Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

THE RETURN OF THE LIVING DEAD – Αυστηρώς ακατάλληλο.

«Χρειαζόμαστε μια πυξίδα για την πορεία μας, που δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και ιδεολογική, κοινωνική, πολιτική και ευρωπαϊκή», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ελλάδα στην κρίση» (εκδ. Πόλις), στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», όπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς επίσης και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τα πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο των «58» για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Γιαννίτσης, ανέφερε ότι στο βιβλίο του «αναζητά το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας πολιτικής για την κρίση», γιατί, όπως είπε, «εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κενό και χωρίς ένα τέτοιο ιδεολογικό υπόβαθρο η κρίση θα αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές μετρολογίες και με φωνές του καθολικού αρνητισμού».

Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο βασικές εξελίξεις από το 2009 και έπειτα:

Πρώτον, ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι αποτέλεσμα «των επιλογών που έγιναν μέσα στη χώρα και όχι όσων επιβλήθηκαν», μιλώντας για «καθολική άρνηση του πολιτικού συστήματος να κατανοήσει την ανατροπή των δεδομένων και των λαθών που έγιναν», «απουσία μιας συστηματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δραματικών προβλημάτων της κρίσης» και «υποκατάσταση κάθε είδους πραγματικής απάντησης από μια θάλασσα λαϊκϊστικων τοποθετήσεων», τα οποία «διόγκωσαν το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος της κρίσης».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των «58», ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι αυτή «κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου και στα απλά μέλη της κοινωνίας, να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να προχωρήσουν σε μορφές συνεργασίας, και αντί να ψάχνουν τι τους χωρίζει, να δουν τι μπορεί να τους ενώσει, ώστε παρά τις διαφορές τους να δώσουν στους Έλληνες μια καλύτερη προοπτική». Είπε δε ότι η μια πλευρά είναι το τι θα κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και πως η άλλη πλευρά «είναι η προσωπική στάση του καθενός».

Ομιλητές στην παρουσίαση ήταν οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συντονίστρια της παρουσίασης, τη δημοσιογράφο Ελίζα Παπαδάκη, έχουν υπογράψει το κείμενο των «58», καθώς επίσης και οι καθηγητές Βασίλης Ράπανος και Γιώργος Σιακαντάρης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, εκτός από τους προαναφερθέντες, μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην συνεργάτης του κ. Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς, ο Γιάννης Σουλαδάκης. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος και η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά.

Από την ΔΗΜ.ΑΡ. παρέστησαν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Θόδωρος Μαργαρίτης.

Επιπλέον, μεταξύ των υπογραφόντων του κειμένου των «58» έδωσαν το «παρών» και οι Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Καλογήρου, Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Βερνίκος, Αθηνά Δρέττα και Σταύρος Λιβαδάς