Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Eurogroup:Το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο θα κριθεί αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους»
Eurogroup:Το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο θα κριθεί αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα


Το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε ποιο ακριβές μέγεθος, οπότε θα αποφασιστεί και αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι μετά από μία αξιοσημείωτη προσπάθεια η Ελλάδα παλεύει για πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως είπε, αρχίζουν να πραγματοποιούνται και -όπως στην Πορτογαλία- η οικονομία εξισορροπεί εκ νέου προς μία εξαγωγική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση» τόνισε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουμε την πορεία του προγράμματος στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, περιλαμβανομένου του όποιου χρηματοδοτικού κενού στο τέλος του προγράμματος. Οι ανάγκες της Ελλάδας πέραν του επόμενου έτους θα αξιολογηθούν το 2014». Επανέλαβε δε ότι «το Eurogroup έχει δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της.»