Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Στρος Καν δείχνει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης.




Ο διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος Καν δεν μας διαφώτισε για το θέμα της αναδιάρθρωσης, με τις σχετικές δηλώσεις του. Μάλλον περισσότερο μας προβλημάτισε. Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», και ακούσαμε και σήμερα το πρωϊ σε σχετική ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου από τις ΗΠΑ, ο κ. Στρος Καν δήλωσε ότι:«Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της». Δηλαδή δεν είναι κατηγορηματικός ότι το ΔΝΤ, δεν ζητάει ούτε....
πρόκειται να ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά ότι απλά (και προς το παρόν προφανώς) στηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον το όλο πνεύμα  γενικά των δηλώσεών του ήταν πως δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση εφόσον υπάρξει ανάπτυξη. Και μάλιστα τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της ανάπτυξης. Όμως αναρωτιόμαστε, τι θα γένει αν δεν υπάρξει ανάπτυξη;

Εμείς λοιπόν από τις δηλώσεις του κ. Στρος Καν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αποκλείει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, απλά πετάει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και λέει ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την μη αναδιάρθρωση και την δανείζει προκειμένου να επιτύχει ανάπτυξη. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει άλλωστε και μάλιστα δημόσια. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ΔΝΤ να έχει διαφορετική άποψη. Και σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε πως αν η τρόϊκα αποφασίσει την αναδιάρθρωση, τότε δεν θα πέφτει και πολύς λόγος στην εντολοδόχο ελληνική κυβέρνηση για διαφορετική θέση.  

Εκτός αυτών, ο κ. Στρος Καν, με τη δήλωσή του αυτή, εκθέτει και πάλι την ελληνική κυβέρνηση και την καταδεικνύει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το ότι δεν γίνεται τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, αφού της χρεώνει την απόφαση της μη αναδιάρθρωσης, φορτώνοντάς της, με εύσχημο τρόπο, οποιεσδήποτε συνέπειες θα έχει η απόφαση αυτή.