Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Γεωργιάδης:Το 25αρι θα περάσει στο μέλλον, πιθανόν με άλλον υπουργό...


Γεωργιάδης:Το 25αρι θα περάσει στο μέλλον, πιθανόν με άλλον υπουργό...
Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, την ενδοκυβερνητική «γκρίνια» και την τελική απόσυρση του μέτρου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Υγείας επιμένει να υπερασπίζεται το «χαράτσι» των 25 ευρώ
Λίγες μόλις ώρες μετά την «επικοινωνιακή» ήττα της κυβέρνησης και το «άδειασμά» του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σαν να μην άλλαξε τίποτα, μίλησε και πάλι για την ορθότητα του μέτρου του 25ευρου, το οποίο μάλιστα όπως προέβλεψε, «θα περάσει στο μέλλον, πιθανόν με άλλον υπουργό».
Στην προσπάθειά του μάλιστα να μετριάσει τις δικές του απώλειες, καθώς η απόφαση της άρσης του μέτρου θεωρήθηκε κυρίως προσωπική του ήττα, επιχείρησε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε αντίρρηση στο να αποσυρθεί το μέτρο του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε νοσοκομείο εάν βρισκόταν ένα ισοδύναμο μέτρο. «Από την πρώτη μέρα είπα ότι εάν συμφωνήσουμε σε δημοσιονομικό ισοδύναμο, το μέτρο μπορεί να αποσυρθεί. Δεν είχα ιδεολογική εμμονή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ξεχνώντας προφανώς τους «πύρινους» λόγους που καθημερινά έβγαζε υπέρ του μέτρου του στα τηλεπαράθυρα ή τον «άσσο» που χρησιμοποιούσε μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να πείσει για την ορθότητα του χαρατσιού πως «ό,τι σου παρέχεται τζάμπα, δεν το εκτιμάς κιόλας».
samarasbeni
Στην ίδια συνέντευξη o υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως η αντίρρησή του εστιαζόταν μόνο στο να μην αποσυρθεί το θέμα απλά με την επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε πως εφόσον βρέθηκε ισοδύναμο μέτρο ο ίδιος δεν είχε αντίρρηση να πάρει πίσω το εξαγγελθέν μέτρο. Αποκάλυψε μάλιστα πως το ισοδύναμο της επιβολής πρόσθετης επιβάρυνσης 5 λεπτών του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων το πρότεινε ο ίδιος, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χθες Τρίτη στις 3 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό. «Συγκεκριμένα στείλαμε τρεις εναλλακτικές και καταλήξαμε με τον πρωθυπουργό στα τσιγάρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, κάτι βέβαια που δεν επιβεβαιώνεται, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς απέσυρε εντελώς το μέτρο, χωρίς να το γνωρίζει ο Υπουργός και ενώ η συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν σε εξέλιξη...
Σε ερώτηση για το κατά πόσον το αρχικό μέτρο του 25ευρου θα πέρναγε εάν δεν αντιδρούσε το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός δήλωσε πως ουδέποτε ο ίδιος προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Ιπποκράτους, επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα ήδη ψηφισμένο μέτρο που θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τη 1η Γενάρη και συμπλήρωσε πως εάν εξαρτιόταν μόνον από τον ίδιο το 25άρι θα εφαρμοζόταν άμεσα, αφού «δεν είναι καθαρά εισπρακτικό μέτρο, αλλά έχει να κάνει συνολικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων».
adwnis
«Εκφράζω προσωπική γνώμη και δεν θέλω να το συνεχίσω, διότι δεν έχει καμία σημασία. Το μέτρο του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες και είναι σωστό. Πιθανόν με άλλον υπουργό στο μέλλον, θα δείτε ότι θα μπει, διότι δεν έχει να κάνει μόνον με την είσπραξη, αλλά με το συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος. Δεν θέλω να συνεχίσω την υπεράσπιση του μέτρου, αλλά, παρόλο που δεν το είχα νομοθετήσει εγώ, όταν κατάλαβα τη λειτουργία του, το υπερασπίστηκα και το υπερασπίζομαι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Όσον αφορά στο θέμα της διαθεσιμότητας και των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «την Παρασκευή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και μέσα στις επόμενες δέκα, δεκαπέντε ημέρες θα έχει ψηφισθεί».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται που έχει ανοίξει πολλά μέτωπααπάντησε πως γνωρίζει ότι αυτό ενδεχομένως να μην του βγει σε καλό! «Αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για χάσιμο και δεν θέλω απλώς να υποκρίνομαι τον υπουργό. Πρέπει να κάνω μια δουλειά κι αν δεν την κάνω καλά πρέπει να με διώξουνε αμέσως! Δεν μπορεί να γίνει η δουλειά με μια προσέγγιση ήπιας διαχείρισης γιατί η πραγματικότητα θα μας πετάξει έξω, θα μας φύγει ο έλεγχος των στόχων της χρονιάς. Πρέπει να αλλάξουμε φέτος τα πάντα, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από καταβολής κράτους στον τομέα της Υγείας», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Χθες ο κ. Γεωργιάδης υπέστη μία προσωπική και πολιτική ήττα καθώς είδε το μέτρο που υπερασπίστηκε με ζέση να... γίνεται καπνός.
Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι ακόμα και τώρα θα συμμορφώνονταν στη γραμμή της κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος σημειωτέον έστρεψε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών κατά του κυβερνώντος κόμματος και έφερε προ αδιεξόδου τη συγκυβέρνηση, εμφανίζεται σήμερα και πάλι αμετανόητος, να πηγαίνει κόντρα στον Σαμαρά που μόλις εχθές τον «άδειασε».