Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ερχεται για νέες περικοπές μισθών και προσωπικού η τρόικα


Με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013
Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης

Με «άγριες διαθέσεις» για νέες περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ, στα κοινωνικά επιδόματα και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. ΔΝΤ και Ε.Ε. απαιτούν πρόσθετα μέτρα για να μην κινδυνεύσει η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος. Το εύρος αλλά και το περιεχόμενο των αναπόφευκτων πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 - με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010 μπαίνει στο μικροσκόπιο της τρόικας. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι τα αναγκαία νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και ενδεχομένως να «κλειδώσουν» στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN που θα πραγματοποιηθούν στο Γκιόντολο της Ουγγαρίας στις 8 και 9 Απριλίου. Ως γνωστόν, η επίσημη παρουσίασή τους από την κυβέρνηση θα γίνει στις 15 Απριλίου.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προσέρχονται με «άγριες διαθέσεις» καθώς εκτός από τα φετινά μέτρα, θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο για την περίοδο 2012-2014 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει η Αθήνα. Από το αποτέλεσμα αυτής της νέας τριμηνιαίας αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση, τον Ιούνιο, της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την περίοδο 3-13 Μαΐου.
Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες, η τρόικα αναμένεται να διαμηνύσει ότι απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις για αύξηση των δημοσίων εσόδων και περαιτέρω περικοπή των δαπανών.
Αναλυτικότερα:
1. Θα εξεταστεί η μεταρρύθμιση και η απλούστευση του φορολογικού συστήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010).
2. Θα δοθεί έμφαση στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και στο σχέδιο περικοπής των φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.
Περικοπές σε ΔΕΚΟ
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθεί και η ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις ΔΕΚΟ με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών αναμένεται να τονίσουν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι το σύστημα των μισθών και των επιδομάτων στην ελληνική διοίκηση είναι απρόσμενα πολύπλοκο και άνισο, ότι εξακολουθεί να δίνει υψηλότερες παροχές σε σχέση με ανάλογη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και ότι σε κάθε περίπτωση οι μισθοί θα πρέπει να συνδεθούν πλέον με την παραγωγικότητα. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013.
Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και το αίτημα της τρόικας για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και για μείωση των αμυντικών δαπανών.Διεξοδικές συζητήσεις θα γίνουν και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, με φόβους να εκφράζονται για τον έλεγχο των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2011 για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, το κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επισημάνει στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του στόχου αυτού, καθώς τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2010 αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων δεν ήταν επαρκής.
H τρόικα αναμένεται τέλος, να καταστήσει σαφές ότι θα απαιτηθούν περισσότερο από ποτέ, στα επόμενα βήματα της εφαρμογής του προγράμματος η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ο πολιτικός συντονισμός (στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο διάλογο με την αντιπολίτευση) και η συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόσθετα έσοδα 4 δισ.
Πρόσθετα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ θα αναζητήσει φέτος το οικονομικό επιτελείο από τις λεγόμενες «σχολάζουσες» κληρονομιές, δηλαδή κληρονομιές που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί δικαιούχοι και τους «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς. Το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 71 χρόνια ζωής.
Πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές στα αζήτητα, είτε λόγω άγνοιας των κληρονόμων είτε διότι έχουν κληροδοτηθεί ακόμα και στο Ελληνικό μημόσιο και ουδέποτε αναζητήθηκαν, λιμνάζει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και μανείων, εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει χρονικό όριο για την αποδοχή κληρονομιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν απευθείας στο μημόσιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ασκηθεί και μια πίεση στους κληρονόμους ώστε να αποδέχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τις κληρονομιές τους και να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δημοσίων εσόδων.