Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σε συμβιβαστική λύση προσανατολίζονται τα Σκόπια!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο FOCUS η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας, με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Αυτό τουλάχιστον απορρέει από δημοσιεύματα του Τύπου στα Σκόπια και ειδικότερα σε ρεπορτάζ της έγκριτης καθημερινής εφημερίδας Ντνέβνικ.


Η ιδέα ανήκει στον Τόνι Ντεσκόβσκι, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της πλευράς των Σκοπιανών στη δίκη ενάντια στην Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι διευκρίνισαν πως ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διατηρούν συχνή επικοινωνία με τον μεσολαβητή των Ηνεωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, με την αξιωματική αντιπολίτευση του Μπρλανκο Τσβερνκόβσκι να διαμηνύει πως «τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και όχι μεμονωμένα άτομα, νομικούς σύμβουλους και κάθε λογής ιδιώτες που θέλουν να μετάσχουν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκορύεφσκι ερωτώμενος για τα συμπεράσματα από τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ηταν μία σοβαρή συνάντηση, αλλά ήταν η πρώτη. ΘΑ ήθελα να περιμένω πρώτα να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα».

Να σημειωθεί πως στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ενημερωθεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ θα ξεκινήσουν όταν το θέμα του ονόματος της χώρας είναι σε πορεία επίλυσης με την Ελλάδα και αρθεί το σχετικό βέτο. Παρά ταύτα στις 15 Μαρτίου η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη κορυφής με την ΕΕ για να εξεταστεί η πρόοδος στο ζήτημα του ονόματος και η πορεία της χώρας στο να συναντήσουν τα Σκόπια τα ενταξιακά κριτήρια, ώστε αφ ης στιγμής επιλυθεί το θέμα της ονομασίας να μπορέσει άμεσα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/03/blog-post_8060.html#ixzz1oPLuu8GH