Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Στα 10 χρόνια η επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ με δίλλημα το haircut 30%-50% - To σχέδιο θα εκτελεστεί μετά το α΄ κύμα αποκρατικοποιήσεων – Έρχονται βαθμολογίες Caa ή Ca




  •    Στα 10 χρόνια η επιμήκυνση του παλαιού χρέους  των 340 δις ευρώ με δίλλημα το haircut 30%-50% - To σχέδιο θα εκτελεστεί μετά το α΄ κύμα αποκρατικοποιήσεων  – Έρχονται βαθμολογίες Caa ή Ca
Ένα μοντέλο εναλλακτικής πρότασης φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Με βάση αξιόπιστη πηγή ο βασικός πυλώνας του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδος των 340 δις ευρώ θα στηριχθεί στην επιμήκυνση του παλαιού χρέους κατά 10 χρόνια.
Δηλαδή όλα τα ομόλογα λήξης από 2 έως 10 χρόνια θα επιμηκυνθούν κατά 10 έτη. Δεν θα περιλαμβάνονται τα έντοκα και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι του δημοσίου π.χ. 30 έτη.
Το διετές ομόλογα θα μετατραπεί σε 12ετές και το 10ετές σε 20ετές κ.ο.κ.
Η επιμήκυνση του χρέους θα περιλαμβάνει και αλλαγές στα κουπόνια των ομολόγων, δεν έχει όμως ακόμη παρθεί απόφαση για το αν πρέπει να υπάρξει αύξηση άρα περισσότερα έξοδα για το κράτος ή μείωση στα επιτόκια και κουπόνια των ομολόγων.
Η πρόταση για την επιμήκυνση του παλαιού χρέους, θα αποτελέσει την βάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού παλαιού χρέους.
Ωστόσο αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν ενδείξεις που φαίνεται να έχουν εξεταστεί αν θα είναι σκόπιμο να δίδεται και εναλλακτική λύση.
Η μια λύση είναι η 10ετής επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.
Όμως εναλλακτικά ενδέχεται να προταθεί σε όσους δεν θέλουν να παρατείνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα ομόλογα που κατέχουν και η λύση του haircut.
Δηλαδή θα προταθεί στον ομολογιούχο επιμήκυνση του παλαιού χρέους ή αν δεν συμφωνήσει εναλλακτική λύση haircut 30% με 50%
Η παράμετρος του haircut φαίνεται ότι θα υπάρξει για δύο λόγους
1)Ως αντικίνητρο για να γίνει αποδεκτή η βασική πρόταση της Ελλάδος  στους ομολογιούχους που είναι η επιμήκυνση.
Το ελληνικό δημόσιο θέτοντας δίλλημα χρονική επιμήκυνση ή haircut προφανώς οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα δεχθούν την χρονική επιμήκυνση.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την διαδικασία, πρέπει να υπάρχουν επιλογές οι οποίες δεν θα είναι της ίδια ποιοτικής βαρύτητας.
Αν το κράτος θέλει να στρέψει τους κατόχους σε μια επιλογή τότε δημιουργεί αντικίνητρα στην άλλη.
Το ελληνικό δημόσιο όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 μελετά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Με βάση ενδείξεις μετά το μεγάλο κύμα αποκρατικοποιήσεων η Ελλάδα θα θέσει θέμα αναδιάρθρωσης χρέους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε διάστημα 4-6 μηνών από τώρα θα ξεδιπλωθεί πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του παλαιού χρέους.
Όμως εφόσον η Ελλάδα ανοίγει το κεφάλαιο αυτό το οποίο στόχος είναι να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα της οικονομίας οι διεθνείς οίκοι θα υποβαθμίσουν επιθετικά την Ελλάδα σε Caa ή Ca δηλαδή οριακά πριν την χρεοκοπία C.
Ωστόσο αν αποδειχθεί ότι η λύση της επιμήκυνσης είναι βιώσιμη και αποδεκτή από τις αγορές οι διεθνείς οίκοι θα ξεκινήσουν σταδιακά την αναβάθμιση της οικονομίας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr