Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αποφασιστική εβδομάδα σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την χρεοκοπία, με προγραμματισμένη ανταλλαγή χρέους στην κόψη του ξυραφιού, την στιγμή που επικρατεί ένα κλίμα αμφιβολίας για το επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολόγων.
Οι κάτοχοι των ελληνικών ιδιωτικών ομολόγων της τάξης των 206 δισ ευρώ έχουν διορία μέχρι την Πέμπτη για να αποφασίσουν αν θα συμφωνήσουν σε μια σύμβαση που θα εμπορεύονται τα ομόλογα για ένα πακέτο ομολόγων και μετρητών, το οποίο θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ ευρώ.Η Ελλάδα πρέπει να πάρει το 75% της συμμετοχής των μετοχών για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, αναγκάζοντας την υλοποίηση συμφωνιών μέσα από τις αποκαλούμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», που εισήχθησαν αναδρομικά στα Ελληνικά ομόλογα από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Εάν συμμετέχουν λιγότερο από το 66% η όλη συμφωνία θα καταστεί άκυρη.
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε ομολογιούχους προειδοποιούν τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη χάραξη πολιτικής, διότι αν η συμφωνία αποτύχει η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και κανένας επενδυτής δεν θα σωθεί.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη συμφωνία αρνήθηκαν οποιαδήποτε νευρικότητα σχετικά με τα αποτελέσματα, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Ο Charles Dallara, επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διαπραγματεύτηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, αρνήθηκε να προβλέψει το ποσοστό, αναγνώρισε όμως την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και πως απαιτείται ορισμένοι επενδυτές να πάρουν τον χρόνο τους. Στη συνέχεια πρόσθεσε «είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και επίσης πολύ περίπλοκη. Χρειάζεται χρόνο για να το κατανοήσουν».
Αρκετοί επενδυτές σχολίασαν ότι αναμένουν οι ρήτρες συλλογικής δράσης να χρησιμοποιούνται προκαλώντας συμφωνίες κινδύνου αθέτησης. Κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται πολύ κοντά στην συμφωνία παραδέχτηκαν άλλες εκβάσεις οι οποίες είναι πιθανές:
Πολλοί επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι την Τρίτη λόγω της πολυπλοκότητας της συμφωνίας. Εξ αιτίας του μεγέθους των συμμετοχών, ένας μεγάλος αριθμός ομολογιούχων θα πρέπει να συμβουλεύετε τους συμβούλους τους, καθώς η απώλεια είναι περίπου 75% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις εκλογές στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, η οποίες θα εμβαθύνουν την σημερινή αβεβαιότητα που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν θα κερδίσει μια ολοκληρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
pentapostagma.gr
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/03/blog-post_2966.html#ixzz1oJOwVPLy