Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Δ.Ν.Τ πάρτε και άλλα μέτρα

Οι δημοσιονομικές περικοπές που γίνονται με μισή καρδιά ή έρχονται καθυστερημένα από ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες στην εμπιστοσύνη των αγορών και νέα διολίσθηση του ευρώ, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Σε έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη που βαρύνονται με υψηλά κόστη δανεισμού (βλ Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) να επισπεύσουν την εφαρμογή αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας που θα μειώσουν το κλιμακούμενο χρέος.
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές "δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοσθούν δυναμικά και να προετοιμασθούν για συμπληρωματικά προγράμματα" σε...
περίπτωση που οι τρέχουσες περικοπές δεν μειώσουν το έλλειμμα, επισήμανε.
Η αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας που θα επέτρεπε τη μείωση στα κόστη αποτελούν κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για τη μακροχρόνια μείωση των δαπανών τους.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης πως χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις για να υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη να προσαρμοσθούν στους κανόνες κατά το πρότυπο της Γερμανίας που βάζει φρένο στο δανεισμό και το χρέος.
Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βασίζονται ιδιαίτερα στη κρατική ενίσχυση να αναζητήσουν πρόσθετα ίδια κεφάλαια και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω αναδιάρθρωσης.
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_5100.html#more