Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ : Αυτές είναι περικοπές που συζητούνται για τα 11,5 δις ευρώ


Ο κατάλογος των μέτρων τίθεται σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που επωμίστηκαν με το έργο της υποβολής ισοδύναμων προτάσεων για να περιοριστεί το εύρος των παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις στην κατεύθυνση που ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα θέσουν θέμα, μέρος των περικοπών να καλυφθούν με παρεμβάσεις από την πλευρά των εσόδων. Δηλαδή εκεί....
που εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΙΦΘΕΙ Ο ΚΥΒΟΣ
Σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν τεθεί επί τάπητος, μεγάλη βαρύτητα αποδίδεται στην προσπάθεια να περισωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. 
Η πρόταση προβλέπει μείωση 30 ευρώ το μήνα (η σύνταξη μειώνεται από τα 360 στα 330 ευρώ) αλλά το μέγεθος των εξοικονομήσεων είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στην απάλειψή του. 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ
Εκτός λίστας έχει τεθεί οριστικά η πρόταση για επιβολή πλαφόν ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο καθώς κρίθηκε ότι το δημοσιονομικό όφελος (μόλις 182 εκατ. ευρώ) είναι δυσανάλογο του πολιτικού κόστους. 
Απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή πλαφόν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο. 
ΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ
Αντίθετα στο τραπέζι παραμένουν και εξαρτάται από τις προτάσεις που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων αν θα υπάρξουν αλλαγές τα παρακάτω μέτρα: 
1. Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών , μαχαίρι στις διπλές συντάξεις, περικοπές 10% -15% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, ψαλίδι 30 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις του ΟΓΑ. 
2. Μισθοί: Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ από 1-1-2013, φαίνεται να γλιτώνουν την κατάργηση τα «υπολείμματα» 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. 
3. Εφάπαξ: Μείωση έως και 40% σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία. -22,67% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. 
4. Επιδόματα: Γλιτώνουν τις περικοπές μόνο ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας. Εισοδηματικά κριτήρια για όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα με στόχο εξοικονομήσεις 3 δις ευρώ. 
5. Υγεία: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενοικίαση νοσοκομείων σε ιδιώτες, νέες παρεμβάσεις στα φάρμακα. 
6. Παιδεία. Δίδακτρα από 200 ευρώ έως και 2.000 ευρώ το χρόνο για «αιώνιους φοιτητές» και μεταπτυχιακούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών. 
Ο τροποποιημένος κατάλογος των μέτρων θα τεθεί στο απόγευμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε, αν είναι δυνατόν, να κλειδώσουν οι παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα.