Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η Ουάσιγκτον βοηθά κρυφά τους μαχητές στη Συρία

Сирия Алеппо повстанцы бои боевики
Фωτογραφία : EPA

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε προσωπικά την αποστολή πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών για να βοηθήσουν τους Σύρους εξεγερθέντες, μεταδίδουν ΜΜΕ επικαλούμενα πηγή στο Λευκό Οίκο. Πέραν της βοήθειας μέσω της CIA λόγος γίνεται για τις μόνιμες αποστολές όπλων. Μάλιστα η Τουρκία προμηθεύει τους Σύρους εξεγερθέντες με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Οι ενέργειες της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον κατέστρεψαν το σχέδιο Κόφι Ανάν για την ειρηνική διευθέτηση. Οι πολιτικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η επέμβαση στη Συρία παρ’ όλ’ αυτά θα πραγματοποιηθεί, ακόμη και παρακάμπτοντας την κύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuter, οι μαχητές του Συριακού Ελεύθερου Στρατού λαμβάνουν βοήθεια από την Ουάσιγκτον: αυτό αποφάσισε προσωπικά ο πρόεδρος πριν από αρκετούς μήνες. Σε μυστική βάση στην Τουρκία απεστάλησαν εκπρόσωποι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ειδικά εκεί, στην περιοχή της πόλης Άδανα, βρίσκεται τώρα σημείο εγκατάστασης των Σύρων εξεγερθέντων. Ούτε στο Λευκό Οίκο, ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν σχολιάζουν αυτές τις πληροφορίες. Η επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον αυτών των διαρροών είναι μόνο ζήτημα χρόνου, πιστεύει ο ειδικός επί θεμάτων Ανατολής Μπορίς Ντολγκόφ:
Οι ΗΠΑ μέσω της CIAκαι μέσω των τουρκικών δικτύων αποστέλλουν στους εξεγερθέντες του Συριακού Εθνικού Στρατού και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις όπλα και τις χρηματοδοτούν. Αυτό είναι από καιρό γνωστό. Υπάρχει βάση στην Τουρκία, το Ιντζιρλίκ. Στην περιοχή αυτής της βάσης βρίσκεται το επιτελείο των λεγόμενων ομάδων των Σύρων εξεγερθέντων. Στη βάση βρίσκονται εκπρόσωποι της CIA, οι οποίοι πραγματοποιούν τις επαφές με τους Τούρκους εκπροσώπους. Από καιρό ήδη γίνονται αποστολές εξοπλισμού, ειδικότερα κατά τεθωρακισμένων.
Η Ουάσιγκτον βοηθά τους μαχητές στη Συρία και με άλλα υλικά μέσα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια «για τις ανάγκες μη στρατιωτικού χαρακτήρα», μεταξύ των οποίων για αποστολή μέσων επικοινωνίας. Εκτός από τις ΗΠΑ συνεργάζεται ενεργά με τους μαχητές και η Τουρκία. Σύμφωνα με διάφορα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες στους εξεγερθέντες έχουν αποσταλεί όχι μόνο παρτίδες πυροβόλων όπλων, αλλά και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Οι ενέργειες της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον αναβαθμίζουν τη σύγκρουση στη Συρία σε ένα νέο επίπεδο, επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας, ειδικός σε ζητήματα Ανατολής Γκουμέρ Ισάεφ:
Αναμφίβολα, παρόμοιες αποστολές οπλισμού αποτελούν παραβίαση των αρχών, οι οποίες είχαν τεθεί ως βάση του σχεδίου Κόφι Ανάν. Εν μέσω των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών διεξάγεται η μεταφορά εξοπλισμού σε μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές και είναι απλώς παράδοξο να μιλάμε για διευθέτηση. Ακούσαμε δηλώσει Αμερικανών και Τούρκων αντιπροσώπων ότι οι εξεγερθέντες υποστηρίζονται και αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Μάλιστα θα επεσήμανα επίσης μια ορισμένη υστερία σχετικά με τις ρωσικές αποστολές εξοπλισμού στη Συρία, πράγμα, που αποτελεί μέρος των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Όμως η Δύση αναδεικνύει αυτό το θέμα, ώστε να δικαιολογήσει την αποστολή των δικών της όπλων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τώρα ουσιαστικά γίνεται η προετοιμασία για μια πιθανή ένοπλη ξένη επέμβαση στη Συρία κατά παράκαμψη του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βίαιο σενάριο εμποδίζεται από Ρωσία και Κίνα. Παρ’ όλ’ αυτά οι χορηγοί της συριακής αντιπολίτευσης προσπαθούν να επιταχύνουν τα γεγονότα, επισημαίνει ο Μπορίς Ντολγκόφ:
Πραγματικά εξελίσσεται τώρα η προετοιμασία της ένοπλης ξένης επέμβασης στη Συρία κατά παράκαμψη των αποφάσεων του ΟΗΕ. Με νόμιμο τρόπο είναι αδύνατο να υπάρξει αυτή η ένοπλη εμπλοκή. Γι’ αυτό και οι χώρες της Δύσης, η Τουρκία και οι μοναρχίες του Περσικού κόλπου προσπαθούν να κάνουν το παν ώστε να δράσουν κατά παράκαμψη των ψηφισμάτων. Μία από τις οδούς είναι η επίλυση της κατάστασης γύρω από το Χαλέπι, όπου οι ένοπλες ομάδες παραλαμβάνουν όπλα από την Τουρκία για τη συνέχιση των ενεργειών τους κατά του συριακού στρατού.
Τις τελευταίες αρκετές ημέρες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται με αντάρτες στη δεύτερη σε σημασία πόλη της χώρας, το Χαλέπι. Μάλιστα η Άγκυρα συσσωρεύει δραστήρια στρατεύματα στις συνοριακές με τη Συρία περιοχές. Την Τετάρτη άρχισαν εδώ ασκήσεις με άρματα μάχης.