Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Αντώνης Σαμαράς αισιοδοξεί για την ψήφιση των μέτρων – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα.Ο Πρωθυπουργός προτάσσει το δίλημμα «μέτρα ή χάος»


didimo_633_355Mε έκδηλη την ανησυχία για την επόμενη μέρα και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν προσέρχεται στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης για το πολυνομοσχέδιο ή Μνημόνιο ΙΙΙ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την ψηφοφορία, καθώς θεωρείτε ότι θα καταγραφεί μια σχετικά άνετη πλειοψηφία 154-156 βουλευτών, ενώ αναμένεται και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού την προσεχή Κυριακή, ο προβληματισμός είναι έντονος.

Και αυτό διότι, αναγνωρίζουν, τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και οι στενοί του συνεργάτες, πως η υλοποίηση των σκληρών μέτρων θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις ορισμένων κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν άμεσα από τις περικοπές και δεν αποκλείεται να προκύψουν πολιτικές περιπλοκές.

Ακόμα και από τους κόλπους των πιστωτών δεν υπάρχει κανένα θετικό σήμα μέχρι στιγμής, ενώ και η έκθεση της τρόικας, καθυστερεί ακόμα, δεν θέλουν να σκέπτονται το ενδεχόμενο το προσεχές Eurogroup στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας να μην αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που είπε, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια και την τροφοδότηση διαφόρων σεναρίων: «Εν ευθέτω χρόνω και μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, αναμένεται η συμφωνία για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός προτάσσει το δίλημμα «μέτρα ή χάος» και ήδη συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου σενάρια για την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας, που έχουν στον πυρήνα τους, τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με ευρωπαϊκό αέρα και τα ανοίγματα και στο κέντρο.

Πριν όμως φθάσει η ώρα των αποφάσεων ως προς το κυβερνητικό σχήμα, προέχει η κοινοβουλευτική αναμέτρηση της Τετάρτης, στην οποία ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει να λάβει το λόγο και να εξηγήσει την αναγκαιότητα, όχι απλά ψήφισης των μέτρων, αλλά και στήριξής τους το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό, από τη στιγμή που ξεπέρασε τον κάβο με πολύ δυσκολία και δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις στην ψηφοφορία, είναι να έχουν τα μέτρα την κοινωνική αποδοχή, στοίχημα που θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές, εξαιρετικά δύσκολο να το κερδίσει.

Το πακέτο των μέτρων που θα κληθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία να ψηφίσει το βράδυ είναι κυριολεκτικά φαρμάκι και κρίνεται μη υπερασπίσιμο ακόμα και από βουλευτές της Ν.Δ. που με κρύα καρδιά πολλοί θα το ψηφίσουν.

Αρκετοί, στις συζητήσεις τους την Τρίτη στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν με την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, την περικοπή όλων των δώρων από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, την επιβολή χαρατσιών στην υγεία, κ.α.

Παρά τις ενστάσεις στο παρασκήνιο ελάχιστοι ήταν όσοι αντιδρούν, ενώ ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι πως κανείς δεν αντέδρασε επισήμως στη διάταξη για τις περικοπές στα άτομα με ολική αναπηρία και χρειάστηκε η παρέμβαση των βουλευτών του ΠαΣοΚ που απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν για να αποσυρθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. είναι, όπως λέει έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός, «άτολμοι και φοβικοί», στο Μέγαρο Μαξίμου επιχαίρουν με φράσεις όπως «η Κ.Ο. είναι μπετόν», ενώ έχουν εξασφαλίσει και τη στήριξη και των ελαχίστων που είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπολογίζουν τις θετικές ψήφους των 127 βουλευτών της Ν.Δ. και αναμένουν τουλάχιστον 27 «ναι» από το ΠαΣοΚ, νούμερα που δίνουν την ελάχιστη πλειοψηφία των 154 ψήφων, ενώ δεν αποκλείουν, χωρίς όμως να έχουν επί της ουσίας έγκυρη ενημέρωση, είτε άλλους δυο από το ΠαΣοΚ είτε δυο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο. 

«Μέτρα ή χάος»

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να υπεραμυνθεί, όπως είναι αναμενόμενο, του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιάσει ως αναγκαίο στην παρούσα φάση για να αποφύγει η χώρα την έξοδο από το ευρώ. Θα αναφερθεί σε μονόδρομο, ενώ και επισήμως από το βήμα του Κοινοβουλίου – το έκανε την περασμένη Κυριακή σε κομματικό ακροατήριο, μιλώντας την Κ.Ο. της Ν.Δ.- θα τονίσει πως θα είναι το τελευταίο πακέτο με τέτοιες περικοπές και θα επαναλάβει ότι δεν θα περικοπούν στο μέλλον μισθοί και συντάξεις.  

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εξηγήσει τι σημαίνει ενδεχόμενη όχι μόνο καταψήφιση των μέτρων, αλλά και μη στήριξής τους και εφαρμογή την επόμενη μέρα και θα επαναλάβει τι σημαίνει κατάρρευση της χώρας και άδηλο μέλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην επόμενη μέρα και ειδικά στην ανάπτυξη, προσδιορίζοντας ότι εφόσον λάβουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν χρήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια τόνωση της ρευστότητας της αγοράς και ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί και θα οριοθετήσει εκ νέου το πεδίο των ευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον και στο δεδομένο μετασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού, μετά την ψήφιση των μέτρων.  πηγη