Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Καταργούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;

Το προσεχές χρονικό διάστημα το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα διαμορφώσει και θα καταθέσει προς διαβούλευση τις προτάσεις του για το συνολικό πλαίσιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαβούλευσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα τεθεί θέμα...

καταργήσεων και συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα η δήλωση του Υφυπουργού κ. Πανάρετου περιπλέκει περισσότερο το ζήτημα παρά το ξεδιαλύνει.

Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και απορρόφηση των τμημάτων του από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Αυτό, εύλογα, σημαίνει, ότι μία ευαίσθητη Εθνικά και υποβαθμισμένη οικονομικά περιοχή, όπως η Δυτική Μακεδονία θα χάσει το βασικό πυλώνα πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μία περίοδο, άλλωστε, που διεκδικούμε την αυτοδυναμία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την ίδρυση νέων βιώσιμων Τμημάτων ΤΕΙ, άρα την περαιτέρω ανάπτυξη τους, η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι η ταφόπλακα του συλλογικού μας οράματος.

Υπό την απειλή υλοποίησης αυτού του σχεδίου αλλά και σε κάθε περίπτωση, πριν είναι αργά, πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα μέσω των φορέων μας και να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι δε θα ανεχτούμε καμία πράξη που θα αλλοιώνει τη σημερινή λειτουργία και δομή του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ.

Για το λόγο αυτό θεωρώ, ως πρώτο βήμα, την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων των Νομαρχιακών Συμβουλίων των τεσσάρων Νομών της Περιφέρειας μας καθώς και τη δημιουργία, κατόπιν συνεννόησης για την κατάρτιση του, συντονιστικού οργάνου που θα παρακολουθεί το θέμα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες δράσεις, εάν χρειαστεί, ώστε να απαλείψουμε τον κίνδυνο, να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση τους.

Με τιμή
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας