Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μην μασάτε με τις δόσεις των 110 δις.




Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει κανείς αφελής, στην μπλογκόσφαιρα τουλάχιστον, που να υποκύπτει στο φόβο ότι δήθεν αν δεν τα βρει όλα καλά η τρόϊκα, τότε δεν πρόκειται να δώσει την επόμενη δόση από τα 110 δις ευρώ. Πρόκειται περί πολιτικής θεατρικής παράστασης.

Όλο το δάνειο (γιατί περί δανείου πρόκειται) θα δοθεί στο ακέραιο, επιτύχουμε δεν επιτύχουμε τους στόχους μας. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι....
εάν δεν δοθεί η δόση, αυτόματα η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του και την εμφάνιση του φαινόμενου ντόμινο σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ακόμα και αυτές που θεωρούνται ισχυρές.  

Όπως είναι επόμενο, ολόκληρος ο μηχανισμός εκφοβισμού των πολιτών αποβλέπει ακριβώς στο να φοβίζει τον πολίτη για να δέχεται τα επιβαλλόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα, χωρίς αντιστάσεις. Θα πείτε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία. Ναι κάποια μέτρα είναι αναγκαία, αλλά αναγκαίες και μάλιστα πιεστικές είναι και άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα στο υπεύθυνο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, αλλά το καθεστώς του φόβου δεν αφήνει τον πολίτη να σκεφτεί τι άλλο πρέπει να γίνει. Τον παροτρύνει να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί την εξαθλίωσή του αδιαμαρτύρητα.  

Αλλού είναι το θέμα αυτή τη στιγμή. Επειδή το μνημόνιο δεν βγαίνει με τίποτα, λογικά θα πρέπει να απασχολεί τρόϊκα και κυβέρνηση  η αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλη λύση, προς το παρόν δεν υπάρχει, πλήν της άμεσης παύσης πληρωμών, πράγμα το οποίο, όπως είπαμε δεν θέλει η ΕΕ να συμβεί με τίποτα, όσο η χώρα είναι μέσα στο ευρώ.