Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ.Νέες συσκέψεις πολιτικών αρχηγών για αποκρατικοποιήσεις-μεταρρυθμίσεις


Νέες συσκέψεις πολιτικών αρχηγών για αποκρατικοποιήσεις-μεταρρυθμίσεις

Διαδοχικές συσκέψεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η πρώτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 16.00 το απόγευμα και η δεύτερη, για την Τρίτη στις 18.00 το απόγευμα.

Αντικείμενο των νέων συσκέψεων των κυβερνητικών εταίρων θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις και όχι τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να εξειδικευτούν κατά τη νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την Κυριακή το πρωί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εξέφρασαν ενστάσεις σε τέσσερα σημεία των κυβερνητικών προτάσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος, τις μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων καθώς και για τα έσοδα από φοροδιαφυγή.

Αν και η συνάντηση, σύμφωνα με την έκφραση του Πολ Τόμσεν, ήταν «εξαιρετική» και υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για τα πεδία δαπανών που θα περικοπούν (συντάξεις, μισθοί στο Δημόσιο, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.), ωστόσο οι επικεφαλής της τρόικας αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αντισταθμιστικών μέτρων που τους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μάχη για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή έστω ένα μέρους τους, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα και το εγχείρημα μετέωρο, καθώς οι δανειστές μας εντοπίζουν πολλές γκρίζες ζώνες στα ισοδύναμα μέτρα και ζητούν τεκμηριωμένες και εναλλακτικές προτάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις ενστάσεις της τρόικας, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητούν σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια εναλλακτικά μέτρα για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα από τα ειδικά μισθολόγια.