει τις ενταξιακές διεργασίες και δεν μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ για ένα βέτο του 2008, που μας μπλοκάρεται η εκκίνηση συνομιλιών για ένταξη και στην ΕΕ λόγω της Ελλάδος», είπε αρχικά ο κ. Ιβάνοφ και μεταξύ άλλων έμπλεξε τα πάντα σε ένα απίθανο διπλωματικό-πολιτικό κουβάρι για να υπογραμμίσει: «Αυτή η ιστορία έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. Εμείς έχουμε μπλοκαριστεί από την Ελλάδα, το Κόσσοβο δεν αναγνωρίζεται, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο κυπριακό αλλά η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνείται να συνεργαστεί. Εχουμε καταχωριστεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως ΠΓΔΜ αντί για Μακεδονία λόγω του ονόματος “Μακεδονία” και των φόβων της Ελλάδος πως αυτό μπορεί να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας τους».

Πάλι καλά να λέμε που ο κ. Ιβάνοφ δεν ανέμιξε και το ιρλανδικό, το θέμα των Βάσκων και της Καταλωνίας ή, τα πολιτικά αδιέξοδα στο Βέλγιο της Φλάνδρας και των Βαλόνων, ως αποτελέσματα της… «ελληνικής αδιαλλαξίας» για το ζήτημα της ονομασίας! Για την με συνοπτικές διαδικασίας απόρριψη, πάντως, των ονομασιών «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων» που ήταν και προτάσεις των εταίρων στην Ευρώπη, ο κ. Ιβάνοφ δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο… Δεν απέφυγε, όμως, καλούμενος να σχολιάσει την αντίδραση της χώρας μας για την ανέγερση ανδριάντα του Μεγαλέξανδρου στα Σκόπια, να πετάξει την κορώνα του: «Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους Έλληνες. Όσο περισσότερο μας επιτίθενται, τόσο θα ισχυροποιούν τα πατριωτικά μας αισθήματα. Η γιαγιά του Μεγάλου Αλέξανδρου γεννήθηκε στην Ηράκλεια Λυγκιστίδα, στη σημερινή Μπίτολα. Τι πρόβλημα έχουν με αυτό; Μας κατηγορούν επειδή σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και έχουμε αρχαιολογικούς χώρους στην πατρίδα μας». Το ότι η πολιτιστική κληρονομιά των Σκοπίων είναι ένα παζλ Ιστορίας της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, φυσικά και δεν το ανέφερε ούτε ο Σκοπιανός πρόεδρος ούτε και του το υπενθύμισε ο Αυστριακός δημοσιογράφος (αν το γνώριζε καν…).


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/03/blog-post_4226.html#ixzz1oavkbEhw