Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μπουτάρης: Από miracolo... redicolo


Ακόμα και οι Τούρκοι γελάνε με τον... Μπουτάρη  

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε για άλλη μια φορά ο νυν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης και υποψήφιος δήμαρχος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου από την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία σημειωτέον στο παρελθόν έχει απευθύνει ύμνους και εύσημα για τον ένθερμο φίλο της Τουρκίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ.

Αφορμή για το νέο αυτό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας είναι η είδηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία, του καινούργιου έρωτα του αξιότιμου δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρη, με την αυστριακή πρώην ηθοποιό του θεάτρου, Gabriela Scheiner. Μάλιστα η μεγάλη διαφορά ηλικίας, που όπως αναφέρεται ο κ. Μπουτάρης είναι μόλις 72 ετών και η κ Scheiner 52, δεν εμπόδισαν τους δυο ερωτευμένους να ζήσουν τον μεγάλο τους έρωτα κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η τουρκική εφημερίδα προβάλλει και τις δηλώσεις του αξιότιμου δημάρχου της Θεσσαλονίκης που ομολόγησε ότι όντας πατέρας τριών παιδιών έζησε πενήντα χρόνια με την πρώην σύζυγο του, την Αθηνά, η απώλεια της οποίας του στοίχησε πάρα πολύ. Το μεγάλο πρόβλημα του όμως ήταν ότι δεν… ηρέμησε σεξουαλικά και ότι μετά την απώλεια της Αθηνάς είχε… μεγάλο σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο έγινε ακόμα μεγαλύτερο καθώς η ηλικία του τον εμπόδιζε να ξανακάνει ένα δεσμό που θα του έλυνε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, όπως ομολόγησε, φοβόνταν την πιθανή απόρριψή του από μια καινούργια υποψήφια σύντροφο στις σεξουαλικές του αναζητήσεις λόγω ηλικίας. Τώρα όμως γεμάτος χαρά βρίσκεται με την νέα του σύντροφο στην ζωή και στον έρωτα και αυτό ξαναέφερε το χαμόγελο στα «παραπονεμένα» χείλη του. Και, όπως κατέληξε ο αξιότιμος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, πιστεύει ότι ακόμα και η αείμνηστος πρώτη σύζυγος του, η Αθηνά, θα είναι χαρούμενη που ξαναβρήκε την ευτυχία στην ένωση του με την νέα του σύντροφο αυστριακή καλλιτέχνιδα, κ. Gabriela Scheiner.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ο αξιότιμος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκλεψε τη παράσταση και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αλλά το «ρεσιτάλ» του κ Μπουτάρη πέραν των ερωτικών του επιτυχιών έχει και άλλη πιο ενδιαφέρουσα «ανατολική» διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε. 
Μόλις εκλέχτηκε, οι Τούρκοι πανηγύρισαν για την εκλογή του, καθώς η φήμη του σαν τουρκολάγνος είχε φτάσει από καιρό στην Τουρκία. Από τότε άρχισε να βγαίνει πιο συχνά σε τουρκικά κανάλια παρά στα ελληνικά και φυσικά σε κάθε του εμφάνιση εμφανίζονταν σαν πιο Τούρκος και από τους ίδιους τους Τούρκους. 

Έτσι δεν άργησε να πέσει η πρώτη «βόμβα» Μπουτάρη, (κατά το... κάβα Μπουτάρη). 
Στις 20 Νοεμβρίου του 2010, λίγες δηλαδή μέρες μετά την εκλογή του στην δημαρχία Θεσσαλονίκης ανήγγειλε, όπως το δημοσίευσε με πηχυαίους τίτλους η τουρκική εφημερίδα Radıkal, ότι θα αναγείρει μνημείο υπέρ των Νεότουρκων, (δηλαδή των μεγαλυτέρων σφαγέων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας), στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο μεγάλος φίλος της Τουρκίας αψηφώντας τις αντιδράσεις του θρησκευτικού κατεστημένου της Θεσσαλονίκης αλλά και των ποντιακών οργανώσεων, θα στήσει ένα μνημείο για την «επανάσταση» των Νεότουρκων στην γνωστή πλατεία της Θεσσαλονίκης. 
Παράλληλα στην ίδια εφημερίδα γίνονταν γνωστό στο τουρκικό κοινό ότι ο κ. Μπουτάρης θα κάνει και τζαμί για τους μουσουλμάνους Τούρκους και άλλους που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη. 

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, ο γνωστός ανταποκριτής στην Ελλάδα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah, Στέλιος Μπερμπεράκης, αγκαλιά με τον Μπουτάρη και με φόντο την παραλία της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι, παίρνει μια μεγάλη συνέντευξη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη που την δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα. 
Στην συνέντευξη αυτή ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως επιθυμία του είναι να ονομαστεί η οδός Αποστόλου Παύλου όπου βρίσκεται το πατρικό(;;), σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, (δηλαδή του πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας), σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ και παράλληλα επανέλαβε την επιθυμία του για μνημείο των Νεότουρκων στην πλατεία Ελευθερίας. 
Στην ίδια «βαρυσήμαντη» συνέντευξη αναφέρονταν πόσο λατρεύει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης τον... άξιο αυτό δήμαρχο και όλοι τον φωνάζουν στους δρόμους… «Yassu Dimarhe»! 

Τώρα, με την φόρα που είχε πάρει ο κ. Μπουτάρης επόμενο ήταν να προχωρήσει και στην επόμενη φάση παρεμβαίνοντας ακόμα και στα εσωτερικά της Τουρκίας δηλώνοντας ότι στηρίζει τον Ερντογάν στο μεγάλο του σχέδιο να ανοίξει μεγάλο κανάλι σαν καινούργιο Βόσπορο στην βορειοανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 
Σημειωτέον ότι το σχέδιο αυτό έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις στην ίδια την Τουρκία και μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι παραβιάζει ακόμα και την συνθήκη του Μοντρέ χώρια για την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει σύμφωνα με πολλούς Τούρκους επιστήμονες. 
Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Zaman, στις Μαρτίου του 2011, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης εξέφρασε την στήριξη του στο μεγάλο αυτό σχέδιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, για το μεγάλο κανάλι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ Μπουτάρης τόνισε ότι θεωρεί τον Ερντογάν σαν ένα από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ηγέτες. 
Χαρακτηριστικό είναι πως στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνονταν ότι η κατασκευή αυτού του καναλιού θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα το τέλος στο μεγαλόπνοο σχέδιο του αγωγού Μπουργάζ-Αλεξανδρούπολης, αφού θα λύσει το πρόβλημα της διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο. 
Δηλαδή με λίγα λόγια θα «θάψει» οριστικά το σχέδιο αυτό που αφ’ ενός θα έβαζε την Ελλάδα δυναμικά στο παιχνίδι των αγωγών και αφ’ ετέρου θα έδινε ένα δυνατό χαστούκι στις τουρκικές φιλοδοξίες να έχει η Τουρκία την αποκλειστικότητα των ενεργειακών αγωγών. 

Τα «χτυπήματα» όμως του κ. Μπουτάρη δεν σταμάτησαν εδώ. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2011, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, αποκάλυπτε την… ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην Θεσσαλονίκη και για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, θα αναγείρει νέο μουσουλμανικό τέμενος για να υπάρχει μόνιμη θρησκευτική στέγη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θεσσαλονίκης. 
Οι δηλώσεις αυτές του αξιότιμου κ. Μπουτάρη είχαν γίνει από την Σμύρνη όπου βρίσκονταν καθώς το πήγαινε έλα με την Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ. 
Παράλληλα είχε προσθέσει ότι θα επιδιώξει με κάθε μέσο την αδελφοποίηση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, ίσως στα… χνάρια του συνωστισμού της επίσης αξιότιμης κυρίας Ρεπούση. Και πράγματι στις 2 Απριλίου του 2013, ο κ Μπουτάρης έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. 
Σύσσωμος ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι μετά από 90 χρόνια ξαναέγινε μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στην Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία του κ Μπουτάρη στο γνωστό τέμενος του αρχαιολογικού μουσείου που είχε κτιστεί για τους Ντονμέδες, δηλαδή του εξισλαμισμένους Εβραίους της Θεσσαλονίκης .

Αυτός είναι ο περίφημος και αξιότιμος δήμαρχος «σούπερσταρ» της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα γνώμης για τους προσωπικές ερωτικές του περιπέτειες, αλλά αντί για έργα στην πόλη μας βλέπουμε συνέχεια τα διάφορα καταπληκτικά του σόου που γίνονται πρωτοσέλιδα ακόμα και στον τουρκικό τύπο. 
Αντί για δήμαρχο δηλαδή, έχουμε ένα… φοβερό σόουμαν με διεθνή καριέρα. Δεν μένει παρά να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις από τους Θεσσαλονικείς στις επόμενες δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν και έχουν γίνει ο εφιάλτης για… πολλούς Μπουτάρηδες.