Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Από πότε οικονομολόγοι και οικονομικοί οίκοι έγιναν προφήτες?

Το δίδυμο Γιώργος-Ψυχάρης βγαζουν "προφήτες" έγκριτους οικονομολόγους και αναλυτές οικονομίας γιατί απλά "δεν συμφέρει".

Μερικοί από τους "προφήτες" είναι:
  • Στιβ Χάνκε: «Δεν θα βρεθείτε εκτός ευρωζώνης αν “κουρέψετε” το χρέος».

    Ο οικονομολόγος Στιβ Χάνκε, ειδήμων σε θέματα ΔΝΤ, διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος διαφόρων χωρών επί οικονομικών και νομισματικών ζητημάτων (ανάμεσά τους η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αργεντινή), ενώ το περασμένο φθινόπωρο χειρίστηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την κρίση χρέους που αντιμετώπισε το Ντουμπάι

  • Νουριέλ Ρουμπινί: προτείνει ελεγχόμενη πτώχευση για την Ελλάδα

  • CEBR: Greece urged to give up euro.

  • Bloomberg: Πιθανή χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας το 73% των επενδυτών από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

  • Καρλ Ότο Πελ: Mr Bundesbank: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ!


  • Christina Fernandez De Kirchner: Προειδοποίηση-τρόμος της πρόεδρου της Αργεντινής για το ΔΝΤ: "Θα τελειώσουν άσχημα στην Ελλάδα"!

    σημείωση 1: Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του. (δείτε και αυτό Αντιπαλεύουμε το μνημόνιο, δεν αναγνωρίζουμε χρέος και ελλείμματα)

    σημείωση 2: Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους. Το πάλαιψαν και το κέρδισαν.

    Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει.

    Τώρα η Αργεντινή αργά, αλλά σταθερά, έχει μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα, η χώρα κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002 και επισημαίνει ότι μπορεί να μιλά για οικονομική ανεξαρτησία, μακριά από την επίβλεψή του. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%.

  • Mobius: Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, πληρώνοντας μόλις 25-50 σεντς για κάθε δολάριο, καθώς έτσι θα μείωνε το χρέος της σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα.


  • E.I.U: Economist Intelligence Unit: η Ελλάδα να αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της για την περίοδο 2011-2012

  • Standard & Poor's: Concerns about Europe intensified after Standard & Poor's downgraded Greece's debt to junk status

κλπ ...
Το ότι ο Πρωθυπουργός και ο Ψυχάρης ανέτρεψαν και διέψευσαν όλους τους ανωτέρω με κάνει περήφανο Έλληνα.