Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τρόικα: Εντόπισε κρυφές αυξήσεις μισθών στις ΔΕΚΟ – Καμπανάκι για τις αποκρατικοποιήσεις


Αυξήσεις μισθών αντί για μειώσεις διαπίστωσε το κλιμάκιο της Τρόικας σε αρκετές Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Εκτός  από τις ΔΕΚΟ στο στόχαστρο των ξένων μπήκαν και οι αποκρατικοποιήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους επικεφαλής που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα.
Η τρόικα εντόπισε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χτυπώντας «καμπανάκι»  για τα 15 δισ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έως το 2013 που θα γίνουν 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015.
Το κλιμάκιο της τρόικας συνέστησε  επιτάχυνση του προγράμματος ενώ ο  ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, τους ενημέρωσε για τους συμβούλους που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα και για τα projects ακολουθούν από δω και πέρα.
Την προσοχή της κυβέρνησης εφίστησε η Τρόικα και για τις ΔΕΚΟ καθώς όπως παρατηρήθηκε αντί να περιορίζουν τις δαπάνες, τις αυξάνουν. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του κλιμακίου περί πλαγίων αυξήσεων σε στελέχη ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως στον ΟΣΕ, αντί της δεύτερης μείωσης 10% των αποδοχών (μικτές άνω 1.800 ευρώ). Ενώ βρήκαν και αυξήσεις σε πρόσθετες αμοιβές, όπως επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες κ.λπ.
Το θέμα της εξυγίνασης των ΔΕΚΟ συζήτησε η Τρόικα με τον ειδικό γραμματέα  Γιώργο Κυριακό υποδεικνύοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη δραστικών μειώσεων σε αποδοχές και την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης τους, με στόχο την απεξάρτηση τους από το δημόσιο ανοίγοντας το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις των περισσότερων εξ αυτών.
Τη χθεσινή ημέρα, το τεχνικό κλιμάκιο την πέρασε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά και με  στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία σήμερα όμως βρίσκονται σε στάση εργασίας, καθώς αντιδρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης διαθεσίμων, δηλαδή του ρευστού του κράτους, στον ΟΔΔΗΧ, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια θα τεθούν υπόψη των επικεφαλής της τρόικας που ήρθαν σήμερα στην Αθήνα και οι οποίοι θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2014.
Η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 18,5 δις. ευρώ και τα επιπλέον 5 δις. ευρώ του 2015 ήτοι συνολικά 23,5 δις. ευρώ, πλέον των συμπληρωματικών μέτρων του 2011 περίπου 4 δις. ευρώ, θα αναλυθούν εκτενώς από την τρόικα, καθώς πρέπει να επικυρωθούν από την κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Το βάρος, σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια, πέφτει στη συρρίκνωση του δημοσίου (συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων, εφοριών, τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων κ.λπ.), τον περιορισμό ή ιδιωτικοποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και αυστηροποίηση του κανόνα των προσλήψεων 1:5 (εξοικονόμηση άνω 1 δις. και μέχρι 4,5 δις. ευρώ), την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τη χορήγηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (δημοσιονομικό όφελος 3-5 δις. ευρώ), την ανασυγκρότηση δημοσίων υπηρεσιών (όπως συνταγογράφηση), τον περιορισμό αμυντικών δαπανών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr