Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αποφασισμένος ο Άκης να μιλήσει


Αποφασισμένος ο Άκης να μιλήσει
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πολύχρο­νης φυλάκισης, ο Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του αρχίζουν να ανα­πτύσσουν τις στρατηγικές τους προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι ο καθένας μπορεί. Και, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό που τελικά επικρατεί είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».


Από την πλευρά του, ο Άκης απ’ ό,τι φαίνεται συναρτά τη συνεργασία του με τις αρχές με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το αίτημα αποφυ­λάκισης της συζύγου του.

Η κόρη του Τσοχατζόπουλου εμφανίζεται δι­ατεθειμένη να παραχωρήσει στο Δημόσιο τα όσα απέκτησε με χρήματα του πατέρα της, από τη στιγμή που αποδειχτεί πως αυτά τα χρήματα προέρχονται από ύποπτες δραστηριότητες και λογαριασμούς.

Πριν από τον Άκη και την κόρη του, αυτός που πρώτος «έσπασε» από την πεντάμηνη φυλάκισή του ήταν ο ξάδερφος και φερόμενος ως στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας. Αυτός, με μία κατάθεση που ζήτησε και έδωσε στον ανακριτή έδειξε πως είναι σε θέση να οδηγήσει την υπόθεση σε βαθύτερα μονο­πάτια και ελπίζει πια, ως συνεργαζόμενος με τη Δικαιοσύνη, σε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της υπόθεσής του.

Αποφασισμένος να μιλήσει, όταν το κρίνει ο ίδιος, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ήδη στέλνει μη­νύματα προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι δεν θα πληρώσει μόνον αυτός, ούτε θα επωμι­στεί το βάρος του μοναδικού εξιλαστήριου θύ­ματος.

Ήδη, το αίτημά του να κληθούν και να εξετα­στούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999 αποτελεί, όπως λένε άνθρωποι που βρί­σκονται σε στενή επαφή μαζί του, την προειδοποίησή του ότι, μετά τις διακοπές του Αυγού­στου, θα κλιμακώσει την υπερασπιστική του γραμμή, «δίνοντας» κάποιους που μετείχαν στο πάρτι με τις μίζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζει μανιφέστο, το οποίο θα απευθύνει, μέσω των ανακριτικών αρχών, ουσιαστικά στην κοινή γνώμη, μιλώντας ανοιχτά για πολλά θέμα­τα, περιγράφοντας το πολιτικό περιβάλλον της εποχής και ξεκαθαρίζοντας ότι θα πει όλη την αλήθεια.

Βεβαίως, ο Άκης, που επιμένει να αποφυλακι­στεί η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, θα επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει και να πει ό,τι έχει να πει, όταν το αίτημα της συζύγου του για αποφυλάκιση θα έχει δρομολογηθεί από τις δικαστικές αρχές.

Πάντως, ο Άκης, που βλέπει πια ελάχιστους στις φυλακές και ακούει ακόμα λιγότερους, δι­αφωνεί και με την κόρη του Αρετή η οποία επέ­λεξε κίνηση εντυπωσιασμού, δηλώνοντας ότι θα γυρίσει στο Δημόσιο όσα ακίνητα αγόρασε με λεφτά του πατέρα της, κάνοντας λόγο για δική της άγνοια ως προς την προέλευση των χρημάτων. Η κίνησή της ενόχλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφάνταστα τον Τσοχατζόπουλο, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη, και της κό­ρης του, η οποία επιχειρεί να αποφυλακιστεί βελ­τιώνοντας τη θέση της, ενώ η Βίκυ Σταμάτη υπο­βάλλει σήμερα και νέα αίτηση αποφυλάκισης.

Ο ξάδερφος

Τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος αποκάλυψε ενώπιoν του ειδικού ανα­κριτή Θέμη Μάλλη ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

Ο 75χρονος έσπασε τη σιωπή του, περιγρά­φοντας λεπτομερώς στον ανακριτή τη διαδικα­σία σύστασης των offshore εταιρειών, αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση πρόσωπα - «κλειδιά», κάποια από τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι τώρα στις ανακριτικές αρχές.

Ως «ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που οργάνωσαν, προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση» ο Ζήγρας κατο­νομάζει τους Ντίνο Μιχαηλίδη, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, και τους επιχειρημα­τίες Αλ Σαγιάντ Φουάντ και Βλάση Καμπούρογλου, ενώ ως τελικούς αποδέκτες των χρημά­των τούς τότε συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο και Γιάννη Μπέλτσιο.

Ντίνος Μιχαηλίδης

Κυρίαρχο ρόλο προσδίδει ο Ζήγρας στον Κύ­πριο πρώην υπουργό, αποδίδοντάς του τον συντονισμό των επαφών μεταξύ του Άκη και των Αλ Σαγιάντ και Καμπούρογλου. Ο Μιχαηλίδης ήταν πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τσοχατζόπουλου και μετέφερε προσωπικά, όπως υποστηρίζει ο Ζήγρας, μεγάλα χρηματικά ποσά σε βαλίτσες στην Ελλάδα.

Βλάσης Καμπούρογλου

Στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης κατατάσ­σει ο εξάδελφος του Άκη τον Β. Καμπούρογλου, για τον οποίο αναφέρει ότι «έκοψε» επιταγές εκατομμυρίων δολαρίων που έφτασαν μέσω Μιχαηλίδη στις υπεράκτιες εταιρείες συμφερό­ντων Τσοχατζόπουλου. Ο Ζήγρας τού απέδωσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Γιάννη Σμπώκο, με τον οποίο όπως είπε «συντόνιζαν όλες τις δουλειές».

Γιάννης Σμπώκος

Ένας από τους τελικούς αποδέκτες των χρη­μάτων, όπως τον κατονομάζει ο Ζήγρας στην κατάθεσή του. Και αυτός, όπως και ο Μιχαηλί­δης, μετέφερε συχνά βαλίτσες με «βρόμικο» χρήμα, ενώ δέχτηκε και μεγάλα χρηματικά πο­σά, τα οποία του ζητούσε απεγνωσμένα μέχρι τέλους ο Τσοχατζόπουλος, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις που βρεθήκαν στο σπίτι του. Ο Σμπώκος ίδρυσε, μέσω δικηγορικού γραφείου που εδράζεται στις ΗΠΑ, την offshore εταιρεία Nobilis, η οποία εμπλέκεται στην αγορά του νε­οκλασικού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο ίδι­ος είχε διατελέσει επικεφαλής σε νευραλγικές θέσεις στο υπουργείο Άμυνας επί Τσοχατζόπου­λου, καθώς το 1997 έγινε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου, πραγματοποι­ώντας το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα όλων των εποχών, το οποίο θα αποτελούσε πολύ αργότερα αντικείμενο δικαστικής έρευνας. 

Γιάννης Μπέλτσιος
Ένα ακόμη νέο πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Γιάννης Μπέλτσιος, για τον οποίο ο Νίκος Ζήγρας υποστήριξε τα εξής: «Θέλω επίσης να σας πω ότι αργότερα είχε προστεθεί και ένα άλλο πρόσωπο που μετέφερε και αυτό μεγάλα χρη­ματικά ποσά σε τσάντες στον Τσοχατζόπουλο. Το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ιωάννης Μπέλτσιος, ο όποιος δεν είχε καμία σχέση με τους Αλ Σα­γιάντ, Μιχαηλίδη και Καμπούρογλου παρά μό­νο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και προφανώς εμπλέκεται σε άλλη υπόθεση».

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου

Σε δεινή θέση φέρνει την ήδη προφυλακι­σμένη λογίστρια η κατάθεση του Ζήγρα, καθώς, όπως είπε, «η Φρόσω Λαμπροπούλου» ήταν μόνιμη λογίστρια φοροτεχνικός και σύμ­βουλος του Ά. Τσοχατζόπουλου και όλης του της οικογένειας από το 1980 μέχρι σήμερα. Είναι το πρόσωπο, το όποιο γνωρίζει όλα τα μυστικά μαγειρέματα του πρώην υπουργού». Συνεχίζοντας την κατάθεση περιγράφει λεπτο­μερώς τις προσπάθειες νομιμοποίησης των ακι­νήτων στη Δ. Αρεοπαγίτου και στη Δεινοκράτους, μέσω σύστασης υπεράκτιων εταιρειών από άγνωστα πρόσωπα και εικονικής μεταβίβα­σης σε αυτά των τίτλων ιδιοκτησίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Τσοχατζόπουλος και η Λα­μπροπούλου προσπάθησαν να βρουν ένα πρό­σωπο στο εξωτερικό, κάτοικο ΗΠΑ, προκειμέ­νου να τον χρήσουν μέτοχο - ιδιοκτήτη της Nobilis, χωρίς να μεταβιβάσει τις μετοχές ο Τσοχα­τζόπουλος, και να προβούν με αυτόν τον τρόπο σε νομιμοποίηση της εταιρίας που αγόρασε το ακίνητο στην Ακρόπολη».

Παρακάτω αποκαλύπτει τη μέθοδο την οποία μεταχειρίστηκε ο Άκης για να κατέχει ακίνητα χωρίς να εμφανίζεται αυτός ή μέλη της οικογέ­νειάς του ως αγοραστές .Ο Ζήγρας ίδρυσε μια offshore, εν προκειμένω την Bluebell, αγόρασε μέσω αυτής με μαύρο χρήμα το ακίνητο στη Δει­νοκράτους και στη συνέχεια συνήψε μισθωτήριο συμβόλαιο με την κόρη του υπουργού, Αρετή, με εικονικό μίσθωμα, που ανταποκρινόταν στη φο­ρολογική της δήλωση.

Αστέριος Οικονομίδης

Όπως υποστηρίζει ο Ζήγρας, ο ίδιος έφερε σε επαφή τον Οικονομίδη με τον Τσοχατζόπουλο και από τότε έγιναν επιστήθιοι φίλοι. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εταιρεία Acron του Οικο­νομίδη ανέλαβε την ανακαίνιση ακινήτων του Άκη, συμπεριλαμβανόμενου και του νεοκλασι­κού στη Δ. Αρεοπαγίτου, για το οποίο δαπανή­θηκαν τεράστια ποσά σε πανάκριβο εξοπλισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατ’ εντολήν Τσοχατζόπουλο υ .Τα άλλα δύο ακίνητα που ανα­καίνισε η Acron είναι το διαμέρισμα του γιου του πρώην υπουργού στην Ευελπίδων και ένα διαμέ­ρισμα στην Κεφαλληνίας, που ανήκε στην Torcaso.Οι πληρωμές για τις υπηρεσίες του Οικο­νομίδη γίνονταν πάντα με μετρητά και παρουσία του Ζήγρα, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Γιώργος Σαχπατζίδης

Γνώριζε πολύ καλά τα σχετικά με τις αγοροπω­λησίες ακινήτων, λέει ο Ζήγρας, και γι’ αυτό του χορηγήθηκε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, ώστε να χειρίζεται τα ακίνητα της Torcaso σαν να ήταν ο ίδιος ιδιοκτήτης τους. Ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης και φίλος του Άκη.

Βίκυ Σταμάτη

Σύμφωνα με τον Ζήγρα, η Βίκυ Σταμάτη ήξε­ρε για τις παράνομες δραστηριότητες του συ­ζύγου της καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει, «τόσο η πρώην όσο και η νυν σύζυγος του Τσοχατζόπουλου γνωρίζουν τα πάντα, και αυτό δι­ότι ο Τσοχατζόπουλος εκμυστηρευόταν τα μυ­στικά του στις γυναίκες του, όπως ο ίδιος μου έλεγε».

Γκούντρουν Μολντενχάουερ

Προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο ο Ζήγρας αναφέρει ότι η πρώην σύζυγος του Άκη πήρε εφάπαξ 500.000 ευρώ και συμφώ­νησε να της καταβάλλονται κάθε μήνα 3.000 ευρώ ως άτυπη διατροφή, χρήματα βέβαια που δεν δηλώνονταν πουθενά.

Αρετή Τσοχατζοπούλου

Η κόρη του πρώην υπουργού γνώριζε την ει­κονική αγοραπωλησία στη Δεινοκράτους, κατά την οποία «ο Οικονομίδης», όπως περιγράφει ο Ζήγρας, «προκειμένου να παράσχει προσωπική εξυπηρέτηση στον Τσοχατζόπουλο αγόρασε το 2005 από την Bluebell (συμφερόντων Τσοχα­τζόπουλου) το ακίνητο στη Δεινοκράτους. Η ως άνω αγοραπωλησία ήταν εικονική, αφού πλη­ρώθηκαν μόνο οι φόροι και τα έξοδα και απώ­τερος σκοπός ήταν, όπως συνέβη αργότερα, να μεταβιβαστεί το ακίνητο στην Αρετή Τσοχατζο­πούλου από φυσικό πρόσωπο και όχι από υπεράκτια εταιρία .Όλα αυτά βέβαια ήταν σε πλή­ρη γνώση της Αρετής Τσοχατζοπούλου», κατα­λήγει.

Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος

Υπόνοιες για τον γιο του πρώην υπουργού αφήνει στην κατάθεσή του ο Ζήγρας, καθώς ζη­τά να ελεγχθεί «το πώς ελήφθη το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος του στην Ευελπί­δων», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται σε μερίδιο εταιρείας εστίασης καφέ-μπαρ με την επωνυμία «Στοά» στην Πατησίων, που απέκτησε ο Αλέξαν­δρος Τσοχατζόπουλος, όταν ο πατέρας του κα­τέβαλε στον προηγούμενο ιδιοκτήτη (σύμφωνα με πληροφορίες τον Φώτη Μπόμπολα) 400.000 ευρώ σε μετρητά, χρήματα που όπως υποστηρί­ζει δεν δηλώθηκαν πουθενά.

Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

Επιστρατεύτηκαν από τον Τσοχατζόπουλο ως ειδικοί στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών για να διακινήσουν το μαύρο πολι­τικό χρήμα αποκομίζοντας και αυτοί τεράστια κέρδη που κυμαίνονταν στο 5%-10% ανάλογα με το ποσό. Ο Ζήγρας υποστηρίζει ότι, καθ’ υπό­δειξη του Μελά, άνοιξε λογαριασμό στην Ελβε­τία (Credit Lyon nais), στον οποίο κατέθετε τις επιταγές που του έφερνε ο Μιχαηλίδης. Όπως αναφέρει, μεγάλα χρηματικά ποσά μεταφέρθη­καν στη Morelia Trading της οποίας εκπρόσωποι ήταν οι Μελάς και Αντωνιάδης. Μετά την αφαί­ρεση του ποσοστού του κέρδους τους, ο ίδιος εισέπραττε από τον Μελά μετρητά, τα οποία και παρέδιδε στον Τσοχατζόπουλο. Ως κομιστή χρη­μάτων μέσα σε βαλίτσες, που κατέληγαν στα χέρια του Άκη, ο Ζήγρας κατονομάζει και τον Αντωνιάδη, λέγοντας πως πραγματοποιούσε μεταφορές μετρητών με τελικό προορισμό το γραφείο Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα 3.

ΠΗΓΗ

Πηγή: Αποφασισμένος ο Άκης να μιλήσει - RAMNOUSIA